Ragazzetest: Middagskassar från MatHem

Vi fick frågan om vi ville recensera middagskassar från MatHem och tyckte det var ett kul projekt för matbloggen! Ingen av oss har provat middagskassar tidigare men vi får ofta frågan om vilken som är bäst osv. Vi bestämde oss för att göra ett gemensamt test för att få en lite mer nyanserad utvärdering så Helena och hennes M har alltså kört samma middagskasse som Elin och hennes familj, dock under två olika veckor. Vi valde “Monikas Ahlbergs middagskasse” och så här gick det:

Om att beställa/planera i förväg/leverans:
Elin: Mathem.se är ju så mycket mer än färdiga matkassar, det är ju en hel affär! Lättnavigerad webshop och faktiskt rätt kul att beställa ifrån. Jag passade på att handla blöjor och lite annat praktiskt. Blev glad över att hitta ett så brett sortiment, tex min favoritchoklad Green&Blacks finns ju med, och så hittade jag Saltå Kvarns skrädmjöl som jag inte hittat i vår närmaste mataffär. Jag gjorde min beställning på fredagen för leverans på måndagen. På söndagen kom ett påminnelsemail (bra!) om att jag kunde ändra och lägga till varor fram till 24.00. På måndagmorgon kom ett konfirmeringsmail om att kassarna var färdigpackade och skulle komma mellan 11-16. Ja, så var det alltså bara att vänta. 14.45 dök de upp!

Helena: Jag satt på Charles de Gaulle-flytplatsen i Paris och beställde min matkasse via iPad. Så kan man också avsluta en långweekend. 😉 Inga konstigheter med beställningen, möjligtvis inte helt solklart var man kryssar i för att bara göra en enstaka beställning och inte påbörja en prenumeration. Leveransen kom som utlovat och frysvarorna låg i en påse för sig.

Om innehållet i middagskassarna och recepten:

Elin:

 • Alla råvaror var ok i kassarna så inget behövde reklameras. Det är ju typiskt sånt man oroar sig för när man tänker att någon annan ska packa middagskassen. Lite färre ekologiska produkter totalt än när vi brukar veckohandla och när vi summerade veckan efteråt så kände vi att det blivit lite mindre grönsaker på fem dagar än vad vi brukar handla hem och äta. Kassen beskrivs som “med mycket ekologiska grönsaker”, men det specas ingenstans om vilka grönsaker som nu var det. Eller så var alla grönsakerna eko utan att vi fattade det.
 • Det saknades bilder på recepten. För en van matlagare är det kanske inte ett problem men det är ju såklart en fördel om man ser hur middagsmaten är tänkt att se ut. Speciellt för ovana matlagare.
 • Recepten är överlag lite slarvigt skrivna. Tydlig tidsplanering saknas tex. Tanken är ju att man köper en komplett service, men jag behövde korrekturskriva recepten i förväg för att få en känsla för hur middagarna skulle planeras under veckan. Som trebarnfamilj vill man snabbt se om receptet tar 20 eller 45 minuter så att middagslogistiken funkar med andra aktiviteter.
 • Dessutom så behöver man dubbelkolla innehållet i kassarna med recepten. På torsdagen var det tex planerat en fisksoppa med saffran. Saffran skickades inte med och det framgick inte heller på checklistan att det skulle vara hemma i skafferiet. Lite trist att upptäcka en sådan viktig detalj klockan fem nämnda kväll. Så läs alla recept ordentligt och kolla ingredienslistan innan du klickar iväg beställningen!

innehållet i middagskassen
Innehållet i Elins middagskasse

Helena: Basilikaplantorna hade nog blivit styvmoderligt behandlade (jag gissar på övervattning och för kall transport för de stackars plantorna – de skulle nog behövt ett tjockt duntäcke) och var lite ledsna redan när de kom, men i övrigt var allt utan anmärkning. Kassen innehöll många ekologiska produkter, vilket vi uppskattar. Enda frågetecknet var en förpackning fryst lammfärs från Nya Zealand. Vi köper i princip bara svenska råvaror här hemma så för mig var det konstigt att det inte låg svensk lammfärs i kassen.


