Lagertanksprovning av Mariestads Årgångsporter

I början av året blev vi tillfrågade om vi ville delta i en provsmakningsgrupp som skulle vara med och tycka till om en ny produkt från Spendrups. Jag och Elin nappade och under våren/sommaren har vi och några till provsmakat och gett synpunkter på tre olika varianter av Mariestads Årgångsporter.

Snygga kopparpannor inne i bryggeriet

Lite drygt ett års process för att utveckla den slutgiltiga produkten är nu över och dagen D när den släpps ut på marknaden närmar sig. Med anledning av det var jag och Elin för ett tag sedan på ett riktigt VIP-besök i Vårby hos Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups Bryggeri och den som utvecklat produkten. Under besöket fick vi provsmaka den slutliga versionen direkt från lagertanken, portern var då färdig så när som på filtrering och justering av kolsyran.

Richard tappar av ett smakprov från lagertanken

Smaken hade verkligen utvecklats sedan vår första provning, den var betydligt fylligare och hade mer rostade toner i både smak och doft än i början. I vanliga fall dricker jag mest ale och någon lager då och då, men den här portern kan jag definitivt tänka mig att köpa och då snor jag konceptet från en av provningarna rakt av – serverar den till en mörk chokladkaka, oväntat gott!

Dags för provsmakning

Mariestads Årgångsporter släpps på Systembolaget den 1:a oktober, dessutom kommer en del av portern att lagras på tank i ytterligare två år och släpps som en begränsad upplaga i oktober 2009.

3 kommentarer

 1. Pia

  Roligt att pröva något annat!

  Det sägs att en lagrad porter är gott till gräddtårta….. Eftersom min ölkonsumtion är minimal, och gräddtprtediton ännu mindre vet jag inte själv. 😉

 2. Etha

  Porter låter spännande och värt ett försök. Känns roligare med Mariestads än en dammig carnegie.

 3. Spendrups julölsprovning » Tre tjejer i köket

  […] ställa på julbordet. Till denna fick vi ekologiska chokladtryfflar, och precis som vi konstaterat tidigare så funkar kombon mörk choklad och porter alldeles […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.