Västerbottenpaj med grön sparris och kräftröra

Vår midsommarmeny var inte speciellt krånglig. Först matjessill med gräslök, gräddfil och dillkokt nypotatis. Och knäcke! Visst har jag berättat att vår lilla deli i byn säljer Leksandsknäcke? Lite otippat men jag gissar att försäljningen har gått upp ganska mycket sedan vi flyttade in på samma gata.

Sedan hade jag förberett  en Västerbottenpaj med grön sparris. Jag provade att göra en pajdeg med 1/3 kikärtsmjöl och 2/3 vanligt glutenfritt mjöl men det blev lite sådär. Tipsar hellre om dessa recept nedan. Välj valfri och toppa med grön sparris innan pajen åker in i ugnen. Färsk och späd sparris blir bäst rå tycker jag. Finns ingen orsak att förkoka den innan den gräddas.

Förutom rökt lax som tillbehör till pajen hade vi även en kräftröra. Kräftstjärtarna beställde jag från min veckohandling på Morrisons. De var som de kräftstjärtar man köper i lag i Sverige. Vilket var PRECIS det jag var sugen på. Passade fint till fisk och skaldjurstemat på vårt lilla buffébord.

Kräftröra med tomat och dill

En monteringsskiss.

  • Häll av spad från två små burkar med kräftstjärtar.
  • Lägg i en skål och klipp ner en tufs färsk dill.
  • Tärna tre mindre tomater. Ha inte med slabbet med kärnor. Skiva två salladslökar. Blanda ner i tomatröran. Salta och peppra. Om du vill – en nypa kumminfrö.
  • Förvara i kylskåpet innan servering

Av tomatröran som blev över gjorde vi en krämig röra dagen efter. Dvs blandade ner lite creme fraiche och majonnäs och serverade på knäcke. Riktigt gott. Gillar när rester återuppstår i helt nya rätter.

2 kommentarer

  1. Sara

    Fick tips av glutenintolerant vän att mixa havregryn till mjöl och använda till pajdegen. Blev hur bra som helst i vår västerbottenspaj på midsommarafton. 👍🏻

    1. Elin

      Det lät som ett smidigt tips! Tack!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.