Nyårsmeny 2009

Nyårsmeny 2009

Nyårsaftonen firade jag och Helena med våra respektive hemma hos oss. Jag hade förberett lite tidigare under dagen men merparten av matlagningen skötte vi tillsammans på kvällen.

Välkommen

Laxtartar i snapsglas

Vi inledde med en liten laxtartar serverad i snapsglas, till denna drack vi André Clouet Brut Rosé. Jag tycker det är bäst att dricka champagnen i början av kvällen medan smaklökarna fortfarande är pigga och alerta! 🙂

Till fyra portionsglas använde vi:
150 g rökt lax
skal av 1/2 citron
ett par droppar citronsaft
1/2-1 röd chili, finhackad
ca 1 msk finklippt gräslök
ett par droppar olivolja
svartpeppar

Gör så här:
Skär laxen i lagom stora bitar (det ska vara lite tuggmotstånd). Blanda alla ingredienser och låt stå en stund innan servering. Lägg upp i t ex snapsglas. Toppa ev. med löjrom.

Förrätt

Jordärtsskockssoppa med sidfläsk- och persiljeströssel

Till förrätt åt vi jordärtskockssoppa toppad med sidfläsk- och persiljeströssel och i glasen hällde vi upp Simonsig Chardonnay som jag blivit rekommenderad på Systembolaget. Friskt och gott! Sältan från sidfläsket visade sig vara en mycket bra kombo till den lite söta soppan.

Till 4 soppskålar använde vi:
600 g jordärtskockor
2 schalottenlökar
2½ dl vitt vin
3½ dl vispgrädde
salt och peppar

Gör så här:
Skala och skär ner skockorna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs löken några minuter så att den mjuknar men utan att den får färg. Lägg i skockorna tillsammans med löken och fräs några minuter till. Häll på vinet och låt reducera till hälften, häll därefter på grädden och låt soppan sjuda ca 5 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Om du lägger till toppingen behövs inte så mycket salt eftersom fläsket ger sälta.

Topping
Fräs ca 6 msk finhackat sidfläsk, blanda sedan med ca 3 msk finhackad persilja. Toppa soppan med strösslet!

Varmrätt

Stekt gösfilé med hummerrisotto och rödvinssky

Vi fortsatte med Simonsig Chardonnay i glasen till den stekta gösfilén som serverades med hummerrisotto och citron- och rödvinssky.

Så här gjorde vi:
Gösfiléerna saltades och pepprades innan de stektes i smör ca 2-3 minuter på varje sida. Risotton gjordes efter grundreceptet på rispaketet fast med fiskbuljong. När risotton var klar piffade vi till den med citroncest och köttet från 2 humrar. Citron- och rödvinsskyn hämtade vi receptet till från Tasteline.

Dessert

Semifreddo med blodapelsin och mascarpone

Desserten hade jag gjort i ordning på dagen eftersom den skulle vispas och frysas i omgångar. Semifreddo med blodapelsin och mascarpone tillagades enligt recept från den trevliga boken Italienska desserter som Helena skrivit om och som jag hade turen att vinna i en tävling hos Daniel. Vid servering pyntades semifreddon med jordgubbar som fått marinera några timmar i apelsinsaft.

Vid tolvslaget skålade vi in det nya året med en gammal favorit, Rotari Brut Riserva.

Dagen efter kvällen före

Den obligatoriska dagen-efter-pizzan

Dagen efter hämtade vi pizza in the name of Snabbmatens dag. Här är min i all sin enkelhet, en cappricciosa + kronärtsskocka.

Tidigare nyårsmenyer

7 kommentarer

  1. Erika

    Åh vilken underbar meny!!! Saknade doch Lindeberg´s Brut 😉

  2. Ossimama

    Såg toppensmaskigt ut 😛

  3. Sandra drömkaka

    Mmm den där desserten måste jag testa! 🙂

  4. Lite inspiration till nyårsmenyn » Tre tjejer i köket

    […] Nyårsmeny 2009 med bl.a. jordärtskockssoppa och gös […]

  5. Jordärtskockegratäng med timjan » Tre tjejer i köket

    […] jag botaniserar i vårt bloggarkiv konstaterar jag att jordärtskockan oftast representerar på  nyårsmiddagarna. Här får vi ju faktiskt skärpa till oss lite, eftersom denna juvel till rotfrukt gärna får […]

  6. Ugnsbakade jordärtskockor med citron och parmesan » Tre tjejer i köket

    […] färska jordärtskockor av Stephanie som jag ville göra något med. Vanligtvis så blir det ofta soppa med jordärtskockor eller den här goda gratängen med timjan. Men så tänkte jag att det där med citron och parmesan […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.