Whiskyfudge

Det här goda hopkoket är maken skyldig till. Jag bara måste dela med mig av receptet för fudgen blir helt fantastisk! Glöm att inte använda en termometer för bästa resultat.

Whiskyfudge

  • en burk söt kondenserad mjölk (400 gram)
  • 1,5 dl mjölk
  • 420 gram ljust muscovadosocker
  • 115 gram smör
  • 50 ml whisky
  1. Förbered en mindre ugnsform (vår är 24×24 cm) med att klä den med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjölk, socker och smör i en kastrull och värm så att det smälter. Fortsätt att koka upp tills smeten blir 116 grader. Det tar ca 10 minuter.
  3. Ta kastrullen från plattan. Vispa smeten i 10 minuter för hand. Efter ca 2 minuter hälls whiskyn ner.
  4. Häll ut smeten i ugnsformen.
  5. Låt svalna och innan du skär upp i bitar.

27 kommentarer

  1. Anni

    Men vad gott det där lät då! ^^ Whiskey och fudge, kan det bli bättre?

  2. Anders

    Vart köper man muskovadosocker?

  3. Erika

    Hur stor form använde ni?

  4. Elin

    Muskovadosocker finns i vilket mataffär som helst. Förslagsvis på sockerhyllan.

    Formen var 24×24 cm och det blev lagom “höga” fudgebitar 🙂

  5. Pernilla

    Ska det vara whisky eller whiskey??

  6. Elin

    Vi använde en single malt scotch whisky som heter The Balvenie, den är så god så den förtjänar egentligen ett eget inlägg nån gång:)

  7. Annica

    Håhåhå, den där kan man ju inte låta bli att prova!

  8. Fias kastruller

    Åh, fudge som är så gott!! 😛

  9. Christian

    Jag tycker att detta låter lättegott och enkelt, dock är resultatet inget att hurra över för mig del. Jag har följt receptet till punkt och pricka och snart har fudgesmeten stått två dygn i kylen utan att stelna nämnvärt. 🙁 Smaken är där men verkligen inte konsistensen, den är fortfarande lös. Är det bara jag som har haft detta problem? 😕

  10. Elin

    Hm, om du har kommit upp i rätt temp så bored det ju gå vägen.. jag hade nog kanske provat att koka om den, på vinst och förlust, och hade den blivit för grynig och smulig andra svängen så kanske det går att använda som “strössel” på något bakverk eller efterätt, smaken är ju god i varje fall 🙂

  11. Christian

    Utan att ha läst ditt svar, Elin, så kokade jag om smeten och då tjocknade den ganska snabbt. Sen gällde det att få upp den som ett jämnt lager i en form för den fortsatte att stelna och det gick undan. 😯
    När jag skulle skära upp det hela så blev det mycket riktigt smuligt. Men jag ska göra fudgen igen och då koka den längre och ta lite mer tid på mig till att verkligen få den fast redan första gången. 😉

  12. Anders

    Vilken mjölk ska man använda, procent?

  13. Elin

    gissningsvis så använde vi mellanmjölk i receptet för det är det enda som vi brukar köpa 🙂

  14. Johnne B Nice

    Varför har man kondenserad mjölk?

  15. Katarina

    har precis provat att göra denna, men det tog jättelång tid att komma upp i temperatur, så jag ökade värmen och då brände den fast i botten. Någon som haft samma problem? Nästa gång får den nog stå och puttra på låg värme tills den är klar, även om det tar lång tid.

  16. Andreas

    Hej

    Tänkte ge mig på detta som låter ljuvligt gott.

    Min fråga är dock skall burken med kondenserad mjölk kokas först eller inte?

    Hur gjorde ni och vilken typ av kondenserad mjölk använde ni er av?

    Tacksam för snabbt svar

    1. Elin

      Hej Andreas, öppna burken och häll i. Koka alltså inte Dulce de leche av den först. Nu minns jag inte namnet på den kondenserade mjölk som vi brukar använda. Det brukar finnas två olika på vår Coop. En bra och en urusel. Välj en sötad om den finns. Lycka till!

  17. Anders

    när blandas den vanliga mjölkin i ?

  18. Elin

    Alla ingredienser utom whiskyn kokas ihop samtidigtt!!!

  19. Hej då 2009! » Tre tjejer i köket

    […] bloggen var det blandad kompott:  pasta med bacon, butternut squash och rostade pinjenötter, whiskyfudge, dammsugare med amaretto och hasselnötter och Katjas goda squashpannkakor med soya och […]

  20. Susanne

    Andra året i rad jag försöker få till det här receptet, förra året kasta jag den efter att den inte stelna(höggravid till på köpet) och i år fick jag koka om den.

    Kanske ska man tillsätta spriten i slutet av kokningen? För det blir för mycket vätska för att den ska stelna.

  21. Lillie

    Fick inte alls det här receptet att funka. Tog minst en halvtimma för mig att komma upp i 110 grader. Höjde plattan ett snäpp och då brändes sockret vid :///

  22. Elin

    Oj ser att flera har misslyckats på sistone med fudge, Svårt att veta vad det beror på förstås. Ett tänkbart problem kan vara val av kastrull, täbk på att välja en tjockbottnad kastrull för hopkoket. Lycka till 🙂

  23. Elise

    Det tog jättelång tid för mej också, att få den att komma upp i temperatur….beror troligtvis på att jag inte hade sötad kondenserad mjölk….ett tips är att ändra i receptet, så att det står att det är sötad kondenserad mjölk som gäller för 10 min.😉

    1. Elin

      Tack för tips Elise! Har uppdaterat nu! Glömmer att det även kan finnas osötad burk i butik… hoppas att det blev ok fudge? Eller fick du göra ny?

      1. Elise

        Fudgen ser bra ut och doftar fantastiskt! Men får inte provsmakas förrän ikväll, så jag vet inte hur den smakar. 😉
        God Jul!

Lämna ett svar till Andreas Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.