Spendrups julölsprovning

Like it or not, julen närmar sig med stormsteg och imorgon fredag är det säljstart för en massa drickbara tillbehör till julbordet, glöggen har vi ju redan nämnt i tidigare blogginlägg.

För ett tag sedan var jag och Helena på julölsprovning på Grodan Sergel, för inbjudan stod Spendrups. Vi hade trevligt sällskap vid bordet av FastFoodLovers utsände Xtian och På stan-Elin.

Här provas julöl

Fem olika julöl och en porter provades ihop med smårätter som komponerats speciellt för att passa respektive dryck. Richard Bengtsson som är bryggmästare hos Spendrups ledde oss genom provningen och berättade initierat om de olika ölen och vilka dofter/smaker som kunde kännas från respektive dryck.

Smårätter

 • Spendrups Julöl (5,3%) kombinerades med matjesill med kalixlöjrom på kall kokt potatis. Fyllig smak, ordentlig beska och en doft av karamell, ska passa bra ihop med julbordets lite kraftigare rätter.
 • Norrlands Julöl (5,3%) passade fint ihop med en liten toast med rökt ankbröst och lingonkaramell. Kraftig maltsmak och doft av bl.a. knäck och torkad frukt, servera till julbordets lättare rätter.
 • Mariestads Julebrygd (5,8%) serverades tillsammans med murkelpaté och äpple- och fikonmarmelad på kavring. Blommig, lite citrusaktig doft och fin beska med toner av choklad, passar till korven, skinkan och kålen på julbordet.
 • Wisby Julbrygd (6%) fick sällskap av små spett med rökt renkorv och bitar av Boxholms kryddost (det här var min favoritkombination och även min favorit bland ölen). Ölet innehåller rökmalt som ger både doft och smak en rökig ton, servera till julskinkan.
 • Spendrups Julbock (7%) hade kombinerats med en otroligt god och gräddig färskost, Brillat Savarin, på hårt tunnbröd. Fyllig maltsmak, doft med toner av kaffe och kola, servera till Janssons frestelse – bra kombination mellan sältan och alkoholens sötma.
 • Som avslutning drack vi Mariestads Porter (5,9%) , som förvisso inte är en julöl, men som ändå kan vara något att ställa på julbordet. Till denna fick vi ekologiska chokladtryfflar, och precis som vi konstaterat tidigare så funkar kombon mörk choklad och porter alldeles utmärkt.

Julöl

Julölen släpps till försäljning fredag 16 november, Mariestads Porter släpptes redan den 1 oktober.

Uppdaterat:
Kolla in Xtians fantastiska julerim om provningen!

5 kommentarer

 1. Christina

  Julöl är ju kul även om jag själv fortfarande är barnsligt förtjust i julmust 🙂

 2. Maria

  Christina: Det fanns även julmust att dricka, både “vanlig” och smaksatta varianter. Jag gillar också julmust men tycker den är lite för söt för att dricka till maten. 🙂

 3. Frazzenius

  Närå, inga fel på julöl, alltid lika roligt att testa nya. Men man kan inte annat än hålla med om julmusten 😀

 4. Elin

  Jag gillar iden med små julsnittar, flera bra ideér ovan som går att variera 😉

 5. Åsa

  Julmust är en klar favorit hos mig också, men några julöl går alltid ner. 🙂 Jag är mycket glad att de i år säljer Wisbys Julbrygd över hela landet, har aldrig blivit besviken på deras Jul- och Påskbrygder, rekommenderas verkligen! Vet också att det är ett såpass litet bryggeri så ölet är verkligen “hantverksmässigt” tillverkat. Ska bli spännande att prova årets version.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.