Nykomling i skafferiet: kokosoljan

Numer är havremjölken mer eller mindre basvara hemma hos oss. Främst för att kunna trolla fram smoothies till barnens mellis. Den mättar bättre än vanlig mjölk men det är också ett extraplus med att de oöppnade paketen håller ganska länge i Förortskylen.

Beroende på mängd och val av frukt och bär till smoothien så kan dock havresmaken ta över en del och det är här som skafferiets nykomling kokosoljan dyker upp som en tacksam räddare. Kokos och havre passar alldeles utmärkt tillsammans, men tänk på att använda sparsamt av kokosoljan. 1-2 tsk räcker gott och väl till en eftermiddagsladdning med smoothies.

Nu är jag förstås nyfiken på hur ni använder kokosoljan? Jag tänker att den borde kunna passa bra i bakverk, men vet inte riktigt hur. Tipsa gärna!

13 kommentarer

 1. Mette

  Åh vilket vältajmat inlägg, jag väntar just på ett paket som innehåller bl a kokosolja – en nyupptäckt ingrediens för mig också. Håller med om att havre och kokos är en underbar kombo. Jag tänker använda min burk bl a till Ulrika Hoffers fantastiska chokladbollar, recept finns här:

  Jag har lärt mig att kokosolja fungerar alldeles utmärkt för hudvård också!

  //Mette

   1. Elin

    Vilket bra tips, mina barn gillar torkad frukt, inklusive dadlar. Ska testa när vi är hemma från semestern igen!

 2. Anneli

  Kokosolja är guld! Jag steker i den, äter som den är, använder som hudolja, på sår. Tack för tipset på smoothies m havremjölk och k.olja! Ännu ett användningsområde. 😎
  Visste inte att kung markatta har, var köper du den?

  1. Elin

   Jag har fått den i present faktiskt… Men anv du den som hudolja?!

 3. Kim

  Aldrig sett kokosmjölk innan jag läste det här, så jag väntar spänt på svaren! 🙂

 4. Monica

  Jag brukar poppa popcorn med kokosolja. Dom blir jättegoda! Senast jag bakade kokoskakor bytte jag ut en del av smöret mot kokosolja. Blev väldigt lyckat resultat.

 5. Marie

  Jag provade att göra detta recept förra veckan och det var verkligen supergott och jag tror att det skulle passa aldeles utmärkt till små hungriga barn då det ända söta innehållet är honung.

  http://www.passionforbaking.com/blog/2011/01/28/muslibars/

  (tips: översätt receptet genom google translate så förstår du nog bättre)

 6. Alexandra - kärlek på tallrik

  Åh, jag har sneglat på kokosolja ett tag nu, har läst om det ett par gånger och undrat lite över vad man har det till. Låter spännande!

 7. Lena

  jag har en del kokosoljerecept i bloggen, bla grönsaksfräs 🙂

 8. Kycklingfärsbullar med ingefära & chili, bönsallad och myntasås » Tre tjejer i köket

  […] mitt recept på fiskbiffar från 2007. Kryddningen med ingefära och chili blev riktigt lyckad och kokosoljan jag brynde kycklingfärsbullarna i gav extra god smak. Och så doftade det ljuvligt i köket, icke […]

 9. Freya

  hej! roligt att träffa på din blogg 😉 . har nyss skrivit ett inlägg om just kokosolja på min blogg (http://cuisinevitamin.se/2011/09/15/kokosolja-%E2%80%93-ett-mirakelmedel/) där jag också skriver hur jag bland annat använder oljan. bakning, stekning (det är den oljan som bäst klarar av höga temperaturer – och den ger faktisk inte så mycket smak. sen har biofood en variant som inte riktigt smaker någonting), i energibarer – använder den till och med som salva på småsår och liknande pga. oljans antibakteriella kvaliteter. jag kommer i framtiden lägga upp en massa recept med kokosolja. har du testat baka med kokosmjöl? kan verkligen rekommenderas om man i bland vill baka nyttigt och glutenfritt och samtidigt snabbt!

 10. Matnyheter: chèvreglass, syrlig ketchup och en tillpiffad havremjölk » Tre tjejer i köket

  […] aldrig hade kommit kontakt med tror jag om jag inte hade matbloggat. Vi köper den i perioder och stärker upp smoothies med eftersom det mättar bra, gärna tillsammans med kokosolja. Nu har den kommit en ny variant på havremjölk, en med chai-smak dvs kryddat med kardeumma, […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.