Många guldkorn bland nyheterna från SIA-glass

Ojoj! Det är inte lätt att sammanfatta alla smakintryck från provningen av årets nyheter från SIA-glass. Presslunchen ägde rum på Paul &Norbert och köksmästare Norbert Lang hade bland annat komponerat denna dessert med Glace Fragaria Jordgubbe som är en nykomlingarna i glassdisken: serverad på en chokladfjäril, säsongens frukt och sabayonesås. Det var lika gott som det ser ut!

Av årets glassnyheter så finns bland annat sex ekologiska – varav fem av dessa även är KRAV-märkta. Det är en imponerande samling!  Intresset av ekologisk glass är stort: enligt SIA-glass så ökade försäljningen av deras ekologiska glass med 84% från 2007 till 2008 och de står även för 70% av all ekologisk glass på marknaden. När jag frågade vilken glass som säljer bäst i deras sortiment så visade det sig dock vara klassikern vaniljglass som står för nästan hälften av all försäljning. Tänk att den är så oslagbar trots alla roliga alternativ…

Här kommer en liten summering av nyheterna:

Änglaglass Ekologisk: Det här är en gräddglass med lingonsmak och lingonsylt i, dessutom så är det smulor av digestivekex iblandat. Det är en väldigt intressant smak, mer syrligt än sött och framför allt så känns den väldigt komplett. Bra panikefterätt!

Kryddig Rabarber Ekologisk: En av mina absoluta favoriter vid glassprovningen! Den här kommer jag absolut att köpa! Typ tänk en kula på  en hembakad mandelmussla, yummie!

Banan Ekologisk: En barnslig och god glass! Gillar du skumbananer så är det här din glass! Jag kan tänka mig en alternativ marängsviss med den här, kanske med hemlagad kolasås, maränger och  tärnad mango och ananas.  Ett fynd tycker jag!

Blåbärssorbet Ekologisk: Fin och fräsch smak. Underbar färg! Rekommenderades att serveras som en liten amuse mellan två rätter på en middag, ja varför inte. Sedan måste man ju bara le när sommelier Johan Blanche, som guidade oss genom alla smaker,  poängterade att “man riktigt ser skogsmulle framför sig stå på lur bakom en gran bland blåbärsriset…”  Ja kanske det 😉

Mandarin Grape: En mild och krämig glass. Fint rosa! Häftig balans då grapesmaken kommer mer efteråt. Kanske lite för snäll för mig men uppskattades som en “vuxen” smak av flera andra vid bordet.

Ja nu kan väl bara snön försvinna,  gräsmattan torka upp, solen komma fram och temperaturen gå upp cirka sådär 20 grader så vi kan slänga ut en filt i trädgården för att äta glass!

19 kommentarer

 1. Carro

  Det lät väldans smarriga, särskilt Änglaglassen & Rabarbern .. Grapen lät dock inte som något jag kommer vilja testa.

  Kommer de smakerna som kulglass?

 2. Elin

  Ja de kommer som kulglass dessutom!

 3. Helena

  Jag är nyfiken på både rabarberglassen och blåbärssorbeten! 😛

 4. Charlotte

  Jag har provat och blivit väldigt förtjust i den där jordgubbsglassen du visar på bilden… den smakar så äkta jorgubbe på något vis…

 5. Charlotte

  PS. Jag har skymtat glassnyheter i GB:frysdisken också; någon sorts små burkar med något som liknar lyxglass…. har inte provat ännu men någon som gjort det? Vad jag sett finns det hallon och päronglass (sorbet??) och de innehåller chokladlager…. ?

 6. Elin

  Jordgubbsglassen var väldigt fin! När det gäller de andra burkarna, jag tror du menar carte dors sortiment så är jag halvvägs i testandet… den där med päron och choklad ska du akta dig för! Den som är bäst hittills av deras nyheter är “Dark Chocolate Extra Dark”…

 7. Susanne

  Jag kan varmt rekommendera deras Glace Dulce DE LECHE med argentinsk kolasås, helt underbart god!

  http://www.siaglass.se/asp/graddglass_sav.asp

 8. Noac

  ….å alla glassarna var enbart gjorda på ägg, socker, grädde/mjölk och så då någon ekologisk frukt/bär???

