Plommonchutney med stjärnanis och kanel

Vi använder chutney till lite allt möjligt här hemma. Till söndagssteken, indiska middagar och på mackorna med västerbottensost.

Jag blev jättenöjd med den här smakkombinationen. Det är lite jul över kryddningen och stjärnanisen gör sig så bra tillsammans med plommonen! Plommonen som vi har använt är de blålila Viktoriaplommon som vi har här hemma. De är helt fantastiska!

Plommonchutney med stjärnanis och kanel

  • 1 kg plommon
  • 1 stor rödlök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl socker
  • en nypa salt
  • 1 kanelstång
  • 10 kryddnejlikor
  • 1 msk gult senapsfrö
  • 4 stycken stjärnanis
  • 1/2 finhackad röd chili
  • salt och svartpeppar
  1. Dela och kärna ur plommon. Skala och klyfta löken i större bitar. Lägg plommon och lök i en tjockbottnad gryta.
  2. Koka upp plommon och lök tillsammans med övriga ingredienser. Låt det puttra i ca en timme.
  3. Smaka av med salt och peppar. Klart!

6 kommentarer

  1. Pia

    Ska åka till svärmor och vittja hennes träd nu!

    Men personligen hoppar jag över kryddnejlikorna efter att ha haft ett alltför intensivt förhållande med dem. Jag hade nejlikor i allt. Nu tål jag inte ens lukten.

  2. Plommonchutney med chili och balsamvinäger » Tre tjejer i köket

    […] för att få lite extra syrlighet eftersom jag ville ha en chutney som var lite annorlunda än de andra två som jag har […]

  3. Jonas

    Tjena!

    Trevligt recept! Jag kokade en rejäl sats imorse och det blev mkt lyckat.

    Det mesta i köket görs ju lite efter eget tycke, iaf i mitt! Lite mindre kryddnejlika, rårörsocker och 1 dl mörk sirap istället för socker. Hoppade även över senapsfröna.

    Chutneyn passar utmärkt till surkål! Även till vaniljglass..

    1. Elin

      Kul att du gillade! När du kommenterade så var jag ju tvungen att gå ut att kolla i trädgården, och visst våra första plommon var ju klara, så tack för påminnelsen om att det redan är säsong för plommonen 🙂

  4. Just nu – plommon » Tre tjejer i köket

    […] kanel Plommonchutney med chili och balsamvinäger Äppel och plommonchutney med kokos och ingefära Plommonchutney med stjärnanis och kanel Plommonpaj med […]

  5. Marmelad från St. Dalfour » Tre tjejer i köket

    […] vanliga fall så är jag en kronisk chutneymissbrukare men nu är höstens alla storkok slut här hemma. Chutney används nämligen flitigt på helgmackorna, gärna till en lagrad ost och […]

Lämna ett svar till Just nu – plommon » Tre tjejer i köket Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.