Chokladfondant med mandelglass och apelsin

Chokladfondant

Till fyra fondanter behöver du:
100 g osaltat smör
½ dl socker
2 ägg
2 äggulor
100 g smält mörk choklad
½ dl vetemjöl

Till glassen:
2½ dl vaniljglass
½ dl grekisk yoghurt
½ dl rostad, flagad mandel
2 apelsiner

Gör så här
Vispa ihop smör och socker så att det blir vitt och fluffigt. Därefter tillsätter man de hela äggen, ett i taget. Vispa lite mellan varje ägg. Tillsätt sedan äggulorna och vispa lite till mellan varje. Till sist tillsätter man den smälta chokladen och mjölet medan man vispar långsamt. Konsistensen på den färdiga smeten ska vara som vispad grädde. Fördela smeten i fyra smorda portionsformar, jag brukar använda cocotter. Om man vill förbereda kan man förvara formarna i kylen tills det är dags för gräddning.

Fondanterna gräddas i mitten av ugnen på 200° i ca 5-10 minuter (i min ugn tar det snarare 10 än 5, testa med provsticka). De är färdiga när de precis har stelnat i kanten och fortfarande är härligt rinniga inuti.

Ta fram vaniljglassen ur frysen så att den tinar lite, blanda ihop den med yoghurten och mandelspånen. Skala och filéea hinnfria apelsinklyftor och servera till fondanterna och mandelyoghurtglassen. Jag har även serverat fondanterna med vanlig vaniljglass och färska hallon och björnbär – lika gott det!

Receptet kommer från Elle a’la Carte nr 3 2005 och är skapat av Markus Aujulay. Det ingick i Ragazzes nyårsmeny 2005.

10 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket

  Trerätterstorsdag

  När bloggbebisen kom till världen fick familjen inte bara den obligatoriska bebispresenten utan även presentkort på middagar hos både mig och Helena. Ikväll hade vi därför Elin med familj på middag och det verkade som att de var nöjda med &#…

 2. Morgan

  “Intressant om copyright. Jag klurar ofta på just det eftersom jag har en tendens till att hitta idéer i kokböcker och mattidningar och sedan gör om recepten efter eget huvud.” skrev Helena hos Matälskaren/Lisa F W häromåret.

  Kanske läge att skriva om även texten till detta recept? Jag vet inte hur det såg ut i Elle à la Carte, men detta är ordagrant ur Marcus Aujalays kokbok (så jag antar att det var han som hade gjort recepten till Elle à la Carte).

 3. xtian

  Men om man hänvisar till källan, då är det väl inte intrång i copyright:en?

 4. morgan

  Klart det är, texten är ju ordagrant avskriven utan minsta ändring!!!

  Man har rätt att citera, men detta var ju _hela_ receptet, inkl tillagningsanvisningar.

  Sedan kanske det fanns tillstånd från Marcus A eller från ELLE att återge texten rakt av, och då kommer ju saken i ett annat läge.

 5. Jafo

  Nja, I beg to differ – just receptens innehåll och tekniken hur man sammanställer rätten verkar falla utanför upphovsrätten(Svensk såväl som EU) får man reda på när man googlar runt lite.
  Och sen har ju Ragazze angett sin källa, Elle à La Carte(vilket anses som “god sed”). Om de(Elle alltså…) sen har kopierat(med eller utan tillstånd) från Marcus A så är det ju de som har trampat i klaveret (mest iallafall…)

  Hur eller hur så är det ett spännande recept… och man blir sugen på chokladfondant som bara den.

  Over and out från mej.

 6. Maria

  Det här är ett gammalt inlägg och jag medger att vi i bloggens barndom inte hade så stor koll på vad som är ok eller inte. Vi har dock alltid varit noggranna med att ange var vi hittat recept någonstans och inte försökt ge sken av att vi hittat på dem själva. Jag har skrivit om löptexten och hoppas att vi kan lägga det här bakom oss.

  Det här är för övrigt en av mina absoluta favoritdesserter och alla som bjudits på den har varit lyriska – det tackar jag Markus Aujulay för.

 7. Anneli

  Det är klart att alla kopierar. Recepten går ju i arv, det finns väl inte längre “nya recept” ❓ .
  Viktigt att ange källan och helst använda egna bilder.

 8. Eat Sweden: Mississippi Inn » Tre tjejer i köket

  […] jag är ju trots allt galen i choklad. En riktig pärla med flytande inre, nästan som chokladfondanten som vi är så förtjusta i här på […]

 9. Mat till nyår » Tre tjejer i köket

  […] favoriter från våra nyårsmiddagar är hummertrion från 2004, chokladfondanten från 2005 och äppelgranitén från […]

 10. Ragazzes nyårsmeny 2005 » Tre tjejer i köket

  […] Chokladfondant med mandelglass & apelsin Colosi (italienskt muscatvin hemfraktat från […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.