Tid för plommon

De frukter och bär som är förnippade med en viss årstid är extra goda. Förmodligen för att tillgången är begränsad och för att de hör ihop med särskilda tillfällen. Nu är det plommontider och i brist på ett eget träd bär jag hem påsar från Hötorgshallen eller mataffären. Söta, men ändå fasta i köttet. Goda att äta precis som de är. Bäst plommon, alla kategorier, fanns i farmor och farfars trädgård strax utanför Karlskronas centrum. Där åt jag och mina småsyskon plommon tills våra magar sa ifrån.

Jag äter allra helst både plommon och körsbär helt naturella. Direkt från trädet om jag har chansen. Hur gör du?

10 kommentarer

 1. Lina van der Putten

  Ja samma här 🙂 Min granne har världens godaste plommon och när jag var liten hade jag alltid fri tillgång att gå och plocka hos henne 🙂

 2. KarinW

  Godast precis som dom är, önskar bara att jag hade ett eget träd!
  Har skickat en sak till er för jag älskar att läsa eran blogg, titta in om ni vill!

 3. Mickis

  Godast är de att äta som de är, men i år fick vi en tio liters hink av svärmor…:razz: Så jag kokade plommonsaft på det vi inte orkade käka, riktigt gott blev det!

 4. Elenor

  I pärmen för “gamla urklipp” finns ett recept av Anna Bergenström på en riktigt god plommonmarmelad som jag gjort när det varit bra plommonår och goda vänner har delat med sig.

 5. Misen

  Åh, plommon… Då tänker jag på mormor som tyvärr gått bort för flera år sedan. Hon gjorde alltid så god plommonkaka. Har ni några bra recept? Annars älskar jag dem också som de är och katrinplommon, torkade.

 6. Sanna

  Plommon är kärlek och liiite rörig mage också (även om man inte ska bry sig allt för mycket om det). Äter dem helst bara som de flesta andra.

  Har ni förresten tips på goda mackor så hojta till i min matblogg?! Nya recept och idéer välkomnas.

 7. Ulla

  Här dignar plommonträdet också av frukter. Lyckligtvis mognar inte alla samtidigt. Plommonchutney har jag brukat göra när det blir mer än vi orkar äta.

 8. Emma

  Helst direkt från mormor och morfars plommonträd men när det inte går så skickar de med mamma en ICA kasse full med plommon att smaska på. Mums! Min kompis mamma gör en ljuvlig plommon marmelad som är himmelsk!

 9. Tekla

  Direkt från trädet om jag har möjlighet dock så är det väldigt sällan 🙁

 10. Anna

  Har man mycket plommon går det jättebra att frysa dom hela och sedan ta fram dom i vinter, koka en sockerlag och lägga i de djupfrysta plommonen. Äts gärna med lätt vispad grädde.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.