Kycklingfärsbullar med ingefära & chili, bönsallad och myntasås

matsedeln vecka 32 var de här kycklingfärsbullarna en av de nya och oprovade rätterna. Inspirationen hämtade jag dels från ett recept på kycklingspett i Lotta Lundgrens bok “Om jag var din hemmafru” (ja, jag vet… jag måste börja bläddra i andra kokböcker) och dels från mitt recept på fiskbiffar från 2007. Kryddningen med ingefära och chili blev riktigt lyckad och kokosoljan jag brynde kycklingfärsbullarna i gav extra god smak. Och så doftade det ljuvligt i köket, icke att förglömma! 😉

Jag mixade kycklingfiléer till egen färs, vilket funkade bra. Enklast är nog ändå att köpa färdigmald kycklingfärs, inte minst för att konsistensen blir annorlunda. Jag tror t ex inte att man behöver lika mycket ströbröd i smeten för att få den att hålla ihop om man använder kycklingfärs.

Några kycklingfärsbullar hamnade i frysen. När jag åt dem till lunch häromdagen hade jag glasnudlar till och det var inte heller så dumt. Bönsalladen är alltså inget måste, men definitivt att rekommendera. 

Kycklingfärsbullar med  ingefära & chili

Till 4 portioner behöver du:

7 hg kycklingfilé
1 bananschalottenlök
ca 5 cm röd chili
en tumme färsk ingefära
1 ägg
ca 1 dl ströbröd
salt
svartpeppar
ca 1 msk kokosolja – till stekning

Gör så här:

Skär kycklingen i mindre bitar och mixa den sedan till färs. Tillsätt finhackad lök och chili och riven ingefära . Blanda i ströbröd och ägg och låt stå och dra en stund. Ev. kan mer ströbröd behövas. Krydda med salt och svartpeppar. Provstek lite färs för att kontrollera kryddningen. Forma till bullar, rulla i ströbröd (mina bullar var så kladdiga, så jag strödde över ströbrödet istället) och bryn dem i kokosolja. Låt färsbullarna gå klart i ugnen på ca 180°. När innertemperaturen är 70° är färsbullarna klara.

Bönsallad med chili, mango och granatäpple

En bönsallad är enkel att göra. Jag blandade 2 burkar blandade bönor (jag gillar Kung Markattas bönblandning på konserv) med 1 mango som jag skar i tärningar. En skvätt olivolja, lite finhackad röd chili och gräslök, flingsalt, svartpeppar och limesaft satte piff på salladen. På toppen strösslade jag över granatäpplekärnor (från ett helt äpple). Klart!

Myntasås

1 burk lätt creme fraiche
1 vitlöksklyfta, finriven
1 näve färsk mynta, finhackad
saften av 1/2 lime
salt
svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser. Låt stå och dra i kylskåp i minst 30 minuter innan servering.

6 kommentarer

 1. Maria

  Den stackars gräsänkan som fick glädjen att delta i middagen kan intyga att det var supergott! :mrgreen:

 2. Fröken Dill

  Det låter som underbart goda kycklingbullar, helt i min smak!
  Tycker fröken Dill

 3. linda s

  Brukar själv färsa kycklingfileer och göra en “kyckling-färssås2 som innehåller paprika och kycklingfileer som man laer ner själv,sen har i krossade tomater och massa basilika bland annat. Blir väldans gott och kan smaka som”vanlig” färssås om man kryddar likdant.

 4. Tomtens Dotter

  GUD så gott det där ser ut. Bara saker jag gillar (ingefära, chili, granatäpple, mynta…)
  Ska någ testas snart 🙂

 5. Helena Ljunggren

  Bönsalladen såg inte alls dum ut!

 6. Maria

  Åh vad gott det verkar!!

  /Maria

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.