Innehållet i Helenas matkasse

Övriga noteringar under veckan

 • Precis som Elin saknade jag verkligen bilder på de olika rätterna. Både för att på förhand veta på ett ungefär hur maten ska se ut, men även för att recepten/Monika Ahlbergs brev blir mer tilltalande. Den enda bilden som fanns med i utskicket var på Monika själv och även om hon är en snygg böna hade det varit praktiskt med matbilder.
 • Det var en fördel att de varor som levererades verkligen gick åt (så när som på några morötter, men de gjorde vi enkelt av med någon dag senare). Inget onödigt spill, alltså. Å andra sidan förväntades man ha t ex tomatpuré, fisksås och honung hemma. Just det där med vad man på egen hand skulle se till att ha hemma i skafferiet var i något fall lite “skevt”. Vi fick t ex vitlök i vår kasse, men förväntades ha mejram i kryddskåpet. För mig hade det varit mer logiskt om det varit tvärtom, men det beror så klart på att jag mycket sällan kryddar med mejram och det är ju omöjligt för MatHem att veta.
 • Med en tidsangivelse vid varje recept hade det varit enkelt att avgöra vilken rätt som passade vilken dag i just vårt kök. De dagar då vi båda kommer hem vid 18.30 vill vi laga rätter som går snabbt att fixa eller om vi t ex behöver äta vid en viss tid en dag är det bra att veta när det är dags att börja med maten. Nu var det förstås ganska enkelt att scanna av recepten och på förhand välja i vilken ordning rätterna skulle lagas, men för den ovana matlagaren är det kanske inte riktigt lika självklart.
 • I ett av recepten stod det “koka nudlarna enl. anvisningar på paketet” allra överst. Därefter kom resten av receptbeskrivningen med grönsaker som skulle fräsas, köttfärs som skulle brynas och sedan kokas ihop med kokosmjölk i 10 minuter. I just det här fallet var det ingen bra idé att börja med att koka nudlarna som ju bara tar någon minut.

Om helhetsintrycket:

Elin: Enkelt och smidigt att beställa och det blev lagom mycket middag för vår familj. Bra också tycker jag att man ser kommande meny redan när man beställer middagskassen, för det gör man ju inte med alla andra middagskasseleverantörer. Dock tycker jag som sagt att recepten kunde utformats lite bättre. Typ ett lite tydligare körschema att plocka fram och köra efter klockan fem när det är bråttom att laga middag. Personligen så tycker jag att det är lite trist att det inte fanns något säsongstänk! I mitten av oktober är jag inte så så sugen på isbergssallad, gurka och tomat. Det hade varit mer inspirerande om man anammat det som är i säsong just nu tycker jag som tex pumpa, rotfrukter, svamp, vilt osv. En god och inspirerande vegorätt en av dagarna hade varit en bonus.
Den här middagskassen marknadsförs som “inspirerande och vacker med mycket goda smaker” och då finns det förstås lite att leva upp till. Thaigrytan med lövbiff med kokosmjölk var god men saknade grönsakstillbehör. “Tipset” till detta recept var att  “lägga upp skivad gurka på ett vackert fat”, ja det funkar kanske inte riktigt på oss . Just det tråkiga utbudet av grönsaker gör att vi inte känner oss sugna på att beställa just den här kassen på nytt.
Mathem har även en “familjematkasse” i sitt utbud, den kostar 100:- mindre och jag tror att den middagskassen kan vara ett lovande alternativ för småbarnsfamiljer. Den veckomenyn bjuder på tex hemgjorda fiskpinnar, hamburgare osv.
För övrigt så kan jag absolut tänka mig att köra en ordinarie storhandling via MatHem. Praktiskt inte minst när barnen (och deras föräldrar…) är sjuka…

veckans vinnare i middagskassen!
Det här blev veckans favorit i Elins kök – återkommer med receptet!

Helena: Jag ställer höga krav på en sådan här tjänst eftersom den ska funka utan problem för den som inte är så matlagningsvan. Den största fördelen med att prenumerera på en matkasse är så klart att slippa komma på middagsmat och jag gissar att MatHem och andra leverantörer räddar ganska många par från att falla i “vad-ska-vi-äta-ikväll-fällan”. Några gillar att själva planera veckans matsedel och andra tycker att matkassen är en bra lösning. Portionerna i Monika Ahlbergs matkasse räckte gott till oss två både till middag och lunch dagen efter. Av de fem rätter som fanns på vår veckomeny kommer vi säkert att laga lammfärsgulasch och fiskwallenbergare (som påminner väldigt mycket om mina egna fiskbiffar) igen.


