Fiskbiffar med chili och timjan, bönsalsa och örtsås

För någon vecka sedan såg jag ett recept på fiskbiffar i DN och det såg så gott ut att jag var tvungen att prova själv. Om sanningen ska fram så har jag fått för mig att fiskbiffar inte är gott, men på mitt sätt blev de i alla fall riktigt goda. Jag hade i lite schalottenlök, chili, färsk timjan och limesaft och eftersom fisken är ganska smaklös i sig var det ett smart drag att tuffa till den lite. Till fiskbiffarna serverade jag en bönsalsa och örtsås.

Fiskbiffar i stekpannan

Till två personer och en matlåda behöver du:

250 g lax (jag använde två frusna portionsbitar)
300 g torsk
1 bananschalottenlök
1/2 chili
saften av 1/2 lime
en rejäl timjantufs
ca 2 tsk flingsalt
vitpeppar
ströbröd – till panering
Salsa
250 g cannelinibönor
1 mango
1 avokado
1 tomat
saften av 1/2 lime
1/2 kruka gräslök – finhackad
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Örtsås
2 dl lätt creme fraiche
1/2 tsk senap
några droppar citron eller lime
1/2 msk gräslök
1/2 msk färsk timjan
salt
vitpeppar

Gör så här:

Börja med salsan eftersom den blir extra god av att stå i kylen en stund. Skala och dela mango och avokado. Filéa och hacka tomaten. Skölj bönorna i kallt vatten och blanda dem med övriga ingredienser och låt stå kallt innan servering.

Såsen mår också bra av att stå kallt en stund innan servering. Blanda helt enkelt ingredienserna (finhackad gräslök och plockad timjan) och låt stå kallt.

Skär fisken i mindre bitar och mixa till en färs. Jag använde min stavmixer och fisken blev kanske lite väl finfördelad, men det gick fint. Finhacka schalottenlöken och chilin och blanda tillsammans med fisken. Tillsätt limesaft, timjan (det är lite drygt att plocka timjankvistarna, men det lönar sig!) och kryddor. Jag fegade och provstekte en liten klick fiskfärs och den här gången hade jag kryddat alldeles lagom mycket. Forma till biffar, låt dem rulla runt i ströbröd och stek sedan på medelvarm platta i ett par minuter på varje sida.

Fiskbiffar, bönsalsa och örtsås

Helenas kommentar:
1) Låt löken mixas tillsammans med fisken om du vill lura någon som tror att han/hon inte tycker om lök. Elakt, men smart!
2) Jag åt fiskbiffarna till lunch tillsammans med kokt potatis. Lika gott som till bönsalsa.
3) Såsen kan varieras med andra örter. Jag gör den ofta till ugnsbakad lax och har då oftast dill i. Eller lite stenbitsrom. Eller både dill och stenbitsrom. 😉 Enkel och god sås.
4) Fiskbiffarna kan så klart ätas i hamburgerbröd tillsammans med några salladsblad och tomatskivor t ex.
5) Fiskbiffarna platsar definitivt på påskbuffèn. Gör dem lite mindre, så orkar du äta annat också. 😉

6 kommentarer

 1. Ellen

  Jag gjorde bönsalsan till ugnsbakad lax idag. Mycket god, tyckte till och med min pappa som brukar vara skeptisk till frukt/söta saker i mat. 🙂
  Kommer definitivt att upprepas!

 2. Helena

  -> Ellen: Vad roligt att både du och pappa gillade bönsalsan. Den funkar till det mesta; utan bönor passar den bra till grillat t ex. Imorgon tänker jag förresten göra en variant att ha på crostinis. 😛

 3. Kycklingfärsbullar med ingefära & chili, bönsallad och myntasås » Tre tjejer i köket

  […] (ja, jag vet… jag måste börja bläddra i andra kokböcker) och dels från mitt recept på fiskbiffar från 2007. Kryddningen med ingefära och chili blev riktigt lyckad och kokosoljan jag brynde […]

 4. Ragazzetest: Middagskassar från MatHem » Tre tjejer i köket

  […] att laga lammfärsgulasch och fiskwallenbergare (som påminner väldigt mycket om mina egna fiskbiffar) […]

 5. Fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor » Tre tjejer i köket

  […] fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor. Receptet påminner mycket om de fiskbiffar jag lagade för några år sedan, men istället för lax som jag använde fick vi kolja i […]

 6. Matlagningshandlingslistetrubbel – Lotten

  […] Apstark zucchini ([tsoki:ni] eller [soki:ni]?) Köttfärsfylld aubergine och marockanska morötter Fiskbiffar med chili och timjan, bönsalsa och örtsås […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.