Lammstek med rosmarin, citron och vitlök

Varför inte laga en lammstek till helgen? Jag gjorde min lammsteksdebut för ett par veckor sedan och trots att det kändes lite svajigt vid ett par tillfällen (ja, jag erkänner!) så blev resultatet bra. Jag köpte lammsteken i Hötorgshallen en fredagseftermiddag när det började bli ganska tomt i diskarna och någon benfri stek fanns inte kvar till mig. Jag misstänker att benet alstrade värme och kortade ner stektiden en hel del, för det gick mycket fortare för temperaturen att stiga än vad det stod i de olika recept som jag hade kikat på. Jag tycker att det är svårt att veta hur köttet beter sig efter att det tagits från värmen. Lammsteken efterstekte en hel del, så om du vill ha en rosa kärna ska du definitivt inte låta temperaturen stiga till mer än 55 grader.

Till fyra personer behöver du:

1 1/2 kg lammstek med ben (eller 1 kg utan ben)
2 msk olja
saften av 1/2 citron
skalet av 1 citron
1 stor vitlöksklyfta
1 halvstor tufs timjan
1 kvist rosmarin
salt
svartpeppar
2 dl vitt vin

Till såsen:
lite vatten
maizenaredning
salt
svartpeppar

Gör så här:

Putsa lammsteken fri från hinnor. Finhacka vitlök, timjan och rosmarin. Skär fickor i steken och fyll med kryddor, vitlök och citronskal. Lägg lammsteken i en påse och häll över olja och citronsaft. Tillsätt lite salt. Låt ligga i kylen i minst 1 timme och ta sedan fram den i rumstemperatur i god tid innan tillagning. Bryn steken på alla sidor. Häll över vinet och låt puttra på låg värme tills innertemperaturen är 60 grader. Jag gjorde sås på stekvätskan: tillsatte lite vatten, maizenaredning, salt och peppar. Några mått är jättesvårt att ge eftersom det beror på hur koncentrerad vätskan är. Smaka dig fram!

Potatisgratäng

Till sex portionsformar (9 cm i diameter) behöver du:

ca 8 potatisar
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl grädde (40 %)
salt
svartpeppar

Gör så här:

Skala och skiva potatisen tunt. Smörj formarna med margarin. Finhacka purjo och vitlök. Varva potatis, purjo, vitlök, salt och svartpeppar i portionsformarna. Avsluta med ett lager potatis, häll över grädde och toppa med riven ost. Grädda i ugn, 175 grader, i ca 40 minuter.

Jag serverade lammsteken och potatisgratängen tillsammans med cocktailtomater som kokat ihop med lite balsamvinäger, salt, svartpeppar och schalottenlök. Ett enkelt och gott tillbehör.

11 kommentarer

 1. yllet

  oh spännande! jag är verkligen dålig på lamm men var på en föreläsning om kulturnära mat och mat för en hllbar miljö och tydligen måste vi (svenskar) äta mer lamm. detta pga att de hjälper till med att hålla de svenska landskapen öppna. tror jag.. 🙂

 2. Dagmar

  Det finns ett bra avsnitt om temperaturer och efterstekning i boken “Koka soppa på fysik” som jag alltid utgår från.

 3. Elin

  Jag gillar presentationen av potatisgratängen!

 4. Helena

  -> yllet: Jag äter lamm jättesällan, men det ska det bli ändring på!
  -> Dagmar: Tack för tipset! Jag skulle definitivt behöva gå igenom det där kapitlet noga. 🙄
  -> Elin: Ja, det blev lyckat med potatisgratängen vid sidan om. Jag gjorde fler än bara en var, så de som ville kunde ta en eller två extra. När gratängen är riktigt krämig tycker jag dock att det räcker med en liten portion.

 5. Charlotte

  Hej! Har en fråga ang. lamm: har verkligen fått smak på lammgrytor, och brukar laga en mustig variant med vitlök, tomat, rött vin, örter, moröttermm som kokas läääääänge (ju längre desto mörare..) Har tidigare använt lammstek med ben, och det har blivit kanon! Men denna gång tänkte jag göra det extra “fint” så jag använde ytterfilé istället … Köttet blev TORRT , segt, och TRIST!!!!!! Antar att jag gjorde ett ritkigt amatörsfel – som tillagade filé länge – men VARFÖR blir “sämre” delar av lammet BÄTTRE av lång tillagning, medan filé tycks förstöras av liknande tillagning?? Dyrt är inte alltid bäst är iallafall kontentan av mitt fåfänga misstag…

 6. Robster

  Har inte varit inne på ett tag (burken på service) men lamm är ju alltid lysande. Testa en pesto med en 50/50 mynta/basilika istället för enbart basilika. En “italiensk” version av klassiska brittiska lamm och myntagelé.

  Har ni gjort några inlägg om vilt? Själv hade jag turen att få lite rådjur av en kompis som har lite känningar.

 7. Elin

  Robster, vad har du fått för rådjursbitar? Här hemma äter vi vilt som andra äter potatis emellanåt men jag har varit lite slarvig att posta recept. Ska bli bättre på det!

 8. Robster

  Tja, nu senast fick jag legg och filé. Det blev mer vilt när min morbror jagade men han är för gammal nu (tråkigt).

 9. Elin

  ok, jag slänger upp ett recept för filén ikväll!

 10. Påskmiddag 2012 » Tre tjejer i köket

  […] Lammstek med myntasås, blomkålspuré och rotgrönsaker ugnsrostade i baconfett […]

 11. Gnocchisallad med lammstek, sparris och röd pesto med valnötter » Tre tjejer i köket

  […] levereras mest snabbmat i det här hushållet just nu. Lammsteken sköter sig själv i ugnen medan du preppar gnocchis, steker röd paprika i stekpannan tillsammans med oliver och kokar lite […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.