I wokpannan

Kycklingwok, äggnudlar och vitkålssallad

Wokpannan är den snabba matens räddning. Efter några minuter på hög värme blir grönsakerna krispiga och smakar bra tillsammans med nudlar eller ris. Idag blev det en variant med kycklingfiléer, squash, champinjoner, broccoli, stjälkselleri, paprika, bambuskott, böngroddar, vattenkastanj och purjo. Och som smaksättning: saften av en lime, rikligt med soja, en skvätt tabasco, chilipeppar och salt. Jag gjorde dessutom en vitkålssallad med lite olja, risvinäger och salt som blev riktigt god.

Med tanke på mitt förra inlägg kan jag stolt meddela att det blev en matlåda till imorgon också och att sambon fick i upprag att steka två extra kycklingfiléer som nu ligger skivade i frysen och väntar på att få sällskap av risonisallad, råris eller pasta i en kommande lunchlåda. Det var era piffiga lunchtips som behövdes för att få mig på banan igen! 😉

I din lunchlåda

Jag är nyfiken på vad du har i din lunchlåda! Vad äter du allra helst till lunch? Har du någon favvorätt som du ofta lägger i en matlåda och tar med till jobbet? Tipsa mig om bra lunchrätter som funkar att värma i microugn!

När jag lagar lax brukar jag passa på att göra en eller två extra portioner som jag och sambon kan ta med till jobbet dagen efter. Lasagne funkar också bra att värma. Sen är det stopp. Jag har kört fast och har ingen fantasi alls. Just nu längtar jag till våren och sommaren då det känns lockande att äta kalla pastasallader, för såna är ju enkla att svänga ihop på kvällen.

Besök i stan

Vi har haft en hel del långväga gäster på besök de sista veckorna som har velat hälsa på vår nya familjemedlem. För flera av våra gäster har det varit första besöket i Sverige så vi har haft fullt upp att guida dem runt i Stockholm. Det har bland annat blivit promenader på Skansen, skridskoåkning i Kungsträdgården, shopping på NK, promenader i Gamla Stan, en tur med Djurgårdsfärjan och en sväng på Nordiska Museét.

Naturligtvis har god mat också funnits med på schemat och vi har försökt bjuda på en del svenska saker. Vi har lagat rådjurssadel här hemma och även bjudit på stekt strömming på knäckebröd, janssons frestelse, köttbullar med rödbetssallad och sambons ständiga favorit skagenröra. Dessutom har det blivit en och annan kopp kaffe för våra anglofila gäster som vanligtvis dricker mest te.

Däremot har de sluppit sill och gravad lax faktiskt. Jag har lärt mig sedan tidigare att det kan upplevas traumatiskt om man är alltför hungrig och inte vågar tala om för värdinnan att det inte var någon gastronomisk upplevelse.

När det gäller att gå ut och äta har vi också försökt komma på restauranger med god svensk mat. Vi tog med svärföräldrarna på lunch ute på Ulla Winbladh på Djurgården. Det blev strömming i roslagslåda till svärfar och kåldolmar med rårörda lingon till svärmor som uppskattades mycket av båda. Ulla Winbladh är verkligen ett bra ställe att ta med gäster till. Inte bara för den goda maten, utan även för den fina omgivningen och det trevliga bemötandet. Jag skulle gärna äta lunch där varje söndag.

Sambons syster med man tog vi med för en lunch till Gondolen. Utsikten från Katarinahissen är inte så dum och maten som serverades gick också hem.

Extraplus för pilgrimsmussla på toppen av skaldjursgrytan! Och kolla in de snygga krutongerna.
Glass på lingon och cremefraiche var otroligt gott till chokladkolapajen, dessutom för bara 60:-, det är den bästa desserten jag har ätit på länge.

Tyvärr drabbades vi av den argaste servitrisen i stan när vi var på Gondolen. Tallrikar och bestick bokstavligen flög fram i luften och hamnade lite här och där på bordet. Det kändes verkligen som om hon avskydde oss. Till slut kändes det väldigt olustigt att sitta kvar. Jag hoppas att hon hade en god anledning till att hon verkligen hade tappat humöret för det kändes inte kul att lägga 1200:- för en lunch till 4 personer, där man trodde att man skulle få något hårt i huvudet till slut. Det var inte riktigt så jag ville att våra gäster skulle minnas sitt Stockholmsbesök efteråt.

Läskigt

Läser en artikel hos Aftonbladet om margarin och blir äcklad. I och för sig äter jag väldigt sällan margarin. Det som beskrivs i artikeln låter ju inte riktigt hälsosamt…

[…]Den vegetabiliska oljan utvinns ur frön, i vissa fall med hjälp av extraktionsbensin.
Man behandlar oljan med fosforsyra och lut.[…]

Läs hela artikeln här.

Längtar efter sommaren

Nu när Kung Bore har oss fast i sitt grepp och termometern visar -14º på morgonen så är min längtan efter sommaren intensiv. Satt därför och drömde mig bort genom att titta på gamla semesterbilder. Visst blir man sugen på att åka till Köpenhamn när man ser de här bilderna från juli 2004? Sol, uteservering, öl och smørrebrød – allt man behöver! 😉

Gråbrødretorv, Køpenhavn
Mysiga Gråbrødretorv

smørrebrød
Mozzarella och tomat på rågbröd

smørrebrød
Krämig kycklingsallad med äpple, selleri, knaperstekt bacon och currydressing på lantbröd

smørrebrød
Rostbiff med pickles och saltgurka på rågbröd

Peder Oxe
Smørrebrød, öl och en lille en avnjöts på Peder Oxe