Ugnsbakade tomater – gott grilltillbehör

Ugnsbakade eller grillade tomater är bland det godaste som finns och är ett perfekt tillbehör till grillad mat.  Nyligen blandade jag tomaterna med lite fetaost, basilika och citronskal och serverade till en biff. Gott och inte lika mastigt som t ex potatis.

Klyfta tomater, ringla över olivolja och strö över salt och en liten nypa socker. Baka i 150 grader i minst en timme. Blanda med t ex fetaost, salladslök, basilikablad, citroncest, lite svartpeppar och några droppar olivolja. Klart!

Min gasugn är lite lurig och stängs ibland av när temperaturen är låg (d v s när lågan är svag), vilket hände den här gången. Tomaterna blev därför inte riktigt lika bakade som jag hade velat, men eftersom köttet var klart hanns ingen extra tid i ugnen med.

7 kommentarer

 1. Anna-Carin

  Ser supergott ut! Det här ska testas till grillningen i helgen.

 2. Roffekock

  Prova söta små tomater på kvist sen lägger du hela kvisten som ett garni på tallriken alltså 5-6st 😉

  /roffekock

 3. Sandra drömkaka

  Somrigt & säkerligen helt ljuvligt till grillat 🙂

 4. Helena

  -> Roffekock: Småtomater är så klart det allra godaste! Och mest dekorativa. 🙂

 5. Emma

  Småtomaterna håller jag också med om, och vill man kvista till det ytterligare kan man lägga på några timjanstjälkar ovanpå. De kan däremot få lyftas av inan servering, slipper man onödigt mycket plocke-pinn.

 6. Feria de Emma

  Jag har testat halverade cocktailtomater med muscovadosocker, tillagade enligt samma princip. Mums!
  Men “vintertomater” vinner nog alltid på den här behandlingen, stora som små.

 7. Mamma Mat

  Jag brukar ugnsrosta cocktailtomater och ha som tillbehör till soppor. Det är jättegott!
  Hälsningar Mamma Mat

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.