Grönsaker i Toscana

Att gå och spana på matmarknader tillhör en av höjdpunkterna när jag är ute och reser. I Viareggio fanns det gott om frukt- och grönsaksstånd att fastna vid. Vilken lyx för italienarna att regelbundet kunna köpa makalöst goda citroner, tomater och kronärtskockor. Jag blir alldeles till mig vid blotta tanken på att slippa de orange studsbollsliknande tomater som vi har fått stå ut med hemma i Sverige ända sedan i höstas. Nåväl, det finns förstås både bra och dåliga perioder även i Italien.

De där små tomaterna var himmelskt goda. Så pass goda att ett kilo fick följa med hem i handbaggaget.

För att inte tomaterna skulle känna sig vilsna i handväskan köpte jag på mig ett par kronärtskockor också och de klarade sig fint hela vägen hem till Sverige. På hemmaplan kokade jag dem och de blev ett gott tillbehör till årets första grillade köttbit.

Jag sköljde skockorna, skar av den taggiga toppen och kokade dem sedan i saltat vatten tillsammans med en citron i klyftor. Efter ca 30 minuter föll bladen av lätt och det gick enkelt att ta sig in till det goda hjärtat (som dock inte var så stort). En vinägrett med lite bett i är ett måste att servera till, annars blir det en ganska beige smakupplevelse. Jag hottade upp vinägretten med vitlök och fransk senap.

4 kommentarer

 1. pipopp

  Ohhh, jag älskar också grönsaksmarknader! Färgerna, lukterna …! Inspirationen! 😀

  Så där små kronärtskockor ser man sällan i Sverige. Om jag hade några skulle jag koka dem, ta ur inkråmet, fylla hålet med getost och ricotta/philadelhiaost och lite honung för att sedan gratinera. *drömmer*

  Står det att tomaterna kostar 25 kr/kg? (2,50 €) 😯
  Brevid ligger en sådan där rolig, knölig tomat. Just att det finns så många olka sorter är kul i sig.

 2. Chezsofia

  Vilka små söta kronärtskockor!
  Visst är det härligt med marknaderna. 🙂
  Jag ser framemot att grönsaksperioden börjar härhemma. Nu är det bara för tråkigt.
  Kronärtskockor är fantasiskt. Jag brukar också servera med vinägrette (med dijonsenap).

 3. Helena

  -> pipopp: Visst stämmer det att tomatena kostade €2,50/kg. Du förstår att jag köpte ett par kilo totalt under vistelsen? 😉 Godare än godis!

 4. Elisabet

  Även jag avundar italienarna som har tillgång till världens bästa grönsaker, speciellt tomater, och tänk vilka alla härliga recept man kan laga av dem. Jag bor i Finland, och här har vi lika ynkliga tomater, inte ens sommar-tomaterna når upp till de italienska, snyft…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.