Fiskwallenbergare, potatismos och gröna ärtor gick hem hos H&M

På minussidan finns frånvaron av tidsangivelser och att receptbeskrivningarna inte alltid funkar i den ordning de står. Receptplaneringen, att rätterna har provlagats ordentligt på förhand och att ingredienserna koordinerats så att de går åt under veckan är ju några av de saker man betalar extra för jämfört med att själv gå och handla i butiken och därför tycker jag att det är rätt att ha höga förväntningar på just de här sakerna.

13 kommentarer

 1. Matskafferiet

  Vilken bra recension! Har länge funderat på att testa en kasse men har inte riktigt vågat, är väl på tiden snart.

  1. Elin

   åh tack! Jag tror det är väldigt subjektivt vilka förväntningar man har på en sådan här matservice, beroende på tex vilken mat man lagar i vanliga fall. Och vi testade verkligen i “skarpt läge” här borta, där jag drog in alla tre barnen i köket när jag lagade maten, då måste verkligen “körschemat” funka 🙂

 2. Hanna

  Kul att testa! Här i England är det vanligt med internetshopping av mat, grönsakslådor och t o m köttlådor men inte middagskassar mig veterligen, så kul att läsa er recension. Jag är alldeles för mycket av ett control freak för att nappa på något sånt här, men jag fullkomligen älskar att handla maten online och slippa kånka hem den.

  1. Helena

   Eftersom så många pratar om de olika middagskassarna var det roligt att prova. Lite läskigt var det dock att laga efter recept helt och hållet och inte bestämma matsedeln själv. En riktigt bra middagskassetjänst kan dock vara en bra lösning då och då, tror jag.

 3. Isabell

  Hej Helena,

  Skulle va kul att höra om hur du hade det i Paris? Hittade du någon trevlig restaurang eller annat att rekommendera?

  Är i Paris just nu och skulle uppskatta lite tips 🙂

  1. Helena

   Paris var toppen! I väntan på blogginlägget om den franska huvudstaden kommer lite förhandstips här:

   – Vi åt gott på Café Chez Jeannette. Enkel cafémat och cool inredning. Missa inte tallriken med ost och charkuterier.

   – Att shoppa på Maille, Ladurée och Kusmi var en fröjd.

   – Glöm inte att läsa igenom tipsen jag fick i mitt På väg till Paris-inlägg här. Läsarna har alltid de bästa råden! Det var förresten där tipset om Chez Jeannette dök upp. 🙂

   Njut av Paris, promenaderna längs med Seine, atmosfären, de snygga människorna och lukten av nybakat bröd i metron (!)!

 4. Isabell

  Hej Helena, va kul att du gillade Chez Jeanette, det var jag som tipsade om det 😉

  /Isabell

  1. Helena

   Tack för mycket bra tips, Isabell! Chez Jeannette var perfekt för oss efter en hektiskt dag. Hyfsat nära hotellet, avslappnad atmosfär och god charkuteri- osttallrik. Håll utkik efter inlägget om Paris (det kommer så fort jag har hunnit redigera bilderna)!

 5. Fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor » Tre tjejer i köket

  […] av rätterna från MatHems-veckan som verkligen gick hem i det här köket var fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och […]

 6. Lena

  Ahum. Som sann matkassenörd och arbetstagare på en så har faktiskt Middagsfrid visning av kommande meny på hemsidan. 😉 Inte i direkt anslutning till beställningen utan på framsidan.
  Tycker det är jättekul att läsa recensioner av matkassar, både våra och andras för att se vad skillnaden är. Är själv grymt nyfiken på Tasteslines eftersom den fick så bra betyg.

 7. Lammfärsgulasch » Tre tjejer i köket

  […] här receptet, signerat Monika Ahlberg, fanns med i den matkasse från MatHem som M och jag provade i höstas och är en av två rätter från den menyn som jag lagt på […]

 8. Sjömansbiff med köttfärs » Tre tjejer i köket

  […] här receptet gillade vår familj bäst när vi provade middagskassen från MatHem innan jul. Originalreceptet puttrade en kvart på spisen i en stor kastrull – men vi körde […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.