Quinoasallad med fänkål & kräftstjärtar

Jag hittade en påse med quinoa i skafferiet i veckan och insåg plötsligt att min kompis quinoan knappt varit på tapeten alls i sommar. Till skillnad från förra sommaren då  jag i princip missbrukade de små fröna. Jag blev med ens väldigt sugen på en quinoasallad, så dagen efter blev det en variant med lite som fanns hemma. Få ingredienser, men ändå smakrikt och gott. Perfekt Helenakvällsmat.

Till två personer behöver du:

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 liten fänkål
1/3 purjolök
2 tomater
ca 100 g kräftstjärtar
1 msk olivolja
cest från 1 citron
saft från 1/2 citron
salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Skölja quinoan i kallt vatten och koka den sedan i vatten och buljong, ca 15 minuter. Finstrimla fänkålen (jag använde min mandolin och det gick på två röda, fänkålen strimlades fint och jag höll på att bli av med en fingertopp – nybörjarfel att inte använda den medföljande “hållaren”). Häll över olivolja, citroncest+saft, salt och svartpeppar. Låt stå och dra i ett par minuter medan du delar tomaterna och purjon. Blanda den kokta quinoan med grönsakerna och kräftstjärtarna. Krydda ev. med mer salt och svartpeppar. Servera tillsammans med bröd.

Quinoasallad med fänkål & kräftstjärtar

Helenas kommentar: Bara quinoasallad mättar inte en väldigt hungrig mage, men som kvällsmat funkar den fint. Den här salladen går också bra att servera tillsammans med lax eller som en av flera rätter på en buffé eller picknick (den kan med fördel göras dagen innan!).