Spagetti Carbonara enligt Silverspoon

En återkommande kokboksreferens i vårt kök är den italienska kokboksbibeln Silverspoon. Den är på 1263 sidor, har inte överdrivet mycket bilder, men är en guldgruva om man vill förkovra sig i det klassiska italienska köket. Dessutom den mest sålda kokboken i Italien, så jag rekommenderar den varmt om du vill ha en bra italiensk kokbok i bokhyllan.

Häromveckan när em av barnens kompisar önskade ”carbonara med äggula” till middag insåg att jag inte var uppdaterad på hur en äkta italiensk carbonara lagas, ett ypperligt tillfälle att damma av Silverspoon. Och nej, det är inte någon grädde i en carbonara.

Spagetti Carbonara

  • ett par portioner spagetti – vi har snöat in oss på bucatini
  • lite smör att steka med
  • i bästa fall pancetta. Annars sidfläsk eller bacon av bättre sort
  • ett par vitlöksklyftor
  • finriven parmesan och pecorino – hälften vardera
  • två stora ekologiska ägg
  • salt och peppar
  1. Stek strimlad pancetta/sidfläsk i lite smör tillsammans med finhackad vitlök samtidigt som pastan kokas.
  2. Häll av kokvattnet från pastan. Knäck ner två ägg tillsammans med ett par matskedar finriven parmesan och pecorino (hälften vardera av osten). Rör om ordentligt.
  3. Tilsätt bacon och vitlök (ok Silverspoon hälsar att vitlöken ska tas bort efter stekningen men det gör inte jag).
  4. Toppa med finriven parmesan, pecorino, lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

Drinktips: gin&tonic med äpple och lime

När jag googlade upp det här receptet så var det rekommenderat som en vinterdrink. Nu vet jag inte om äpplen och lime är så där överdrivet vintrigt? Tänker mer att det gör det lite friskare i smaken och därmed kanske lite mer somrigt? Om den här drinken serveras före eller efter maten spelar inte så stor roll.

Gin & Tonic med äpple och lime

  • Blanda 5 cl gin och 10 cl äppeljuice i ett drinkglas.
  • Fyll upp med tonic.
  • Toppa med limeskivor. Jag har provat både citron och lime men  limeskivorna är en given vinnare.
  • Glöm inte massor med isbitar!

PS! I arkivet så finns även en drink med gin och granatäppeljuice!

Småplocksfavorit: pimiento de padron

Den här våren har det stekts pimiento de padrons ett otal gånger hemma i vårt kök. Vårt lilla förorts-ICA har tagit in dessa milda spanska paprikor i sitt sortiment vilket vi tackar så hemskt mycket för. De passar perfekt till pulled pork, tapas och annat småplock på texmextemat!

Pimiento de padron

Stek dem på hög värme i olivolja tills de blir mjuka och lätt svarta på ytan. Strö lite flingsalt på innan du serverar dem rykande varma.

Sommarplaner: jordgubbsplock hos Ulvagubben

En av de mer lyckade utflykterna förra sommaren var att ta med barnen till ett jordgubbssjälvplock. Vi åkte till Ulvagubben utanför Uppsala för att plocka jordgubbar och fortsatte sen med picknick vid Ulva Kvarn som ligger strax intill. Familjens yngsta trodde nog att hon var himmelriket när hon vaknade upp efter sin lunchtupplur i vagnen och befann sig på en åker full med mogna jordgubbar!

Och nu längtar vi tillbaka! Förhoppningsvis så  blir det ett besök när vi tar sommarlovsledigt. För det här får allt bli en årlig sommarlovstradition från och med nu!

Bilder från sommaren 2012

Örtoljedressad sparris på smördegsbädd med pecorino

Nu önskar jag att jag skulle kunna vara lite mer precis i denna beskrivning. För det här var något jag lagade på en höft för ett tag sedan när jag tömde skafferiet men jag tror att receptskissen  funkar för att kunna återanvändas? Gott blev det!

Örtoljedressad sparris på smördegsbädd med pecorino

  1. Finhacka färska gröna örter. Blanda ner dem i olivolja tillsammans med lite finhackad vitlök + ett par nypor flingsalt och ett par drag med nymalen svartpeppar.
  2. Doppa färsk grön sparris snabbt i olivoljan och lägg dem på utkavlad smördeg.
  3. Hyvla pecorino med osthyvel, dela skivorna i mindre bitar och strössla det över sparrisen.
  4. Strössla en nöt-och-frö-blandning av pumpafrön, solrosfrön och pinjenötter ovanpå.
  5. Gräddas i ca 200 grader i drygt 10 minuter. Serveras direkt!