Familjehemligheter

I min familj är mammas köttbullar en av de rätter som ingen av oss andra kan toppa. Till jul och påsk är köttbullarna ett måste och vi är ett par stycken som går och smygäter dem direkt från kylskåpet (för allra godast är de faktiskt efter ett par timmar i kylen). Det är något med kryddningen och kanske något hokus pokus som gör dem så speciella.

För ett litet tag sedan gjorde jag det senaste i raden av köttbulleförsök. Den här gången ansträngde jag mig verkligen för att få dem att smaka som mammas. Inga krusiduller eller påhittiga smaksättningar. Bara fläskfärs, ströbröd, lite vatten, lök, ägg, salt och vitpeppar. Utan något recept, för det finns ju förstås inte. Finns det förresten någon mamma som har haft ett fullständigt recept till sina gamla godingar?  Jag börjar på allvar tro att mammorna inte riktigt vill att vi ska knäcka koden, för de där rätterna är ju deras identitet på något sätt. 😉 Hur som helst; jag lyckades ganska bra med  köttbullarna, men behöver nog ett par gånger år till på mig för att spela i mammas division.

Det finns förmodligen minst lika många “heliga rätter” som det finns familjer och det kan så klart lika gärna vara pappan i familjen som sitter på hela familjens älsklingsrecept. Vilken är din familjs specialité? Berätta i kommentarsfältet!

16 kommentarer

 1. Gosmamman

  Och jag börjar tro att det är barnen som låtsas att mammornas köttbullar är bäst, allt för att slippa göra dem själva! 😉

 2. Karin

  Jag skulle nog säga fisksoppa med saffran, den blir aldrig lika god när jag gör den som när mamma bjuder på den, och givetvis finns det inget exakt recept utan det är “lite på en höft”

 3. pipopp

  Jag har funderat. Det finns ingen “specialare” i min första familj. Min mamma var matnörd innan begreppet var uppfunnet, med resultatet att vi väldigt sällan ätit samma sak två gånger men alltid väldigt gott. Nåja, nästan alltid, en och annan lapsus har det väl blivit när experimentlustan varit för stor. Jag önskar att jag hade hennes trolleristav att göra det mesta smakligt och vackert.

  I morse frågade jag mina egna barn. -Nej, det finns inget du gör som är speciellt gott, säger barnen. (VA!!!!) 😈 😳
  Men de fortsätter: – Alltså, allt du gör är gott. (PUH!) 😕
  – Men inte anis, fänkål eller panch poran. Det är äckligt, avslutar de med. 🙂

  Jag tycker trots allt att det är en vinst att de har namn för lite udda saker i 7- och 12-årsåldern. 😛

  Annars är pappas hamburgare alltid en vinnare. Så är det nästan det enda han lagar här hemma.

 4. Åsa, Gbg

  Min pappas potatismos! Min mormor fick något religiöst i blicken varje jul och anledningen var inte Jesus födelse utan potatismoset! Han stötte det med en potatisstöt, inte klump blev det, och ingen annan har lyckats komma i närheten av den enkla kryddningen. Mamma försökte ibland lura oss att det var hon som gjort det, eller att det var pappa som gjort hennes, men vi gick aldrig på det. Det är något jag fortfarande saknar, och stöten ligger oanvänd i min kökslåda nuförtiden, tyvärr

 5. Charlotte

  Min mammas lasagne slår all annan lasagne jag smakat med hästlängder!!!!! Och godast är den dagen efter då den fått “sätta sig”.. Jag bryr mig inte om att försöka mig på någon av hennes paradrätter, för de smakar ändå aldrig det samma som när hon gör dem… Hennes kalla romsås till varmrökt lax är också en favorit… konstigt nog smakar tom henns kokta potatis bra mycket bättre än min…. men det handlar nog mer om affektionsvärde..

 6. Nenne

  Pappas kalkonmiddag på annandagen!
  Med lite alltmöjligt i fyllningen och enheltvanligsås till.
  Tyvärr gick han bort nyligen – och receptet tog han med sig 🙁
  Fast vi kommer att försöka så gott det går.

  Mammas cole slaw kan jag inte toppa. Hur jag än gör.

  I min egen familj är det mannens hemmapizza och hemmaburgare som sonen älskar. “bättre än köpemat”

 7. Helena

  Min mammas köttsoppa med klimp samt hennes hembakta mjukkaka…..ojojoj….
  Och svärmors laxpaté, det finns ingen bättre..
  Detta är kärlek på högsta nivå!!

 8. pipopp

  Helena skriver och beskriver det så bra: De bästa familjerecpten handlar om kärlek.
  🙂

 9. Elin

  Under flera års tid så har jag försökt “knäcka koden” för att lyckas baka mammas grahamsbullar, men har aldrig hittat rätt balans med grahamsmjöl. Men för ett tag sedan kom jag på vad det var; mamma hade solrosfrön i sina bröd och när jag slänger det i grahamsbullarna så smakar det ju som “mammas” 🙂

 10. Charlotte

  …tänk så glada alla mammor skulle bli om de läste de här inläggen… Frågan är om det i själva verket är så många mammor som får veta hur “oslagbara” deras maträtter egentligen upplevs..

 11. Charlotte

  …förlåt den könsdiskriminerande formuleringen: “föräldrar “- inte “mammor”, ska det ju vara…

 12. a home far away

  Vilken underbar blogg!!
  Måste läsa mer nu:)

  Kram Gunilla i Singapore

 13. Helena

  Åh, vad roligt det är att läsa om era familjerätter. Tack för att ni delar med er! 😀

 14. Filippa

  Jamen det är ju konstigt? Har försökt i 10 år att hitta mammas köttfärssås men icke. Det går inte. Och recept hade hon givetvis inte nerskrivet. 😕

 15. Örjan

  Lite socker i köttbullssmeten brukar göra susen.

 16. Köttbullar utan krusiduller » Tre tjejer i köket

  […] och köttbullar med gräddsås och potatismos är definitivt en av favoriterna. Sedan jag skrev det här inlägget har jag gjort köttbullar så pass många gånger att jag har fått till ett recept som är riktigt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.