Gräddfilspannacotta med syrliga bär

I söndags när jag förberedde med söndagsmiddagen så blev det inte många rätt. Jag brände hälften av rårakorna som var till förrätt och av någon anledning så fick jag hjärnsläpp och slängde in den fantastiskt goda Sokol Blosser på kylning av misstag, vilket sedan tog en timme att få någorlunda rätt temperatur. Framme vid efterätten så var jag lätt uppgiven och erbjöd maken att ta ut skilsmässa ifall inte desserten var ok.  Men vet ni vad? Den här är faktiskt en riktig lyckoträff!

Idén med att blanda gräddfil med vispgrädde passar mig alldeles utmärkt för att få en något lättare och friskare smak på pannacottan som är en ganska mäktig historia att avsluta middagen med. Idén har jag lånat från Station i Vasastan där jag ofta lunchar. De har det goda omdömet att bjuda på en liten minidessert efter maten. Har man tur så får man just detta.

Gräddfilspannacotta

6 portioner.

 • 2 gelatinblad
 • 2 tsk  vaniljsocker (vaniljstång är förstås bra men det verka inte finnas i grundsortimentet på mitt lokala ICA)
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 dl socker
 • 3 dl gräddfil
 1. Blötlägg gelatinbladen i  ca 5 min.
 2. Koka upp vispgrädde och allt socker i en kastrull.
 3. Rör ner gelatinet. Rör om.
 4. Blanda ner gräddfilen och vispa tills alla klumpar försvunnit.
 5. Häll upp i glas och låt stå i  kallt i cirka 3 timmar.
 6. Vänta med garnering till servering!

Om bären ovanpå  – I ICA:s frysdisk så finns numer en bärblandning på temat Gojibär/Havtorn/Blåbär/Björnbär/Tranbär/Röda vinbär som jag gillar. Björnbären passar dock inte riktigt in formatmässigt i bärblandningen så de plockar jag åt sidan och blandar i smoothies. Bären sockrades lite lätt innan jag la dem på ovanpå. För lite extra “crunch” så kan du smula ner lite sesamkakor.

 

10 kommentarer

 1. Helena

  Låter som min melodi! Är det glas från Lux Dessert & Choklad? 😉

 2. Viktoria

  Fin och frisk idé med gräddfil i pannacotta!

  (Och sitter och blir lite sotis på er resa…)

 3. Elin

  Helena, yepp, superbra för efterätter 😉
  Viktoria, blir lite krämigare och mindre “kokt ägg” i konsistensen vilket är helt ok för mig!

 4. lisa

  Vilken frisk idé! Kvällen är räddad! 🙂

  Har just lärt mig att för kallt vin kan köras i mikron några sekunder till lagom temperatur. Coolt va?! Snabbt och torrt. Nä, flaskan går antagligen inte in, men vinet ska ju ändå hällas ur flaskan före servering för att luftas.

 5. Lisa

  Oki, den där pannan verkar fin, men om man vill göra en ännu magrare variant, men som fortfarande smakar bra, vad har du då? Kan man ta yoghurt 3,5% tillsammans med grädden istället för gräddfilen. /Tjopp! 🙂

 6. Elin

  Fast om man vill ha en mager dessert så väljer man nog inte pannacotta, hela grejjen är ju grädden. Då kan man ju lika gärna äta fruktsallad i stället 😉

 7. Lisa

  Fruktsallad är kalas, men jag har för mig att jag har sett pannacotta med yoghurt, så varför inte? Då är ju alla varianter på “magra” kladdkakor, vetebröd mm, lika tokigt, jag bad inte om ett helmagert recept, utan ett som var liiite sundare. Sådeså! ;0)

 8. Lisa

  Bara en sak till: grädden ville jag inte ta bort, utan byta gräddfilen, borde funka, eller? Det var inte menat att låta trilsk eller otrevlig i det förra inlägget om du tyckte så, men kände mig lite avspisad med fruktsallad, det är ju första gången jag ens kommentera och undrar på er eminenta blogg. Vänlig hälsning.

 9. Elin

  Hej Lisa! Det var inte meningen att låta ond, så fortsätt gärna att kommentera 😛

  Jag googlade lite och hittade en yoghurtpannacotta som har 3% yoghurt, http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=859450 (scrolla ner en liten bit) Summa sumarium landar den på 6,3% fett vilket är en ordentligt skillnad jämfört med en pannacotta som är på enbart vispgrädde. Sedan funderar jag på om det är ett alternativ att ändra relationen mellan gräddfil och vispgrädde, tex att man tar 2/3 gräddfil och 1/3 vispgrädde. Har ingen aning om det funkar men det kanske kan vara värt ett försök?

 10. Pannacotta med limoncello » Tre tjejer i köket

  […] Gräddfilspannacotta med syrliga bär […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.