 9. Elin

  precis, och allt har vispats för hand av timotejreklamsvackra flickor som sitter på en grön äng i Slöinge och vispar med träslevar som de själva har snidat! Nämen nu överdriver jag lite, vill du ha ingredienslistorna på all glass så hittar du dem här: http://www.siaglass.se/asp/nyheter.asp

 10. Marianne

  Om ni vill äta en riktigt god glass ska ni testa Fäbodglass! Den är gjord på fjällkomjölk och kommer från Åsens gårdsmejeri i Lillhärdal, Härjedalen. Fantastiskt god. Har man väl ätit den glassen kan man låta alla andra glassorter, även ekologiska, smälta bort med vårisen!

 11. Daniel

  Jag var ju där också jag såg ingen av er 🙁 God lunch var det Vissa glassar var okej andra mindre bra, den där lingon var ingen höjdare

 12. Ulla

  Du skriver att sex av glassarna var ekologiska, varav fem också var KRAv-märkta. Men hur hänger det ihop: KRAV är ju en symbol, ett registrerat varumärke, för ekologiskt producerad mat. Om du hade skrivit rättvisemärkt skulle det ju ha varit en annan sak. Klurigt det där.

  Hallonsorbeten och madarin-grape har jag också smakat. Mums!

 13. Stefan

  Hur var Paul & Norbert då? Det måste ju vara speciellt att få “ordinär” burkglass upplagd, preparerad och kompletterad med rätt tillbehör av Norbert Lang?

  Har ätit där fyra, fem gånger. Bästa restaurangen jag varit på!

 14. Elin

  Marianne, jag försökte googla på återförsäljare av Fäbodglass, men hittar ingen som säljer glassen utanför Härjedalen! Tips på vart jag kan hitta den?!

  Daniel, jag såg dig men satt lite knepigt till för att kunna komma fram och säga hej! Jag tycket lingonvarianten var kul, det är roligt ett svenskt surt bär kan få vara med bland glassarna!

  Ulla, ja ibland så går mina hjärnceller i strejk när jag ska jämföra olika ekologiska alternativ, jag som har ganska bråttom när jag handlar mat tycker det är skönt med tydlig märkning av mat så att man snabbt kan fylla kundvagnen och springa till kassan, och hemsidan om KRAV är läsvärd tycker jag, det är lätt att surfa bort en kvart där, http://www.krav.se

  Stefan, det var första gången jag var där och jag gillar ju små mysiga restauranger i liknande stil. Det var “bara” jordgubbsglassen som var extrapyntat på tallriken, de andra glassarna kom ut i små glaskoppar med en liten skopa i vardera. FÖRE maten kanske ska tilläggas så Norbert hade varit klok och gjort en lättare lunch i lagom portioner så att man inte blev för mätt. Maten var väldigt god och jag kan tänka mig att gå dit någon kväll och äta på “riktigt” 🙂

 15. Rikard

  Fäbodglass säljs på Ica NK i stockholm (kan finnas på fler ställen men jag hittade den där). Och ja den är så jädra god!

  Mvh!

  /Rikard

 16. Charlotte

  Jag har nu läne spanat efter de där Sia-nyheterna rabarber och lingon i Stockholms butiker utan reslutat – vet någon var man kan finna dem i Sthlm?

 17. Elin

  och jag spanar som en galning jag också! Jag vill ha rabarberglassen! Jag har faktiskt funderat på om det är dags att maila och fråga vart de är! Däremot så hittade jag en tiramisuglass från Sia i frysdisken som jag inte sett förut. Den var helt ok och försvann på 2 röda (som all annan glass här hemma…)

 18. Maria

  Charlotte och Elin: I brist på Sias rabarberglass kanske ni ska testa att göra Jens Linders “bonnglass”! 🙂

 19. Tre tjejer i köket » Hej då 2009!

  […] delvis berodde på att jag slutade amma och kunde lämna den minsta hemma. Dels så var jag på SIA:s årliga glassprovning på Paul&Norbert. Många guldkorn var det bland glassnyheterna –  de flesta hamnade dock i glasskioskerna och inte […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.