Midsommarafton – efter sillen

Ugnsbakad lax med stekt färskpotatis och hovmästarsås

Vi har firat midsommar hos Magnus mamma och blivit rejält bortskämda med god mat. Efter den obligatoriska sillunchen på midsommarafton tillagade svärmor en ugnsbakad laxfilé på kvällen. När laxen är färsk behövs det verkligen inga krusiduller för att den ska bli riktigt god. Jag undrar varför jag så sällan köper färsk fisk, utan av gammal vana alltid dyker ner i mataffärens frysdisk för att fånga lax i portionsbitar. Det måste absolut bli ändring på det!

Laxen ugnsbakades tillsammans med färska örter och serverades tillsammans med stekt färskpotatis, en sallad och hovmästarsås efter ett gammalt recept. Jag är så gott som säker på att det bara är svärmödrar/mammor som har gamla recepturklipp samlade i en pärm. De där samlingarna kommer ju att försvinna med föräldragenerationen, för numera har vi ju alla recept sparade på hårddisken. Ingen charm för fem öre. Allra helst ska urklippen vara lite gulnade och fläckiga.

Den här hovmästarsåsen kommer med största sannolikhet från tidningen Femina någon gång på 70-talet.

Till fyra portioner behöver du:

1 1/4 dl olja (t ex rapsolja)
3 msk vitvinsvinäger
vitpeppar
2 msk senap
1 1/2-2 msk socker
salt
mycket finklippt färsk dill
1 äggula

Gör så här:

Vispa ihop vinäger och olja och tillsätt sedan övriga ingredienser under vispning. Såsen går bra att göra i förväg och förutom till lax passar den bra som dressing till sallad.

Till laxen drack vi det vita vinet Trimbach som finns i Systembolagets beställningsortiment (nr 82156 – 144 kr). Ett fruktigt Alsace-vin med tydlig flädersmak. Gott!

13 kommentarer

 1. Charlotte

  Laxen ser mumma ut!!! Men är det bara jag som får kväljningar av denna sås? Alla verkar älska den utom jag – hur bär ni er åt för att uppskatta det sockersöta i kombination med dillen och den slemmiga konsistensen?
  Jag har obehagliga minnen av sockerkornighet och dillsmak… till saken hör att jag inte klarar av gravad lax heller.. Vad har socker i fisk att göra??????

 2. Roffekock

  Smaken är som baken. Men hur kan du få det till att de är slemmig om du ätit en sådan sås förstår jag att du har dåliga minnen och absolut fått en felaktig tillagad sås. Att socker ingår gör att fermenteringen startar annars ingen gravning.
  Bättre lycka nästa gång. Eller så testar du surströmming i stället.:cool:

  /rolf

 3. Linda

  Jag är 22 år och har massor med urklipp med recept från olika tidningar inklistrade i en pärm! Så även vi som inte är mammor eller svärmödrar kan :smile:! Men det kanske beror på att jag alltid har varit lite anti datorer av någon anledning, även om jag vet hur smidigt det är. Recept är så roliga att läsa att jag vill kunna göra det jämt, utan att behöva slå på datorn. Det är väl därför jag redan har samlat ihop två fulla receptpärmar och nästan 50 kokböcker:oops:…

 4. elin

  jag är helt beroende på att spara alla recept på http://del.icio.us/ , de flesta tidningsrecept brukar dyka upp på webben, och sedan är det praktiskt att “tagga” recepten efter ingredienser eller teman!

 5. Erika

  Min mamma har en hel låda full med recept tagna ur gamla tidningar. Det är gulnat och fläckigt och ett enda stort kaos alltihop. Ska du hitta ett recept måste du igenom hela högen.
  När jag pratade med mamma om att det enda jag vill ärva av henne är denna kaotiska hög började min bror orera om att man faktiskt inte fick paxa saker och att i sånna fall skulle han paxa skinnsoffan… Jag hoppas jag får ha kvar min mor i livet många år framöver och som tur är delar hon glatt med sig av sina recept.
  Tack för en trevlig blogg!

 6. Ellinor

  Jag har också en stor och fin receptpärm – och är 27. (Om man vill ha en receptpärm är det bra med sådana sidor som man ahde bokmärkena på när man var liten, då slipper man limma eller göra hål i recepten). Förutom i en pärm har jag på datorn (fast oftast skriver jag ut dem, och, tja, sätter dem i pärmen), diverse tidningar och kokböcker. Undrar varför sambon säger att han aldrig hittar rätt recept när han ska laga mat? :mrgreen::roll:

  Jag hade också lax med hovmästarsås till midsommar, i stället för sill dock 😀

 7. Ulla

  Jag är en mamma på 46 år som haft sådana pärmar sedan de sena tonåren. Redan nu har min tonårdotter sagt att hon vill ärva receptboken som innehåller mina favoriter, men eftersom det förhoppningsvis kommer att dröja länge, har hon också gjort en egen receptbok.

  Och naturligtvis har jag också recept samlade på datorn, både på http://del.icio.us och i en egen databas, skapad i fileMaker. Det ena utesluter inte det andra!

 8. Helena

  Kul att läsa att flera av er faktiskt har recept sparade i pappersform. Jag river ur recept ur tidningar ibland, men sedan gör jag inget med dem. Jag borde ta tag i det där känner jag…

  Ang. hovmästarsåsen så håller jag med om att den man köper i butiken kan vara tjock i konsistensen, men den här varianten är en riktig höjdare. Prova vettja! 😛

 9. Emma

  Jag har också en massa utklipp från tidningar, fast jag har en matblogg så föredrar jag faktiskt pappersformat. Även när det gäller tidningar. Jag älskar att kolla i mammas utklipp, allting ligger i en enda röra, egentligen sitter de knappt fast i pärmen utan ligger som en klump bara mellan. Jag gillar verkligen att kolla i dem, det finns allt möjligt och på sidan har hon ofta skrivit dit sina egna mängder eller kommentarer, det är samma sak i kokböckerna.

  Sedan har jag också en massa “kort” som finns i matbutikerna, bra de med. Så det kommer nog inte försvinna helt, inte än hoppas jag.

 10. Jenny

  Oj, jag är alltså supergammaldags – jag älskar att klippa ut recept och är dessutom noga med att klippa ut bilden på maten (om det finns någon med i tidningen) eftersom det på så vis är mycket mer lockande att laga till den. Det där pysslet med att klistra in recept då och då är rätt mysigt och då kan man samtidigt drömma om alla goda middagar man ska laga (som dock sällan blir av :-()!

 11. Erika

  Åh… vad duktiga ni är som har pärmar och sånt! Min urklipp hamnar på hög.. De som jag lagar och gillar skriver jag in i “Min kokbok”, som blir skatten jag lämnar efter mej…:lol:

 12. Matlagning i present » Tre tjejer i köket

  […] i olja, limesaft, vitlök, salt och svartpeppar. Rödvinssåsen jag gjorde kommer från svärmor (ett tidningsurklipp, ni vet… den här gången kommer ursprungsreceptet från tidningen Må Bra för drygt två […]

 13. Barnmatsflört: Kall sås till fisk » Tre tjejer i köket

  […] dl hovmästarsås (recept finns här om du inte har färdigköpt på burk) 0,5 dl gräddfil ett halvt tärnat syrligt äpple 1 msk finhackad […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.