San Remo – Den goda glassen

Det är ingen myt att glassen är som allra bäst på italiensk mark. I San Remo blev glassätandet snabbt en av dagens höjdpunkter. En del dagar hann vi inte ens äta klart frukosten förrän vi började prata om vilka glassmaker vi skulle välja en stund senare. Eller hur vi skulle lägga upp dagen för att få in ett cafébesök i planeringen på bästa sätt.

Efter att ha provat flera glasscaféer enades vi om att glassen var allra bäst på Café Renaissance (på Piazza Colombo – karta finns här). Min favoritkombination var utan tvekan pistage, citron och jordgubb. Inga tillsatser så långt ögat nådde; bara rena smaker och bra råvaror. Priset var visserligen inte särskilt lågt (ca €5 för tre kulor), men glassen var värd varenda euro.

Italiensk glass

Maria är också en hängiven pistagekramare, åtminstone i Italien! På bilden nedan en coupe med pistage och riktigt mörk, fin chokladglass på Café Renaissance.

Italiensk glass

Här ska två glada glassätare precis hugga in! 🙂

Två glada glassätare

Ett annat café med god glass var Bar Melody (Corso Matteotti 170 – karta finns här). Tre kulor kostade €5 och var en aning större än på Café Renaissance, men inte riktigt lika goda. Marias val på Melody blev pistage, citron och melon.

Italiensk glass

Till Dolceaqua (karta finns här) åkte vi på utflykt med hyrbilen och när vi vandrat färdigt i de söta små gränderna var vi såklart tvungna att ta en glasspaus innan vi åkte hem igen. På det lilla torget fanns ett café och där pausade vi. I Marias nöt- och chokladklädda strut fanns den här gången hasselnötsglass och såklart – pistage! 😉

Italiensk glass

Hemma i Stockholm igen har jag gjort två referenstest (d v s valt jordgubb, citron och pistage för att kunna jämföra); dels på Gelateria Italiana vid Fridhemsplan och dels på Montis i Gallerian som sägs sälja italiensk glass. Glassen är definitivt god på båda ställena, men går inte på något sätt att jämföra med glassen i San Remo. Konsten är att kunna göra pistageglass som inte smakar parfym eller några andra konstigheter. Det ska vara pistage som i pistagenöt, inget annat.

4 kommentarer

 1. Charlotte

  mmmm – gelato är min huvudföda under sommaren!!! Har ett favvoställe som en italienare öppnat här – säkert inte i klass med gelato i Italien, men ååååh så god ändå!! Idag provade jag en ny favorit förutom pistage; rabarber!!! Supegott tillsammans med en kula jordgubb..
  En annan höjdare är en kula hasselnöt i kopp med espresso över..

 2. L-E

  Det är en mandel pistagemandel, många gelatorier fuskar med att dryga ut pistagen med sötmandel. Använder själv alltid pistageglass som referens när jag jämför “glasserior” då den är dyr att tillverka är lätt att frestas att tumma på kvaliteten/ingredienser. Äkta italiensk glass har också hög densitet (ej pumpad med luft) skall kännas tung när den ligger i skålen/koppen. Har ännu inte hittat en bra Italiensk glass i Stockholm god ja men Gelato nej.

 3. Charlotte

  L-E : tack för upplysningen – har länge funderat över mysteriet att pistageglass kan smaka så olika på olika ställen – när den är bra är den uuunderbar – men på vissa ställen är den totalt menlös och smakar mest grönfärgad is med svag svag ton av pitage.

  Dessutom är ju det som kallas “pistage” i bakverk inte alls samma sak som riktiga nötter! Det är ju bara knallgrön madelmassa!

 4. Maten i Viareggio » Tre tjejer i köket

  […] Prati (Viale Regina Margherita 44 – karta finns här). Än så länge leder dock glassen på Café Renaissance i San Remo tillsammans med den himmelska smultronglassen på Alberto Pica i […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.