Pastarullar med kronärtskockor och bladspenat

Kombinationen pasta och kronärtskockor kan inte bli fel, så när jag såg ett recept på den här rätten i  kokboken ”Äkta italienskt” blev jag sugen på att göra en egen variant. Fyllningen kokar du lätt ihop och det enda pyssliga är egentligen att fixa ihop rullarna.

Jag har ofta en hel vitlöksklyfta i t ex tomatsåser och röror, men väljer att ta bort den innan jag serverar. Riktigt fiffigt för dem som har en ömtålig mage (som jag), men som ändå vill ha (och klarar av) lite mild vitlökssmak i maten.

Den här gången gjorde jag pastarullarna på en sats hemmagjord pastadeg, men fick ganska mycket deg över (som vi gjorde papardelle av och åt till köttfärssås dagen efter – pastadegen klarar sig bra i kylskåp över natten). Fyllningen räckte till sex ganska smala rullar. Ett paket färska lasagneplattor blir nog lagom till kronärtskocksröran.

1 paket färska lasagneplattor
4 kronärtskockshjärtan
6 champinjoner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 35 g bladspenat (1/2 tråg)
1 msk finhackad färsk oregano
salt
svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
ca 2 msk riven ost (parmesan eller Västerbottensost t ex)

Gör så här:

Skär kronärtskockorna i kvartar och champinjoner i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Fräs tillsammans med en hel vitlöksklyfta i lite olivolja. Krydda med salt, svartpeppar och oregano. Tillsätt hälften av grädden och låt puttra i ett par minuter. Lägg i bladspenaten och låt kastrullen/pannan stå kvar på värmen tills bladspenaten har mjuknat. Ta upp vitlöksklyftan.

Fördela fyllningen på pastadegen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form (oljad). Häll över resten av grädden, toppa med osten och lite nymald svartpeppar. Grädda i ugnen, 225 grader, tills pastarullarna har fått fin färg (ca 20 minuter). Servera tillsammans med en sallad.

Risotto med räkor

En risotto med räkor passar bra som en lättare rätt tillsammans med bröd. Jag lagar risotton efter det här receptet och tillsätter räkorna när risotton är klar. Efter ett par minuter på eftervärme är även räkorna varma.

Jag har förstått att italienarna inte anser att man ska ha parmesan till fiskrätter. Jag ligger alltså risigt till. Hoppa över den om du vill anamma de italienska tänket. 😉

Kesoröra med räkor och äpple

I sin ensamhet kan den här röran var lite tråkig men tillsammans med ett par skivor avokado och skinka på knäckebröd är det god söndagsfrukost!

Kesoröra med räkor och äpple

Blanda:

  • 2 dl skalade räkor
  • 2 dl keso
  • ett halvt äpple tärnat
  • en liten bit rödlök tärnat
  • lite finklippta gröna örter från frysen
  • ett par msk citronsaft
  • smaka av med salt och peppar

Fler kesoröror från arkivet:

Blandade bönor med citron och fetaost

Det här kan ha varit den tråkigaste middagsveckan i hela mitt liv.

Vi hade bestämt oss för att planera middag för hela veckan och åkte och storhandlade för sju planerade middagar. Handen på hjärtat så har det varit en väldigt oinspirerande vecka. Varken jag eller maken har tyckt att det har varit så kul med denna framförhållning.

Dessutom så känns det som om det har blivit dyrare med denna planering. Men så är vi också båda ganska bra på att improvisera ihop mat utifrån vad vi har hemma i vanliga fall. Så från och med i morgon så kör vi på våra gamla rutiner igen med att handla mer spontant utifrån vad som är på extrapris och i säsong. Det känns skönt!

Det här är en enkel bönsallad som jag gjorde ikväll som tillbehör och som kommer att upprepas.

BÖNSALLAD MED CITRON OCH FETAOST