Tillbaka till Star Inn Harome

Vi har vart på The Star Inn Harome tidigare. För nio år sen! Sen ytterligare en gång som aldrig blev ombloggat. Men helt klart så har det gått ett par år sen sist. Så kul att vara här igen!

Star Inn Harome hade en michelinsstjärna 2002-2011. Sen gick det ett par år och förra året  fick deras kock Andrew Pern den tillbaka. Välförtjänt tycker jag – för vid vårt besök så var allt oklanderligt och framför allt f-a-n-t-a-s-t-i-s-kt. De är även på plats nr 3 på listan över Englands 50 bästa gastropubar. Jag tycker om tonen på menyn som beskrivs som “modern yorkshire” med fokus på lokala råvaror i säsong. Det här gör de nämligen mycket bra.

IMG_6153

Inredningsmässigt är det riktigt rustikt. Huset är 600 år gammalt! Man kan äta i en liten finare matsal som nedan eller i den rustika pubmiljön. Det finns även en mysig lounge uppe på vindsvåningen. Det går även att sova över i ett av de nio rummen i huset rakt över vägen. Jag skulle lätt kunna bo och äta här i ett par dagar.

IMG_6120

Notera ölsejdlarna i barens tak. De är personliga och respektive ägare får komma och dricka gratis hur mycket de vill på sin födelsedag. Bartendern log roat när han berättade och nämnde att det brukar vara uppskattat. Vi började förresten med en pint i baren. Här finns Yorkshire Pale på tapp som nu är en ny favoritöl för mig.

Spana även i detaljerna på trämöblerna när du är här. Här och där ser du en liten mus inkarvat. Det är signaturdetaljen för möblerna från hantverkaren Robert Thompson som finns i York.

IMG_6124

Första gången vi åt lunch här orkade vi inte med någon efterrätt. Så vi la om strategin denna gång och valde två förrätter vardera som lunch med hopp om plats för något extra. Strategin höll väl ut. För det är “yorkshire portions” som gäller här så klart. Jag valde en liten risotto att börja med. En underbar kreation som inkluderade hyvlad svart tryffel, pärlhöna, gula kantareller och grönkål. Fantastiskt god!

IMG_6167

Det brittiska köket gillar att servera nybakad blodpudding med en tvist. En liten detalj är att i brödkorgen fanns bland annat ett rustikt rågbröd smaksatt med just tärnad blodpudding. Faktiskt inte dumt alls. Maken åt en förrätt med en skiva grillad blodpudding, stekt gåslever, vattenkrasse och äppel-och-vanilj-chutney. Ja fint så.

IMG_6169

Min andra förrätt – dubbelt bakad ostsufflé. Inte på vilken ost som helst utan “Stinky Bishop” som jag har sprungit på tidigare på brittiska restaurangmenyer. Prova osten om du får tillfälle! Smaken på sufflén är otroligt välbalanserad och den är gudomlig att äta med sötsyrlig rödlöksrelish, pocherade päron, krispiga grönkålschips och kanderade valnötter. Förlåt om jag svär men fy fan vad gott. Tror faktiskt att det är första gången jag svär i matbloggen!

IMG_6137

Maken och jag har lite olika smakpreferenser. Till exempel så gillar han kalvbräss. Här serverades den oklanderligt som förrätt med pilgrimsmusslor. Snyggt dessutom.

IMG_6135

Jodå. Det blev efterrätt.  Min äppel-och-rabarberpaj serverades med honeycombglass. Paj blir inte bättre än så här!

IMG_6172

Vad maken avslutade lunchen med? En variant på apelsinkaka serverat med kolasås. Den krämiga glassen hade en tvist med rostade havregryn som höll ihop alla smaker fint.

IMG_6139

Ja jag rekommenderar verkligen att äta här. Servicen var minst sagt grym. Personlig inte minst. Jag glömmer inte den omtänksamma bartendern som mötte upp den gamle mannen i dörren med “I didnt see you last sunday“. Sen fick han berätta om sitt senaste läkarbesök. Ja här är det verkligen omtänksamt från början till slut.

Vi fick även reda på att de har öppnat en restaurang i York. Så i ren hybris så åkte vi dit två dagar senare. Mer om det en annan dag!

10 kommentarer

 1. Eva

  Tänk att vara på en fantastisk semester i Thailand men ändå drömma om att åka till Yorkshire. Du kan verkligen beskriva mat och omgivningar på ett sätt som gör att jag vill boka flygbiljett direkt.

  Vi är några som funderar på kanalbåt i England/Skottland till sommaren. Har du någon input på det?

  Hälsningar
  Eva

  1. Elin

   Det är verkligen högt på min lista att få åka kanalbåt i England, vi pratade om det senast förra veckan. Men ännu har det inte blivit av. Men åker du så vill jag veta allt 🙂

 2. Maja

  Men gud. Hade gjort vad som helst för att få vara där efter detta inlägg. Tack för tipset.

  Förresten, du som gillar fina grejer och märkesprylar precis som jag.
  Jag har gått med i en undersökningssite där varje undersökning ger poäng att handla märkesvaror för. Allt från Eva Solo till Le Creuset kan man plocka ut för poängen. Det är helt gratis och man kan få ihop till så jäkla mycket fint. Hittade länken här där det finns mer att läsa om det. Rekommenderar starkt! http://goo.gl/BepLJk

  1. Elin

   Roligt att du gillar! Kommentarer är alltid uppskattat 😀

 3. Star Inn the City » Tre tjejer i köket

  […] jag nämnde i inlägget om Star Inn Harome så tog det knappt två dagar efter det besöket innan vi stod på deras systerkrog i York för att […]

 4. Bara brittiskt

  Åh, det är min dröm att komma dit en dag men nästa resa blir det inte för en i sällskapet är kräsen och yorkshiremannen äter paleo just nu.

  Ja visst är Stinky Bishop underbar. Vi har tur att ha den på Möllans ost ibland (har du kollat Wijnjas på Kungsholmen?)

  Eftersom du gillar den måste jag ju tipsa om en ny favorit hos mig: Baron Bigod. Min favoritost alla kategorier nu. Görs av Fen Farm i East Anglia så du hittar den mest däromkring och på Neils Yard Dairy när du är i London.

 5. Elin

  Alltid bra med nya ost-tips! Tack 🙂

 6. Lokal stjärnmat | bara brittiskt

  […] du veta hur maten är uppe på fina Star Inn Herome så kan du kika in hos Elin på bloggen Tre tjejer i köket för hon har varit där […]

 7. Övernatta på mysigaste pubarna | bara brittiskt

  […] Det här är en låg gammal byggnad med halmtak så rummen ligger tvärs över gatan men det är alltså ingen större väg att korsa. Väl där bor du med restaurangens köksträdgård och höns i närheten och njuter av ett afternoon tea som ingår och av att du anses vuxen nog att betala för dina drinkar i ärlighetsskrin. Helmsley är en by jag själv har som en av mina engelska favoriter (inlägg kommer) och Star Inn har länge stått högt på min önskelista. En som varit där flera gånger är Elin som har familj i närheten och vad hon tycker kan du läsa här. […]

 8. Vackert och välmående | bara brittiskt

  […] Hunters of Helmsley har vunnit nationella priser och i byn Harome strax utanför hittar du michelinrestaurangen Star Inn. Det här gör naturligtvis att de flesta ställen du besöker har god mat men inte bara på grund […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.