Helenas matrelaterade målsättningar för 2012

Så här ett år senare kan jag konstatera att det gick lite sisådär med mina matrelaterade målsättningar för 2011. Jag lyckades nå två mål av tre och hoppade, inte helt oväntat, över det där med att starta en egen surdeg och baka bröd. Det faktum att jag är en bakanalfabet verkar inga målsättningar i världen kunna ändra på.

Att beställa och frukt- och grönsakslådor och få dem hemlevererade gick dock som en dans. Vi testade både Årstiderna och Ekolådan och var sedan den förstnämnda leverantören trogen under hela våren och försommaren. Innehållet i lådorna var bra och varierat och jag/vi fick tänka till lagom mycket för att göra av med all frukt och grönsaker.  Genom våra matsedlar har vi blivit bättre på att variera vardagsmaten, men framförallt sluppit fundera ut middagsmat när vi varit trötta och hungriga. De där stunderna vi lägger på att klura ut kommande veckas maträtter är väl investerade!

Helenas matrelaterade målsättningar för 2012

 • Fortsätta att göra matsedlar och planera åtminstone de flesta middagar i förväg. Vi tillåter oss dock att ändra, hoppa över och t o m att äta ute/ta hem mat någon gång då och då (att känna sig tvungen att laga/äta en viss rätt är ju rena rama döden för matlagningsinspirationen). Det svåra är att hålla fast vid menyn när vi t ex är sjuka eller arbetsveckorna är stressiga. Ironiskt nog är det just då maten verkligen behöver styras upp…
   
 • Bli ännu bättre på att köpa ekologiska produkter. Sedan en tid tillbaka kikar vi en extra gång efter ekologiskt i kött-, grönsaks- och mjölkdisken, köper gärna Kung Markattas produkter (särskilt de hela tomaterna på burk och deras buljongtärningar) och väljer närodlat om det finns. Det känns viktigt på flera sätt och jag har som målsättning att växla upp lite grand på den här fronten.
 • Sist, men uppenbarligen inte minst, kommer vi till det här med att baka matbröd. Att det ska vara en sån förbaskad uppförsbacke till knådandet, degandet och allt som har med jäst (eller surdeg) och mjöl att göra. Jag får nästan kliande utslag på kroppen när jag tänker på det, men retar mig samtidigt på att jag inte behärskar bakning. Bröden vi köper i mataffären är ju inte särskilt goda, bara dyra (de bröd vi köper från bagerier är visserligen goda, men inte prisvärda). Okej då, jag gör ett nytt försök. Håll tummarna för att det blir åtminstone ett matbröd (med eller utan surdeg) bakat under det här året.

Har du några matrelaterade mål för 2012? Dela gärna med dig i kommentarsfältet, så inspirerar du oss andra!

14 kommentarer

 1. ***mamma

  Tycker du/ni är duktiga på att göra matsedlar och även att följa dem. Det där med bakandet eller snarare antibakandet är nog en gen du ärvt från mig. Men om du ska baka bröd så ta inte för mycket vatten eller glöm åtminstone inte saltet! 😉

  1. Helena

   Hörru, gosmammam, du heter inget annat än just gosmamman! Så det så! 😉 <3

 2. Maria

  Skippa surdegen och börja med vanliga jästbröd enligt Pain de Martins “vila och vika”-metod. Finns i bloggen och i hans bok “Enklare bröd”.

  1. Helena

   Så får det bli! Jag ska nog sänka ribban lite…

 3. Mette

  Hejar på dig för att komma igång att baka – det är verkligen värt det! Jag instämmer med föregående talare och rekommenderar att strunta i surdegen till förmån för jäst. För min egen del var det lösningen för att orka – och tycka att det är roligt. Jag bakar varianter på ett frukt- och nötbröd av Leila Lindholm, och tröttnar aldrig på det! http://www.recept.nu//1.126178/leila_lindholm/matbrod/mjol/leilas_frukt_och_notbrod

  1. Helena

   Tack, Mette! Det känns som om hejaropen verkligen behövs 🙄

 4. Mårtenssons kök

  Det där med brödbaket känner vi mer än väl igen. Får plötsliga bakfnatt och far fram med alla ingredienser, för att vid jäsningen komma på varför vi så sällan bakar vårt eget bröd 😉 Men nattjästa frukostbullar, det gör vi ganska ofta.
  Matsedel absolut, på samma sätt som du beskriver så är vi inte slavar under den, men det är så skönt att ha planerat.
  Närodlat, ekologisk och krav, där försöker vi att bättra oss framöver 🙄

  1. Helena

   Nattjästa frukostbullar låter supergott. Vilken lyx!

 5. Linda

  Brödbak är kul! Bra “terapi” om jag är på dåligt humör, jag tycker det blir bra med långjäsning och lösa degar. Vet inte hur många gånger jag startat en surdeg, för att sedan inte hålla den vid liv. Fast jag vattnar ju inte heller blommorna särskilt regelbundet…

  1. Helena

   Önskar att jag också kunde tycka att det är kul med brödbak. Fast än är det kanske inte försent? 😉

 6. Karin

  Jag håller med dig angående köpebröd – i butikerna är de inte goda och bageriernas bröd är för dyra. Sen vi blev med Moulinex-matberedare har jag bakat nästan allt bröd själv ( jag som också egentligen är bakanalfabet. :-))och det går bättre och bättre. Även om de blir litet torra ibland blir bröden betydligt godare än köpebröd.

  En annan målsättning är att äta mer vegetariskt. Det kan bli litet intressant att se om vi dels sänker matkontot, dels mår bättre av mer vegetarisk kost.

  1. Helena

   Jag vill ju tro att en assistent/matberedare med degkrokar skulle göra bakandet rioligare. Kanske är det värt att köpa en och se hur kul det blir. 😉

   Jag/vi är ganska usla på att äta vegetariskt. Om jag ska vara ärlig tycker jag att det är svårt att vara mätt en längre stund på vegetariskt. Fast jag har å andra sidan en massa att lära.

   1. Elin

    Googla på brödmaskin kanske, fyll upp med ingredienser, ställ in timern och nybakat morgonen efter. Tror inte ens att man knådar…

 7. Mer matrelaterade målsättningar för 2012 » Tre tjejer i köket

  […] gillar ju att läsa om andras storartade planer för det nya året, Helena har ju redan outat sina tankar för 2012, och visst är det sunt att stanna upp och fundera på vilka matvanor man vill […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.