Gryta Vin Chaud i novembermörkret

Det är ju nästan så att man kan tro att vi har slutat äta mat här hemma om man tittar på den alltmer minskande uppdateringarna från mitt hörn. Vi äter fortfarande tre mål om dagen och ett och annat onyttigt också däremellan. Däremot ska jag väl erkänna att sambon är lite herre på täppan i köket just nu. Speciellt sedan han fick hem två efterlängtade kokböcker: The Escoffier Cookbook: And Guide to the Fine Art of Cookery for Connoisseurs, Chefs, Epicures och The Concise Larousse Gastronomique. Det är mycket prat om det franska köket här hemma!

Idag var det  jag som var bakom kastrullerna och det blev Gryta Vin Chaud till middag. När maten äntligen var på tallriken fanns det dock inga laddade batterier i kameran så tyvärr blev det inget foto på resultatet. Grytan serverades med kokt potatis, frästa champinjoner och en grönsallad med valnötter och äpple. Det är lite pre-julstämning över den här grytan eftersom den doftar julkryddor och apelsin. Perfekt för novembermörkret alltså!

Gryta Vin chaud

  • 600 gram grytbitar
  • smör att steka med
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 3 lagerblad
  • 2 dl rödvin
  • 2 msk fond
  • 1 msk soja
  • tunna skalstrimlor från en apelsin
  • mjöl att ev reda med
  • 1 pkt matlagningsgrädde
  1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i smör.
  2. Krydda med peppar, kanel, kryddnejlika och lagerblad.
  3. Häll på rödvin, fond och soja. Låt grytan puttra  ca 1 timme.
  4. Ciselera apelsinskalet. Rör ner apelsinskal och grädde och red med lite mjöl.
  5. Låt grytan koka några minuter till.

Örtiga kotletter med quinoa och bönor

Jakten på bra vardagsrecept fortsätter. Jag har surfat runt och kikat i tidningar och det resulterade i en egenkomponerad kotletträtt med sallad på quinoa och bönor. Håll tillgodo!

Kotlettmiddag

Till två personer behövs:

fläskkotletter (den här gången blev det benfria)
salvia
timjan
salt
margarin till stekning

en skvätt vitt vin
några droppar balsamvinäger
maizenaredning

quinoa
borlottibönor
blandsallad
1/2 rödlök
1 paprika
1 tomat
skalet av 1 citron + saften av halva citronen
svartpeppar
flingsalt
olivolja

Gör så här:

Koka quinoan enligt anvisningar på paketet. Skiva grönsakerna och blanda med salladen, bönorna och den kokta quinoan. Droppa över lite olivolja, citronskal och citronsaft och krydda med salt och svartpeppar. Krydda kotletterna med salt, salvia och timjan och stek sedan i ett par minuter på varje sida. Vispa ur stekpannan med lite vitt vin och balsamvinäger. Tillsätt maizenaredning om du vill ha skyn lite tjockare.

Helenas kommentar: quinoan (som jag fick under matkaravanen på Street) var en ny bekantskap. Gott! Enda minuset var att den blev lite grå och inte såg så där jätteaptitlig ut. Ska den se ut så, Lisa? God och enkel rätt som jag absolut kommer laga fler gånger !

Taco

För tio, femton år sedan var taco något exotiskt och speciellt. Nu äts det tacos som om det vore köttbullar och snabbmakaroner. När jag stod och hackade tillbehör igår kväll funderade jag över vad andra människor fyller sina skal och tortillas med. Förutom köttfärsen eller kycklingen. Jag antar att det finns lika många tillbehörsvarianter som det finns soffor med tacofläckar!

Tacotillbehör á la Helena

Mina måsten är tomater, gurka, gröna oliver (och här, mina vänner, ska det vara fuloliver utan kärnor i!), riven ost, majs, tacosås och gräddfil. Och ibland gör jag en guacamole att doppa nachochips i.

Vad har du i ditt skal?

Butiksmalet är bäst!

Den butiksmalda köttfärsen har hittat tillbaka till vår mataffär. Jag har skrivit om det förr och det spelar ingen roll att producenter och andra kunniga personer försöker övertyga mig om att det inte är några tillsatser i färsen som packas i skyddad miljö, den butiskmalda vinner med hästlängder. Den ny- och finmalda färsen känns bättre, helt enkelt.

Välkommen comeback!