Kycklingfilé med squash och tomat & röd quinoa med bladpersilja och citron

Att hitta bra förvaringsalternativ till alla mattidningar är ingen enkel uppgift. Platsbristen är konstant i det här boet och tidningshögen växer så det knakar. I helgen sorterade jag mina tidningar och bestämde mig för att lägga undan tidningar från 2005 och tidigare. De fick flytta in i tidskriftssamlare i garderoben. Årets tidningar ligger på hedersplatsen i vardagsrummet bredvid kokböckerna. I samband med sorteringen hittade jag min lista med rätter jag har tänkt prova. Det är riktigt fiffigt att då och då gå igenom sina mattidningar, skriva upp sidhänvisningar till de recept och tips som man tycker verkar bra för att lätt kunna hitta dem vid ett senare tillfälle. Igår provade jag en av rätterna. Kycklingreceptet kommer från Allt Om Mat, nr 15-16 – 2003 och quinoasalladen är ett Helenapåhitt (visserligen väldigt lik alla mina andra quinoasallader).

Kycklingfilé med squash och tomat & röd quinoa med bladpersilja och citron

Till två personer behöver du:

2 kycklingfiléer
1/2 squash
1 tomat
saften av 1/2 citron
1 1/2 msk olivolja
ca 1 msk finhackad bladpersilja
ca 1 tsk torkad oregano (eller ännu hellre färsk!)
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 1/2 dl röd quinoa
3 dl vatten
salt
saften av 1/2 citron
ca 2 dl hackad bladpersilja (ju mer, desto godare!)
1 tomat

Gör så här:

Blanda olivolja, citronsaft, bladpersilja, salt och svartpeppar. Skär ett snitt i kycklingfilén. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form, häll marinaden över och låt stå i rumstemperatur i ca 15 minuter. Skär squashen och tomaten i tunna skivor. Krydda med salt och svartpeppar. Fyll kycklingen med grönsakerna. Fäst med tandpetare. Stek i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Jag använder alltid stektermometer när jag ugnssteker kyckling, men när kycklingen är fylld är det inte så lätt att se den rätta temperaturen (eftersom fyllningen är i vägen). En klar köttsaft är ett säkert tecken på att kycklingen är klar. Ös ev. med skyn ett par gånger under stektiden.

Koka quinoan. Hacka tomaten och bladpersiljan och blanda i quinoan tillsammans med citronsaft och en nypa salt.

Fylld kycklingfilé och röd quinoa

Helenas kommentar: Jag serverade kycklingen och quinoan utan sås, men en hoummos, ajvar relish, tzatziki, aubergineröra med pinjenötter eller fetaostkräm skulle smaka gott till. Den röda quinoan smakar mer än kompisen “vanlig” quinoa och tycker man inte om quinoa går det naturligtvis att byta ut den mot t ex couscous eller bulgur. Lite bladpersilja och oregano inuti “kycklingfickan” höjer smaken ännu mer!

8 kommentarer

 1. Oskar

  Mums! Provas nog redan imorgon. För övrigt lutar jag fortfarande åt svarta soltorkade oliver…. 🙂

 2. Helene

  Då vet jag vad jag tänker äta till middag ikväll. Det är så praktiskt att titta in här ibland och få middagstips, Tack! (Haha, och jag ser redan fram emot middagen fastän klockan inte ens är 9 🙄 )

 3. Helena

  -> Oskar: Svarta soltorkade oliver är antecknat! 🙂
  -> Helene: Kul att du hittat något som verkar gott hos oss! Jag kom just på att det kan vara gott med lite badpersilja och oregano på squashen och tomaterna också… Får göra ett tillägg i receptet! 💡

 4. sylwia hedlund

  Denna kycklingrätt kommer jag att laga till i veckan, ibland har man ingen fantasi eller råvaorna hemma kul sida.:grin:

 5. Lennart

  Har ni lagt av , eller är det en tillfällig paus.
  Hoppas på det sistnämnda
  Lennart

 6. Maria

  Lennart: Om du går in på förstasidan så ser du att Elin uppdaterat senast idag. Vi har definitivt inte lagt av! 🙂

 7. Lennart

  Ursäkta, av någon anledning får jag alltid upp en gammal sida från 2007, jag ska skärpa mig, har saknat er, i onödan ;;; kram

 8. susanna

  Mycket gott! sökte på röd quinoa recept och kom hit till er! stort tack för tipset! vi åt med got aptit.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.