Lime- och majsdip + chili- och tomatsalsa

För att piffa upp den gamla vanliga tacomåltiden gjorde jag två egna dipsåser i veckan. Dels en, för mig helt ny, lime- och majsdip och dels den gamla godingen chili- och tomatsalsan. Den sistnämnda är riktigt god till grillat kött och för all del även till saltkokt potatis (och åhhhh vad jag längtar efter årets nypotatis!!!).

Lime- och majsdip, 4 personer (recept från Allt Om Mat, nr 6 – 2005)

3 dl majskorn
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk pressad lime
1 msk olja
3 msk creme fraiche
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev. 2 msk vatten

Gör så här:

Rosta majskornen i torr panna tills de är gyllenbruna. Lägg majskornen i matberedare och mixa till puré (jag använde stavmixer eftersom jag inte har någon matberedare och det gick bra. Jag tillsatte dock några droppar olja redan innan mixningen för att underlätta puréandet…). Tillsätt vitlök, limesaft och olja. Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock i konsistensen. Servera till tacos, grönsaker eller chips (eller som i ursprungsreceptet till vårrullar med fläskfilé och svamp).

Moster Margits chili- och tomatsalsa

1 morot
2 salladslökar
6 chilipeppar (och då blir det starkstarkt! jag använde bara två stora chilisar)
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 persiljestjälkar
2 msk olivolja
1/2 msk strösocker
1 tsk salt
ev. lite svartpeppar

Gör så här:

Skala och dela moroten och övriga grönsaker i halvstora bitar. Ta ur kärnorna ur chilin. Mixa i matberedare (även här använde jag stavmixern; jag såg till att grönsakerna var delade i små bitar och tillsatte lite olja och sedan gick mixandet finfint!). Tillsätt socker, salt och ev. lite svartpeppar. Låt salsan stå i kylskåp minst ett dygn innan servering.

4 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket » Arkiv » Ragazzes grillkväll

  […] Kvällens meny bestod av grillad hickorymarinerad kyckling- och fläskfilé, grillad halloumi, moster Margits salsa, melonsallad, rostad paprikapesto, mango- och avokadosalsa med chili, oliver från Hötorgshallen, basilikapotatis, saltpotatis och slutligen key lime paj med kanel och jordgubbar. Till detta drack vi Mauro Primitivo, Mariestad och Loka melon/citron. Nu till recepten! […]

 2. Enchilada Black Eye Beans » Tre tjejer i köket

  […] Och så en salsa utifrån vad som finns hemma i skafferi och frys. På fotot nedan är en variant med tärnad ananas, röd lök, gurka, passionsfrukt, limejuice och myntasås. Eller prova Moster Margits chili och tomatsalsa! […]

 3. Examensbuffé » Tre tjejer i köket

  […] med persilja och oliver Pastasallad + Quinoasallad med cocktailtomater, paprika och god olivolja Moster Margits tomatsalsa Fetaostcreme Rucolasås Tsatziki En blandsallad med hallonbalsamvinäger, flingsalt och svartpeppar […]

 4. Helenas majsdip med lime » Tre tjejer i köket

  […] agendan den här tiden på året. Jag dammade av Helenas blogginlägg från 2005 och gjorde hennes majsdip med lime som extra tillbehör till […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.