Plommonchutney med chili och balsamvinäger

Det här är en syrlig chutney med het chili. Jag hade inte mycket balsamvinäger hemma varför det fick bli en liten sats. Tyvärr hann resultatet inte komma med på bild och jag ska erkänna att nästan allt är uppätet på veckans frukostmackor.

Plommonchutney med chili och balsamvinäger

En liten sats.

 • 0,5 kg plommon
 • 1 halvstor rödlök
 • 1 vitlöksklyfta
 • 0,5 röd chili inklusive kärnor
 • 0,5 dl balsamvinäger
 • 1 dl brunt råsocker
 1. Kärna ur plommonen och dela i fyra bitar.
 2. Skala och klyfta rödlök i större bitar. Finhacka vitlök.
 3. Häll alla ingredienser i en tjockbottnad gryta och låt koka upp. Låt småputtra tills chutneyn “sätter sig”. Mitt hopkok tog ca 45 minuter.
 4. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev med råsocker om det är för syrligt.

Kommentar: För min del så hade nog hela chilin kunnat åka i. Jag ringlade även ner lite balsamicocreme för att få lite extra syrlighet eftersom jag ville ha en chutney som var lite annorlunda än de andra två som jag har gjort.

11 kommentarer

 1. Chris

  Önskar att jag sett det här receptet medan det fortfarande fanns plommon kvar på trädet (men man kan ju köpa..). Försökte hitta ett recept utan “julkryddor”, men lyckades inte, så det blev en enkel plommonsylt av min frukt istället. Den var dock god den också.

 2. Jenny

  Tack för ett bra recept! Utvecklade det lite och karmeliserade lök och chili innan jag blandade i plommon och balsamvinäger. Sen avslutade jag med lite timjan… Mmmmums! Blev många fina gåbortpresenter 🙂

 3. Elin

  Vad kul! Jag var ute och kikade på vårt plommonträd idag, och det är inte färdigt på länge…

 4. Jan-Ulf

  Tycks mig som en smakfull chutney, jag ska pröva göra den i dag, får se om jag varierar den på nå´t av de föreslana sätten eller min egen variant.

 5. Tomas

  Gosh!!!
  Gott så det k*****r i käften:-)

 6. Marmelad från St. Dalfour » Tre tjejer i köket

  […] vanliga fall så är jag en kronisk chutneymissbrukare men nu är höstens alla storkok slut här hemma. Chutney används nämligen flitigt på helgmackorna, gärna till en […]

 7. Bo Andersson

  Hittade precis det här receptet på plomon chutny, och skall verkligen testa det, har tyvärr inga egnma plommon, men jag får #själa” min grannes, med lov och jag ser verkligen fram emot smaktesten!

 8. Just nu – plommon » Tre tjejer i köket

  […] från vårt arkiv: Plommonsylt med vanilj Äppelmos med plommon och kanel Plommonchutney med chili och balsamvinäger Äppel och plommonchutney med kokos och ingefära Plommonchutney med stjärnanis och kanel […]

 9. Sydsvenskan.se Fem saker du kan göra med plommon

  […] 5. Kakor och efterrätter i all ära, men har man väldigt mycket plommon som ska omsättas kommer man inte långt med sådana. Till en chutney går det däremot åt mycket frukt – om du dubblar detta recept med chili och balsamvinäger blir du av med ett helt kilo. […]

 10. Plommonsylt med vanilj » Tre tjejer i köket

  […] året gjorde jag tre sorters chutney på våra plommon men i år har det mest blivit sylt. Jag halverade mängden socker […]

 11. 5 saker du kan baka med plommon – 175 grader

  […] Kakor och efterrätter i all ära, men har man väldigt mycket plommon som ska omsättas kommer man inte långt med sådana. Till en chutney går det däremot åt mycket frukt – om du dubblar detta recept med chili och balsamvinäger blir du av med ett helt kilo. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.