Glöggafton 2008

Lite sent, men för traditionens skull klämmer jag ändå till med ett inlägg om vår glöggafton som den här gången inföll lördagen innan julafton. Sen gick jag på långledighet och under tiden verkar jag nästan ha glömt av hur man matbloggar. 😯

Hur som helst, vi valde att servera både sött och salt som tilltugg till Blossa 08 och personligen åt jag nog mer av det salta än det söta den här gången.

Tryfflar, rocky road och peppisar
Vit tryffel med limoncello, whiskeytryffel, rocky road och skurna pepparkakor

Sötsaker
En repris från ifjol – succén med Rocky road gick ju inte att låta bli att återupprepa! Dock hade jag inga jordnötter hemma så det blev bara pistagenötter, Dumle och marshmallows blandat med den mörka chokladen. Repris från tidigare år var de skurna pepparkakorna med mandel och de sockersalta kryddnötterna. Dessutom gjorde jag två sorters tryfflar, dels whiskeytryffel dels ett eget experiment:

Vit chokladtryffel med limoncello
½ dl vispgrädde
25 g smör
200 g hackad vit choklad
4 msk limoncello

Smält smöret ihop med grädden i en kastrull, blanda i limoncellon. Rör ner den hackade vita chokladen och låt det smälta ihop till en jämn smet. Låt smeten svalna, spritsa sedan i små pappersformar. Alternativt kan man låta smeten svalna ytterligare så att det går att forma små bollar av den.

Saltsaker
Det salta bestod av två olika sorters röror på dinkelkex respektive crostini.

Crostini med cheddarröra och valnötter

Cheddarröra
Ungefär 100 g riven whiskeycheddar blandades med 1 burk creme fraiche till en lagom chunky konsistens och smakades av med salt och peppar. Röran serverades på crostini och pyntades med valnötskärnor.

Dinkelkex med salami-, skink- och fikonröra

Salami-, skink- och fikonröra
Jens Linder hade ett recept i DN där han serverade en skink- och chorizoröra på torkade fikon. Jag tyckte det verkade lite för kladdigt att servera på det viset så jag moddade receptet en smula och blandade istället i fikonen i själva röran.

Jag finhackade 6 torkade fikon, strimlade 50 g lufttorkad skinka och 50 g stark salami och blandade ihop det med ca 3 msk creme fraiche, precis bara så att röran hängde ihop. Efter avsmakning med salt och peppar serverade jag den här röran på Göteborgskex lätta dinkelkex.

En kommentar

  1. Dumlenytt » Tre tjejer i köket

    […] det smakade mest pepparkaksdeg. Fast på ett helt ok sätt.  Kan tänka mig att den passar bra i julens Rockyroad. Och att man antagligen lätt kan föräta sig på […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.