Matbloggen fyller 10 år!!!

Idag är det exakt tio (!) år sedan vi postade bloggens första inlägg efter en matlagningskväll hemma hos Maria. Det har runnit en hel del vatten under broarna sedan dess och vi har fått vara med om saker som vi på förhand inte hade kunnat drömma om. Efter att DN (och matjournalisten Berit Lyregård) skrev om oss i januari 2006, tog bloggkarusellen fart på riktigt (vår klippbok är rena rama nostalgitrippen). Antalet besökare ökade, vi fick förfrågningar från alla möjliga håll och i maj 2006 hade vi tillsammans publicerat 500 inlägg. Efter det har det rullat på; ibland i ett högt tempo och de senaste åren i snigelfart.

IMG_4188.JPG

Allra roligast har så klart kontakten med läsarna varit. Att få respons på inlägg och recept har varit, och är fortfarande, väldigt kul.

Under de här tio åren är det några inlägg/tillfällen som jag minns extra tydligt:

 • När jag hade bloggat om cevapcici och det blev diskussion om den här rättens ursprung i kommentarsfältet. Så till den milda grad att Maria till slut fick stänga av kommentarsfunktionen.  Man kan säga att jag efter det lärde mig att vara försiktig med vad jag publicerade. Don´t mention the cevapcici!
 • Elins populära recept på äppelkaka i långpanna är vårt mest kommenterade. Det är ofta de enkla recepten som ger mest respons, kan man konstatera. Vi brukar skoja om att när det börjar trilla in nya kommentarer till det här inlägget på hösten, då har äppelsäsongen kommit igång på riktigt. Den som ev. inte har bakat den här äppelkakan måste absolut prova. Jag, som absolut inte är någon bakmänniska, har testat och gillade den mycket.
 • När webbhotellet hörde av sig och undrade vad vi hade gjort med tanke på att typ alla sajter som driftades av dem låg nere. Vår trafik hade ökat så mycket att servern inte pallade trycket. Den enkla förklaringen var att det var dagarna före nyårsafton och det var många som letade efter recept till årets sista middag.
 • Reportaget i tidningen “Laga Lätt” 2007 var riktigt roligt att få vara med om (det finns att läsa här; del 1 och 2). Att få se hur det funkar bakom kulisserna med matstyling och fotografering och sedan få det färdiga resultatet i handen ett par månader senare. Jag minns dock att vi hade lite rampfeber inför den där matlagningskvällen hemma hos Elin. Att det kändes läskigt att laga rätter som skulle presenteras i tidningen och läsas och lagas av väldigt många. Att vi hade bloggat i flera år och publicerat recept på löpande band, tänkte vi inte på…
 • Efter några års bloggande började inbjudningar till olika event ramla in genom brevlådan/landa i inkorgen. Jag minns särskilt när den första inbjudan från Micael Bindefeld AB kom. Ett par gånger har vi fnissat lite nervöst när vi har upptäckt vilket sammanhang vi har hamnat i. Kända profiler i matens värld och så vi… Hur gick det till?
 • Mitt recept på kroppkakor från Blekinge finns länkat på Wikipedia. Ibland vaknar det gamla inlägget från 2005 till liv och får en ny kommentar. Då och då händer det att bekanta i min gamla hemstad Karlskrona surfar efter kroppkakerecept och hittar mitt inlägg.
 • Många gånger har vi alla tre fått superbra tips om restauranger, matmarknader mm inför resor. Ovärderliga reflektioner från dem som redan har varit i den aktuella staden. Lika roligt har det varit att kunna posta reseberättelser när vi har varit utomlands. I vår resekategori “På resande fot” finns det just nu 209 inlägg.
 • Då och då får vi mail från läsare som velat boka bord, söka extrajobb eller klaga på dålig mat. Någon ville ha pengarna tillbaka eftersom maten på en viss restaurang utomlands varit dålig och servicen obefintlig. Det ena mailet konstigare än det andra. Dessa personer har inte haft koll på vart de har mailat (uppenbarligen har de googlat på en viss restaurang, fått träff på något av våra inlägg där vi nämnt restaurangen i fråga och sedan fyllt i vårt kontaktformulär). Vi har mest bara skrattat. Och kanske suckat lite grand.

Det finns säkert många fler saker att ta upp som extra minnesvärda. Kanske någon av våra läsare kommer ihåg något speciellt? Vi vet ju att det finns de som har följt oss ända sedan starten 2004. Ni borde få medalj!

