| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 25/08 2008 kl. 20:21 19 kommentarer

Matlagning i present

Hur ofta tänker ni på att er matlagning kan vara en bra present att ge bort? Jag gör det i alla fall en gång om året när min kusin fyller år. Hon kommer hit och får oftast en trerätters och jag behöver inte ägna en massa tid åt att komma på en bra present. Att klura på menyn är ju bara ett sant nöje.

Igår var det dags för kusinmiddag och innan varmrätten åt vi små oliver från Ligurien, taleggio och crostini. En fuskförrätt, men väldigt gott.

Idén till varmrätten fick jag när vi var i San Remo och åt risotto på en restaurang. Först då förstod jag att jag hittills gjort risotto som varit på tok för klistrig i konsistensen. Numera har jag i mer buljong och lite mindre parmesan. Den där risotton i San Remo innehöll kronärtskockor och räkor – så god, så god. Med den i bakhuvudet svängde jag ihop en egen variant igår. Jag hade köpt kronärtskockshjärtan hos Pallas Delikatesser i Hötorgshallen och de var värda varenda krona (jag köpte dem utan skaft, för riktigt så lyxigt behöver det ju inte vara när man ska ha skockorna i en maträtt).

Risotto med kronärtskockor och bladpersilja

Till fyra personer behöver du:

3 1/2 dl aborioris
1 schalottenlök
ca 2 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
3 msk riven parmesan
minst 2 msk finhackad bladpersilja
3 kronärtskockshjärtan
lite salt

Gör så här:

Finhacka och fräs schalottenlöken i lite olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det gå med i ett par minuter så att det blir glansigt. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme. Häll på lite buljong i taget. Nu återstår en stund med att röra i grytan, tillsätta mer buljong, röra i grytan och tillsätta ännu mer buljong tills riset känns lagom al dente (tänk på att en för välkokt risotto blir mosig och trist). Tillsätt parmesan och bladpersilja. Skiva kronärtskockorna, blanda i dem i risotton och ta grytan från spisen (skockorna blir varma av eftervärmen). Krydda med lite salt.

Till risotton serverade jag helstekt kycklingfilé som marinerats i olja, limesaft, vitlök, salt och svartpeppar. Rödvinssåsen jag gjorde kommer från svärmor (ett tidningsurklipp, ni vet… den här gången kommer ursprungsreceptet från tidningen Må Bra för drygt två år sedan) och jag tror att lyckades skriva ner receptet ganska ok. Att konstruera receptet under tiden man tillagar är onekligen spännande. Någon gång ska jag fota post it-lappen jag antecknar på. Det blir några ändringar innan jag är nöjd.

Rödvinssås

Till fyra personer behöver du:

1 schalottenlök
1 1/2 dl rödvin
2 1/2 dl vatten
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
ca 2 1/2 msk kalvfond
ca 1 1/2 tsk maizenaredning
vitpeppar

Gör så här:

Finhacka schalottenlöken och fräs den i lite olja. Tillsätt timjan och låt fräsa en liten stund tillsammans med löken (jag tycker att timjansmaken kommer fram mer då). Häll i övriga ingredienser och reducera (koka på låg värme) i ca 15 minuter. Min sås blev aningen för koncentrerad, men jag kompenserade det med att ha i lite mer vatten. Tillsätt redning och låt såsen koka upp igen. Krydda med vitpeppar.

Desserter har jag fortfarande väldigt svårt för att improvisera. Jag kör på säkra kort; d v s recept som jag hittar i tidningar eller böcker. Den här citronkrämen kommer från Coops tidning MerSmak (nr 8, 2008). Recept finns här.  Jag varvade krämen med blåbär och toppade med granatäpple. Tänk på att mängden saft från en citron kan variera; jag hade i lite saft i taget och provsmakade för att få krämen lagom syrlig.

Tips! Ett annat ge-bort-förslag är att tillaga en rätt som funkar bra att frysa för att sedan ge till någon som förtjänar det. I början på sommaren gjorde jag pastarullar med olika fyllningar och en stor sats med tomatsås till vänner som precis fått barn. En uppskattad present eftersom de nyblivna föräldrarna inte riktigt prioriterade matlagning just då.

Liknande inlägg:

19 svar till “Matlagning i present”

 1. Guuud va gott det verkar! Önskar att jag var din kusin 😉

 2. Sanna skriver:

  Oj va sugen jag blev på risotto nu. Det har jag inte ätit sedan (herregud!) i högstadiet när vi skulle laga svamprisotto på hemkunskapen. Länge sedan!

  Jag minns också att jag bjöd familjen på den ett par dagar senare och att mamma fortfarande än idag brukar ta upp det som ett kärt minne och berätta hur gott det var. Haha, det får nog bli risotto snart 🙂

 3. Erik skriver:

  Supergott verkligen!!!

 4. Therese skriver:

  Håller med Sanna – blev sjukt sugen på risotto just nu, kanske ska göra en ikväll? 🙂

 5. Bendel skriver:

  Som bebisförälder skulle jag uppskatta att få en trerätters serverad och klar väldigt mycket!

 6. ellie skriver:

  Smart!:idea: Själv är jag kass på matlagning, så jag håller mig till presenterna jag!

 7. KarinW skriver:

  Åh vad gott, kanske man skulle göra till risotto i helgen….

 8. Marie skriver:

  mm, taleggio är det godaste som finns!

  och det där med risotton… jag har i sjukt mycket parmesan, jag undrar egentligen om det uppskattas av andra. men det är ju så gott!

 9. […] var det dags för den årliga presentmiddagen och eftersom både jag och min jubilerande kusin har fått husmanskosten med modersmjölken, […]

 10. tina skriver:

  Titta! Där var det ju! 🙂 Bokmärker, tack för tips.

 11. Helena skriver:

  -> tina: Just det! Prova, vettja! 😉

 12. […] Rotfruktspaj Tis Pyttipanna med halloumi Ons Siciliansk pasta Tor Pumpasoppa och äppelplättar Fre Risotto på kronärtskockshjärtan Lör Hembakt pizza Sön Karins kycklingpasta med broccoli och blåmögelost Publicerad i […]

 13. […] Vill förresten passa på att tipsa om fredagens risotto med kronärtskockshjärtan, den var riktigt god. Jag tror bestämt att vi måste ha fått in ett mycket bra risottoflyt i höst, för det blir ju faktiskt fullträff gång på gång. Receptet på kronärtskocksrisotton hittar ni här. […]

 14. […] tipsar om att ge bort matlagning i present och hos Pickipicki såg jag en annan smart […]

 15. […] med räkor passar bra som en lättare rätt tillsammans med bröd. Jag lagar risotton efter det här receptet och tillsätter räkorna när risotton är klar. Efter ett par minuter på eftervärme är även […]

 16. […] risotton lös i koncistensen och har bara i ytterst lite parmesan så att den inte blir klistrig. Det här receptet funkar fint. Byt ut kronärtskockorna mot sparris om du känner för […]

 17. […] uppdaterade jag min risotto och gav den en svensk touch med lite gula kantareller. Karl Johan är visserligen ganska […]

 18. […] risotton enligt anvisningarna på paketet eller följ Helenas anvisningar i det här inlägget. På slutet när du rört i parmesanen blandar du i merparten av kronärtskockorna, spara några […]

 19. […] Sparrisrisotto (byt ut kronärtskockorna i receptet mot lättförvälld grön sparris) […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.