Quinoa på gården

I brist på balkong har jag lärt mig att utnyttja gården. Igår kväll satt vi ute och åt klockan 19.30 och det var 26,9 grader varmt. Något mer än en lätt sallad var det ingen av oss som var sugen på i värmen och tillsammans med lite chorizo (min nya favorit!) blev det riktigt mättande.

Till tre portioner behöver du:

3 dl quinoa
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 rödlök
1 ask cocktailtomater
15 gröna oliver
15 cocktailkapris
saften av 1/2 citron + skalet av en hel citron
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
3 st chorizokorvar

Gör så här:

Koka quinoan i vatten och buljong i 15-20 minuter. Hacka löken tunt, dela tomaterna och blanda med quinonan. Tillsätt olja, citronsaft + skal, oliver, kapris, flingsalt och svartpeppar. Stek chorizon och lägg den över salladen.

Quinoa med chorizo

På gården finns det en Rhododendron med hur många blommor som helst. Vackert. Och en 10-årig perserkatt som heter Theodor och som härmed gör bloggpremiär. 😉

Rhododendron

Katt på gården

19 kommentarer

 1. Lena

  Vart hittar du quinoa någonstans? Jag har letat bland gryn/ris och i hälsokosthyllan 😥

 2. Pelle

  Låter jättesmarrigt det där – Quinoa är hur härligt som helst. Hade dock skippat korven för Quinoan ger redan all protein som behövs 🙂

  Sötkatt också förresten 😉

 3. Elin

  Haha, så klart snygga Theodor ska vara med! Vad kommer härnest, recension av kattmat?! 😉

 4. Helena

  Haha, Elin! Om Theodor får välja blir det nog kokt torsk istället! :mrgreen:

 5. Mi

  Theodor, min favoritbloggkatt! 🙂

 6. Helena

  -> Lena: I min mataffär (Daglivs) finns quinoan bland pastan. När jag köpte quinoa nere i K-na förra veckan fanns det på ICA Maxi. Biofood, Saltå Kvarn och Frebaco marknadsför fröna, vet jag!

 7. Oskar

  -> Helena: Tema quinoa den här veckan. Trevligt! Och jag som inte har hunnit prova receptet med de örtiga kotletterna…

  En sak till. Är K-na en vedertagen förkortning för Karlskrona även på riksplanet? 🙂

 8. Helena

  -> Oskar: Nu har jag fått smak på quinoa, så framöver får bloggläsarna stå ut med en quinoaexplosion! :mrgreen: Och ja… fr o m nu är K-na en vedertagen förkortning! 😆

 9. Anna

  På Coop Forum i Bromma finns det numer quinoa av märket Saltå Kvarn bland bönor, couscous och bulgur.

 10. Oskar

  ->Helena: Ser fram emot en orgie i quinoarecept! Kom ihåg att publicera dem bara, bra som halvbra quinoaexperiment. Och…jag noterar det där om förkortningen …:smile:

 11. Kinna

  Oj vad du hinner skriva mycket, jättetrevligt. Ser att inlägget med quinoan liknar det jag kommer att lägga in senare idag. Två själar en tanke 😛

 12. Helena

  -> Kinna: Ja, det var värst vad jag har publicerat många inlägg på sistone! Och med tanke på hur många utkast jag har sparade blir det nog ännu fler framöver. :mrgreen: Spännande med quinoareceptet, jag ska kika in till dig och kolla! 😀

 13. Elin

  Kinna, ja jag tror snart vi får kalla den här bloggen för “EN TJEJ i köket” med tanke på Helenas vilda framfart i kombination med min och Marias något mer nedtonade matengagemang! Det har blivit mkt nödraketer i matlagningen här hemma just nu, men snart så…. 😳

 14. Maria

  Det är ju det som är så bra när vi är tre, alltid är det någon som har ångan uppe. Själv ska jag ju bjuda på middag ikväll och förhoppningsvis finns det anledning att blogga om det efteråt! 🙄

 15. Oskar

  Provlagade receptet idag. Lyckat! Citronskalet gör smaken frisk och spännande. Hittade på hyllan i min lokala ICA-butik röd quinoa (märke Druvan). Tillreds precis som vit quinoa men är enligt texten på paketet lite matigare. Böjd att hålla med. 13% kostfibrer är inte illa :smile:. Kan rekommenderas.

 16. Quinoasallad med fänkål & kräftstjärtar » Tre tjejer i köket

  […] knappt varit på tapeten alls i sommar. Till skillnad från förra sommaren då  jag i princip missbrukade de små fröna. Jag blev med ens väldigt sugen på en quinoasallad, så dagen efter blev det en […]

 17. Gästblogg: Mjölmålla » Tre tjejer i köket

  […] och bulgur har quinoa numera abonnerat lite hyllutrymme i mitt skafferi. Helena har ju tidigare tipsat om hur denna välsmakande (beroendeframkallande?) sydamerikanska ört kan användas. Quinoa skall […]

 18. Kalasmat » Tre tjejer i köket

  […] bjöd till kalas härom dagen. Tanken var att vi skulle sitta på gården och kalasa och på så sätt göra det möjligt för de två kattallergiska vännerna att vara med […]

 19. Tsatziki med fänkål och äpple » Tre tjejer i köket

  […] Inspirerad av finfina Guckalandslaget gjorde jag en tsatziki (alltså… hur stavar man till det där ordet egentligen… jag hittar olika förslag överallt) med fänkål och äpple i helgen. Fänkål är min favorit sedan tidigare och tillsammans med det syrliga äpplet och lite vitlök blev det ju en riktig höjdare. Vi grillade några spett med chorizo och grönsaker och serverade tillsammans med tsatzikin och min bästis quinoasalladen. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.