Tio år. Det är lång tid. Matbloggen känns som en gammal kompis som är omöjlig att skiljas ifrån, trots att jag inte vårdar vänskapen särskilt ömt nuförtiden. I ärlighetens namn är det ju mest Elin som håller liv i bloggen. Alldeles oavsett är jag väldigt glad över att bloggen fortfarande finns och att vi tre tjejer har hållit sams under alla de här åren. Och ja, vi är fortfarande tjejer trots att vi alla tre har fyllt 40 (en läsare påpekade för redan fem, sex år sedan att vi borde ändra bloggens namn med tanke på vår ålder… hmpf!).

19 kommentarer

 1. xtian

  Ingen är gladare än vi på Redaktionen! Stort grattis.
  Och sen kanske man skulle fira jubileet med att öppna upp cevapcici-inlägget igen för kommentarer – det finns ju kanske lite ouppklarat att diskutera vidare?

  Oavsett – sluta aldrig!

  /C och hela Redaktionen FastFoodLovers

  1. Elin

   Sluta inte du heller!

 2. Eva

  Grattis!!!!

  Jag tackar för alla åren ni har bidraget med recept och resetips, ovärderliga har de varit. Och jag håller med ovan kommentator, det finns inte nog att säga om cevapici 😆

  Många varma kramar,
  Eva

  1. Elin

   Tack för fina ord! Det värmer!

 3. Katarina

  Grattis till er 10-åriga blogg!

 4. Cissi

  Grattis Grattis till 10 år! Jag har läst, bakat och lagat massor härifrån.

 5. Maria

  Ett stort grattis till er och jag hör nog till skaran som hängt med i alla 10 åren. Jisses vad tiden går! Hoppas på 10 år till! 🙂

  1. Elin

   Tack! Ja man vet aldrig hur länge vi orkar hålla på….

 6. Veronica

  Grattis! Grattis! Grattis!
  Jag har följt bloggen sen någon gång 2005 så det är ju några år det med 🙂 Har skrivit/kommenterat någon gång (borde gjort det mycket oftare). Har alltid fått superbra tips på mat, restauranger, resor och inspiration av er fina blogg, det gör inget att ni inte uppdaterar varenda dag – det finns ju hur mycket receptskatter som helst i ert välfyllda arkiv.
  Tack för att ni fortsätter dela med er och låta oss läsare följa med på resan 🙂

 7. Hanna

  Stort GRATTIS till er fina blogg! Ni är så himla goa och riktiga bloggförebilder!

  Det är så himla kul att ha lärt känna er alla tre via sociala medier; att följa frukostklubben, debattera Palma-restauranger och ha lärt känna en fellow anglofil. 🙂

  Stor kram,

  Hanna

  1. Elin

   Tack Hanna! Du är en riktigt inspirerande bloggfavorit själv! jag tvingar alla som ska resa till London att läsa din blogg 😀

 8. Carin

  Grattis! Jag är en av de som i många år kikat in här, och fortsätter att titta förbi trots att frekvensen på inläggen nu är lägre så gillar jag skarpt tonen och tilltalet ni har här. Och många tips har jag fått genom åren, tack till er alla tre! 💐

  1. Elin

   Tack snälla Carin! Konstigt nog så glömmer jag ofta bort att någon faktiskt läser här 😳

 9. Trollmamma

  GRATTIS!
  Tio år är ett bra tag, det är imponerande. Jag blir förvånad om min blogg lever tio år, den är två år nu. Och det klart ni är tjejer än, det har mer att göra med inställning än ålder. 😉
  Undrar om det finns statistik på när på året folk börjar matblogga… Jag har lagt märke till tre bloggar utöver min egen som “fyller år” denna veckan. Är det en oktobergrej? Kan va så…
  *kramar* /Trollmamma

  1. Elin

   Tack! Jag är själv förvånad över att det har gått tio år! Ett decennium liksom! Galet!

 10. Karin

  Jag är också en av dem som följt er under lång tid, tror att jag hakade på efter DN-reportaget. Under en period pratade jag om er hemma som om ni vore nära vänner och min sambo påpekade att jag ju faktiskt inte kände er egentligen…
  En hel del recept har testats och kommenterats och jag har fått massor av tips inför resor, flera ggr har jag också gett er tips inför utlandsbesök som varit uppskattade. Jag hänger fortfarande med och blir lika glad varje gång jag ser att det tillkommit inlägg. Heja er!

 11. Elin

  Ja det där DN-reportaget var verkligen en milstolpe, jag var föräldraledig, minns att kollegorna på jobbet ringde upp och pratade med högtalartelefon och frågade vad en matblogg var för ngt 😊

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.