Landet brunsås


Foto: Carl-Johan Söder

Den 20 januari drar SVT:s nya serie Landet Brunsås igång. Henrik Schyffert, Erik Haag och Lotta Lundgren ska under åtta program reda ut varför vi svenskar äter som vi gör. Hur det kan komma sig att intresset för lokalproducerad mat utan otäcka tillsatser är större än någonsin samtidigt som vi lägger allt mindre tid på matlaning.

Jag fick möjligheten att se det första avsnittet i förhand och kan konstatera att parhästarna Schyffert och Haag bjöd på ungefär det jag förväntade mig. Jag gillar deras humor och skrattade gott flera gånger. Taffel-bloggaren Lotta Lundgren var en trevlig bekantskap, även om hon inte fick så stort utrymme i första programmet.

När eftertexten rullade var min första tanke att Landet Brunsås är paketerat på samma sätt som Fredrik Lindströms gamla serie “Värsta språket”. En surfrunda senare fick jag reda på att Karin af Klintberg producerat båda programmen; inte så konstigt att jag drog parallellen alltså.

Förutom de tre programledarna bidrar måltidsforskaren Richard Tellström och Mats-Eric Nilsson (författare till “Den hemlige kocken” och “Äkta vara”) med fakta. I första programmet gjorde Richard Tellström en hel del intressanta iakttagelser, inte minst om svenskarnas förmåga att haka på nya trender.

Landet Brunsås är inget matlagningsprogram, snarare en guide genom den svenska matkulturen med en humortvist.  Det blir spännande att se de kommande avsnitten för att se åt vilket håll programmet drar. Blir det en seriös genomgång av svenska köksfenomen (med humoristiska instick) eller kommer jag att klara mig utan programserien? Jag vet inte, men jag gillar det so far.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.