| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 23/03 2009 kl. 20:55 25 kommentarer

Whiskyfudge

Det här goda hopkoket är maken skyldig till. Jag bara måste dela med mig av receptet för fudgen blir helt fantastisk! Glöm att inte använda en termometer för bästa resultat.

WHISKYFUDGE

  • en burk söt kondenserad mjölk (400 gram)
  • 1,5 dl mjölk
  • 420 gram ljust muskovadosocker
  • 115 gram smör
  • 50 ml whisky
  1. Förbered en mindre ugnsform (vår är 24×24 cm) med att klä den med bakplåtspapper.
  2. Blanda mjölk, socker och smör i en kastrull och värm så att det smälter. Fortsätt att koka upp tills smeten blir 116 grader. Det tar ca 10 minuter.
  3. Ta kastrullen från plattan. Vispa smeten i 10 minuter för hand. Efter ca 2 minuter hälls whiskyn ner.
  4. Häll ut smeten i ugnsformen.
  5. Låt svalna och innan du skär upp i bitar.

Liknande inlägg:

25 svar till “Whiskyfudge”

  1. Anni skriver:

    Men vad gott det där lät då! ^^ Whiskey och fudge, kan det bli bättre?

  2. Anders skriver:

    Vart köper man muskovadosocker?

  3. Erika skriver:

    Hur stor form använde ni?

  4. Elin skriver:

    Muskovadosocker finns i vilket mataffär som helst. Förslagsvis på sockerhyllan.

    Formen var 24×24 cm och det blev lagom ”höga” fudgebitar 🙂

  5. Pernilla skriver:

    Ska det vara whisky eller whiskey??

  6. Elin skriver:

    Vi använde en single malt scotch whisky som heter The Balvenie, den är så god så den förtjänar egentligen ett eget inlägg nån gång:)

  7. Annica skriver:

    Håhåhå, den där kan man ju inte låta bli att prova!

  8. Fias kastruller skriver:

    Åh, fudge som är så gott!! 😛

  9. Christian skriver:

    Jag tycker att detta låter lättegott och enkelt, dock är resultatet inget att hurra över för mig del. Jag har följt receptet till punkt och pricka och snart har fudgesmeten stått två dygn i kylen utan att stelna nämnvärt. 🙁 Smaken är där men verkligen inte konsistensen, den är fortfarande lös. Är det bara jag som har haft detta problem? 😕

  10. Elin skriver:

    Hm, om du har kommit upp i rätt temp så bored det ju gå vägen.. jag hade nog kanske provat att koka om den, på vinst och förlust, och hade den blivit för grynig och smulig andra svängen så kanske det går att använda som ”strössel” på något bakverk eller efterätt, smaken är ju god i varje fall 🙂

  11. Christian skriver:

    Utan att ha läst ditt svar, Elin, så kokade jag om smeten och då tjocknade den ganska snabbt. Sen gällde det att få upp den som ett jämnt lager i en form för den fortsatte att stelna och det gick undan. 😯
    När jag skulle skära upp det hela så blev det mycket riktigt smuligt. Men jag ska göra fudgen igen och då koka den längre och ta lite mer tid på mig till att verkligen få den fast redan första gången. 😉

  12. Anders skriver:

    Vilken mjölk ska man använda, procent?

  13. Elin skriver:

    gissningsvis så använde vi mellanmjölk i receptet för det är det enda som vi brukar köpa 🙂

  14. Johnne B Nice skriver:

    Varför har man kondenserad mjölk?

  15. Katarina skriver:

    har precis provat att göra denna, men det tog jättelång tid att komma upp i temperatur, så jag ökade värmen och då brände den fast i botten. Någon som haft samma problem? Nästa gång får den nog stå och puttra på låg värme tills den är klar, även om det tar lång tid.

  16. Andreas skriver:

    Hej

    Tänkte ge mig på detta som låter ljuvligt gott.

    Min fråga är dock skall burken med kondenserad mjölk kokas först eller inte?

    Hur gjorde ni och vilken typ av kondenserad mjölk använde ni er av?

    Tacksam för snabbt svar

    • Elin skriver:

      Hej Andreas, öppna burken och häll i. Koka alltså inte Dulce de leche av den först. Nu minns jag inte namnet på den kondenserade mjölk som vi brukar använda. Det brukar finnas två olika på vår Coop. En bra och en urusel. Välj en sötad om den finns. Lycka till!

  17. Anders skriver:

    när blandas den vanliga mjölkin i ?

  18. Elin skriver:

    Alla ingredienser utom whiskyn kokas ihop samtidigtt!!!

  19. […] bloggen var det blandad kompott:  pasta med bacon, butternut squash och rostade pinjenötter, whiskyfudge, dammsugare med amaretto och hasselnötter och Katjas goda squashpannkakor med soya och […]

  20. Susanne skriver:

    Andra året i rad jag försöker få till det här receptet, förra året kasta jag den efter att den inte stelna(höggravid till på köpet) och i år fick jag koka om den.

    Kanske ska man tillsätta spriten i slutet av kokningen? För det blir för mycket vätska för att den ska stelna.

  21. Lillie skriver:

    Fick inte alls det här receptet att funka. Tog minst en halvtimma för mig att komma upp i 110 grader. Höjde plattan ett snäpp och då brändes sockret vid :///

  22. Elin skriver:

    Oj ser att flera har misslyckats på sistone med fudge, Svårt att veta vad det beror på förstås. Ett tänkbart problem kan vara val av kastrull, täbk på att välja en tjockbottnad kastrull för hopkoket. Lycka till 🙂

  23. Elise skriver:

    Det tog jättelång tid för mej också, att få den att komma upp i temperatur….beror troligtvis på att jag inte hade sötad kondenserad mjölk….ett tips är att ändra i receptet, så att det står att det är sötad kondenserad mjölk som gäller för 10 min.😉

    • Elin skriver:

      Tack för tips Elise! Har uppdaterat nu! Glömmer att det även kan finnas osötad burk i butik… hoppas att det blev ok fudge? Eller fick du göra ny?

      • Elise skriver:

        Fudgen ser bra ut och doftar fantastiskt! Men får inte provsmakas förrän ikväll, så jag vet inte hur den smakar. 😉
        God Jul!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *