Fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor

En av rätterna från MatHems-veckan som verkligen gick hem i det här köket var Monika Ahlbergs fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor. Receptet påminner mycket om de fiskbiffar jag lagade för några år sedan, men istället för lax som jag använde fick vi kolja i matkassen. Ingen dum idé alls. Fiskwallenbergarna kommer helt säkert att dyka upp på mina veckomatsedlar framöver.

Fiskwallenbergare med potatismos, smält smör och gröna ärtor (4 port)

600 g torsk eller kolja
1/2 kruka persilja
1 ägg (eller 1 msk potatismjöl)
flingsalt
nymald svartpeppar
1 dl ströbröd eller vetemjöl att panera biffarna med
smör – till stekning

Potatismos

1 kg potatis av mjölig sort
2 dl mjölk
25 g smör
flingsalt
nymald svartpeppar
1/4 kruka persilja

Till servering

1 pkt gröna ärtor (250 g)
50 g smör

Gör så här:

Skala och skär potatisen i mindre bitar så blir den snabbare genomkokt. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i ca 10-15 minuter. Häll av vattnet. Värm mjölken med smöret och häll det över potatisen. Vispa kraftigt (för hand eller med elvisp) till ett luftigt mos. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Garnera med persilja.

Skär fisken i mindre bitar och mixa hastigt ihop med ägg eller potatismjöl. Det ska bli en helt slät smet. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Rör ner hackad persilja. Forma åtta biffar, vänd dem i ströbröd eller vetemjöl och stek dem gyllene i smör, ca 2-3 minuter på varje sida.

Koka ärtorna enl. anvisning på paketet. Smält smöret. Servera biffarna med potatismoset, ärtorna och det smälta smöret.

Receptmakare är Monika Ahlberg. Receptet är publicerat med tillstånd från MatHem!

2 kommentarer

  1. Fröken Dill

    Fiskwallenbergare, det har jag aldrig gjort.
    Låter jättegott! Fiskfärsbiffar är ju överhuvudtaget goda, för att inte tala om fluffigt lent potatismos. Nu blev jag hungrig fast jag redan ätit lunch.
    Hälsningar från fröken Dill

  2. Emma

    Tack för ett kanontips på fisk! Extra glad är jag att min Arvid, 3 år, gillade det också 🙂 Vi har bestämt att vi ska laga fisk en gång i veckan hemma hos oss och den första rätten blev då denna 🙂 Ska kika på fler fiskrecept här omgående!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.