Köttbullar utan krusiduller

Här hemma äter vi svensk husman minst en gång i veckan och köttbullar med gräddsås och potatismos är definitivt en av favoriterna. Sedan jag skrev det här inlägget har jag gjort köttbullar så pass många gånger att jag har fått till ett recept som är riktigt bra. Av mamma har jag lärt mig att köttbullarna ska göras på fläskfärs och det blir verkligen i särklass godast (saftiga och goda).

Det här är dock inget köttbullerecept med krusiduller och fräsiga smaksättningar, utan en köttbullevariant som funkar precis när som helst. Vanliga goda köttbullar helt enkelt. Som jag är uppvuxen med. Och som jag skrev redan för tre år sedan; de här köttbullarna är magiskt goda när de är kalla.

Köttbullar (ca 30 st)

5 hg fläskfärs
1 gul lök alt. 2 schalottenlökar, finhackas eller rivs på rivjärn
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
salt
vitpeppar

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla. Tillsätt fläskfärs, finhackad lök och ägg. Krydda med salt och vitpeppar. Eftersom jag är usel på att ange kryddmängd är mitt tips att provsteka en liten klutt med färs och smaka för att se om du har kryddat tillräckligt. Forma färsen till köttbullar (precis som mamma gör jag mina köttbullar små) och stek dem i margarin.

Receptskiss på gräddsås: Skölj inte ur stekpannan efter att köttbullarna är färdigstekta. Tillsätt mer margarin, pudra över vetemjöl och rör runt ordentligt. Tillsätt sedan vatten under tiden du vispar ordentligt så att det inte blir några klumpar i såsen. Låt koka så att mjölsmaken försvinner. Späd med grädde, tillsätt kinesisk soja för den goda smakens skull och piffa till färgen med några droppa coloritsoja. Krydda med lite salt och vitpeppar. Så gör jag, på ett ungefär.

Servera köttbullarna tillsammans med potatismos eller kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingonsylt.

4 kommentarer

 1. Cari

  Varför steker du inte i smör? Ger det bättre smak med margarin?
  Tack för en trevlig och lärorik blogg.

  1. Helena

   Vad kul att du gillar bloggen, Cari!

   Ofta steker jag i smör, men jag borde göra det prick alltid. Smakmässigt är ju smör överlägset margarin. Varför jag skrev margarin i receptet vet jag inte.

 2. Lite påskinspiration » Tre tjejer i köket

  […] vid jul och jag gissar att vi inte är ensamma om det. Mammas übergoda inlagda sill och de magiska köttbullarna är så klart självskrivna tillsammans med de obligatoriska äggen, men i övrigt har vi inga […]

 3. Pralin från matmedmera

  Ja, hemgjorda köttbullar är bäst Jag Lagar också köttbullar, dock med lite mer fancy köttbullar, men idag blev de allra bäst klassiska köttbullar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.