Bakewellpaj (engelsk körsbärspaj med mandel)

Jag har bakat min första bakewell tart. ÄLSKAR kombon av körsbär och mandel. Landade i en skiss blandat av tre olika varianter och föll först lite på upploppet på grund av – hittade ingen körsbärssylt. Vilket är lite som ett måste för att få till ”rätt röd rand” på kakan. Men nu blev det urkärnade körsbär i smeten i stället, så smaken är densamma. Funkade för övrigt alldeles utmärkt att göra glutenfritt.

Bakewellpaj (engelsk körsbärspaj med mandel)

En normalstor pajform

Pajskal:

  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 äggula
  • 4 dl glutenfritt vetemjöl

Fyllning:

  • ett par matskedar körsbärssylt för att täcka pajbotten. Eller ett paket urkärnade körsbär.
  • 125 gram smör
  • 125gram strösocker
  • 125 gram mandelmjöl
  • 1 stort ägg
  • 1tesked mandelextrakt
  • 50 gram  flagad mandel

Topping:

  • Sikta över lite florsocker vid servering. Eller ringla lite glasyr över.
      1. Tärna rumstempererat smör och lägg i en skål. Vispa fluffigt med elvisp. Sikta ner florsocker och rör ner äggula.
      2. Sikta ner mjöl. Knåda ihop degen till en boll.
      3. Kavla ut mördegen så att den täcker en normalstor pajform. Låt stå i kylskåpet en stund. Förgrädda sedan 5-7 minuter i 175 grader.
      4. Förbered fyllningen: Smält smör i en kastrull. Dra åt sidan. Rör ner sockret. Rör ner mandelmjöl, ägg och mandelextrakt.
      5. Bred körsbärssylt över pajbotten. Alternativt strö över ett lager med urkärnade körsbär.
      6. Häll över fyllningen. Toppa med flagad mandel.
      7. Bakas ca 35 minuter i ca 175 grader.
      8. Om du vill: förbered lite glasyr (florsocker + vatten-varianten) att ringla över den avsvalnade kakan. Eller sikta över lite florsocker när kakan har svalnat
      9. Kan med fördel serveras med vispad grädde, även om jag inte är helt säker på om det är brittiskt upplägg.

Veckan som gick

Veckans soppa.
Veckans hemmalunch.
Veckans utelunch i Vällingby.
Veckans utemiddag.
Veckans fynd -på Lidl.

Måndag: Maken och jag åt en gäng goda grejer på Babette innan konsert. Mycket bra. Barnen  lagade pizza med bland annat burrata och hemkokt tomatsås.

Tisdag: Vego! Tomatsoppa med ost-toasties.

Onsdag: Vego! Kålpannkakor toppade med tärnade rotfrukter, solstekt ägg, kimchi och skivad salladslök. Min matlåda dagen efter.

Torsdag: Fiskgryta med curry, gröna ärtor och ägg. Ris. Plus stekt broccoli.

Fredag: AW med vänner på bistron. För min del –  deras megamacka med oxbringa, surkål, currymajo och lökringar.

Lördag: någon sprang halvmaran, det var inte jag.  Hämtpizza enligt maratonlöparens önskemål. Plus en nybakad kaffe-och-valnötskaka.

Söndag: Lågtempad fransyska i skysås med svamp och lök. Ugnsrostad potatis. Gröna ärtor. Vegogryta som icke-kött. Kakan från kvällen innan.

Sötpotatisklyftor med tillbehör

Vi brukar göra långkok på chili och frysa in ett par burkar att ha som snabb middagsplan. Jag gillar den vegetariska lika mycket som den med långkokt kött eller färs. Vegovarianten nedan var med kikärtor + chili.

Sötpotatisklyftor med tillbehör

En monteringsskiss.

  • Förbered sötpotatisklyftor och rosta på vanligt sätt i ugnen. För minsta möjliga insats – köp påsen som finns i frysdisken.
  • Under tiden: värm på valfri chili.  Skala ett par färska (glutenfria) chorizos och stek upp  färsen till smulor.
  • Vid servering: Toppa en tallrik med varma sötpotatisklyftor med chili, smulad fetaost, jalapenos och chorizosmulor.

Veckan som gick

Kålstatus.
Österlendagar.

Måndag: Vego! Bortsjsoppa. Plus scotch eggs (ok de är inte vego, men glutenfria) som var kvar från fredagen.

Tisdag: Vego! Chili-med-kikärtor från frysen. Plus ris.

Onsdag: Maken åt på stan. Jag var på föräldramöte och tog mig igenom kvällen med en smoothie.  Barnen hade gårdagens chili +  sötpotatis-fries i Airfryern. Plus gräddfil och jalapenos. Ja inte drog jag längsta strået.

Torsdag: Jag åt fint på Drakamöllan. Oklart vad familjen åt.

Fredag: Jag var kvar i Skåne. Äldsta jobbade. Övriga tre hade steak night.

Lördag: Mellanbarnet jobbade. Jag hade en vego-wrap på tåget från Skåne någonstans utanför Norrköping. Övriga hade mackor med kycklingsnitzel med coleslaw.

Söndag: beställde hem indiskt.

Glutenfria tips #4

Ok vi kör ett varv igen med glutenfria grejer som kommit i vår väg.

En sak vi fattade rätt sent. Men CirkelK har glutenfria paninis gömda BAKOM disken. Och inte på hyllan för mackor. Dessutom är de vegetariska vilket är ett plus för oss. Rätt hopplöst överlag att hitta något matigt glutenfritt när man ska stanna till snabbt någonstans som typ en mack. Blir typ alltid frukt och smoothies.

Denna glutenfria pasta kom vår väg via present från en vän. Vet inte riktigt vart man köper Rummo? Men god spagetti med ”al dente”-texturen (som inte alltid finns vid glutenfri pasta).

Och så DETTA. Ett riktigt guldtips! Att det finns glutenfria gyozas från koreanska Bibigo. Dessa hittade vi i den asiatiska butiken som ligger precis vid Sergels torg. Bra läge eftersom om tunnelbanan hem är på krypavstånd.

Sista tipset för idag – det finns typ bara ett ställe mina celiaki-tjejer vill äta på inne i stan just nu. Allt är glutenfritt på koreanska snabbmatsstället inne på K25. Vi var där senast i lördags och det är faktiskt så himla bra. Gillar verkligen!