York: Star Inn the City

Som jag nämnde i inlägget om Star Inn Harome så tog det knappt två dagar efter det besöket innan vi stod på deras systerkrog i York för att äta lunch. Denna gång med barnen i släptåg. En helt annan atmosfär här, tänk modern bistro. Fint läge i ett tegelhus vid vattnet och bara några meter från shoppinggatorna. York är förresten himla trevligt för shopping. Sagt av mig som inte alls är så mycket för shopping i vanliga fall. Men York är lagom och har massor med bra butiker. Staden i sig är söt som socker!

IMG_6235

Vi hade inte bokat bord men det var gott om plats när vi kom. Det var en mix av gäster, flera barnfamiljer och ett par affärsluncher. Vår servitör var mycket uppmärksam och hade koll på detaljer. Det blev en bra inledning helt klart. Cidern nedan rekommenderas till mat – varken söt eller för torr, bara fruktig och fräsch. Ja den är ju “Made in God’s own country…”IMG_6238

På tal om York. Det finns ett återkommande tema här med vikingar med flera museer osv (som vi av någon oklar anledning inte har hunnit med ännu).  Så klart det märks även på restaurangen!

IMG_6256

Nu fick vi  nästan sitta på händerna för att inte beställa in halva menyn som ofta är lätt hänt när vi går ut. Men vi skulle ut sedan igen på kvällen för att äta indiskt. Så det fick bli “bara lunch”. Med efterrätt.

Jag var himla nöjd med min vegosallad med friterad blåmögelsost från Wensleydale! Ett litet hallelujamoment. Fänkål och äpple finns med bland smakerna på tallriken och en Waldorfdressing. Det var länge sedan som vi var till ostbutiken i Wensleydale, där måste stanna till om du är i närheten!

IMG_6263

Maken beställde ett riktigt guldkorn till lunch. Ölbräserad oxkind, en magisk potatisgratäng med Wensleydales blåmögelost (hej det här måste kopieras hemma!), saltinbakad rotselleri och en skysås smaksatt med med lök och öl. Han hälsar att det var amazing. Måtte den här fantastiska tallriken förbli en klassiker på deras meny.

IMG_6311

Barnen då? Jo deras barnmeny var en av orsakerna till att vi bestämde oss för att äta här. Spana in nedan! Inspirerande helt klart!

IMG_6312

Fint att det kommer med lite dressad sallad till barnens mat. Jag slutar aldrig förundras över att grönsaker saknas på barntallrikarna när vi äter ute.

IMG_6266

Så blev det plats för lite puddings. Älskar ordet som kan innefatta det mest i efterrättsväg. Baked Alaska är en ganska kul 80-tals-efterätt som jag gärna äter vid tillfälle. Här med rabarber. Från Yorkshire så klart.
IMG_6314

Femåringen dök ner i ett glas med jelly and icecream.

IMG_6315

En riktig tiopoängare från barnmenyn nedan! Tioåringens mjölkchokladmousse med bär. Hur värt som helst för endast 4 pund.

IMG_6268

Maken testade deras sticky toffee pudding. De kör också på ale i kaksmeten ungefär som jag bloggat om här. Sedan en glasskula ovanpå med citrontimjan, honung och curd. Helt ok. Men inte lika bra som makens egna pudding.

IMG_6284

Så vad tyckte vi då om besöket? Helheten var bra. Så pass bra att vi köpte ett presentkort till svärföräldrarna efteråt så att de kan luncha här. Om jag skulle välja mellan att äta på Star Inn i Harome eller på den i York, väljer jag utan tvekan den i Harome eftersom den verkligen är något utöver det vanliga. Den i York har ju inte heller en michelinstjärna. Men om man vill ha lunch med guldkant i York så är det här ett mycket bra alternativ, och vi hamnar med all sannolikhet här igen.

5 kommentarer

 1. Bara brittiskt

  Hit ska vi däremot gå nästa resa hem till York för menyn verkar ju makalöst local och de är nominerade till årets restaurang av Visit York. Museum Gardens betyder mycket för mig och min man (vars kontorsfönster vette mot parken så en hungrig ekorre knackade på rutan varje morgon och ville ha bacon sarnie, haha). Vikingatemat här är nog för att vikingafestivalens slagfältsscener brukar utspela sig précis där restaurangen byggts nere vid floden. Ni får verkligen ta tag i det där med vikingagrejerna. Jorvik har blivit mycket roligare på senare år med en språkhörna där man kan jämföra skandinaviska ord med Yorkshires. Tyvärr drabbades det hårt av översvämningarna.

  Var bor svärföräldrarna egentligen? Helmsley? 🙂

 2. Elin

  Visste inte om nomineringen, kul! Ja det finns mkt att göra i York, men det blir som oftast vår “fixa-shopping-dag” när vi är där, och sen tar batterierna slut på barnen. Vi går i ett snitslat spår till Waterstones, Next, Sports Direct…. Familjen bor i Bedale och Northallerton, så tyvärr inte krypavstånd hem från Star Inn.

 3. Veronica

  Oj oj oj vad det vattnas i munnen när jag läser ditt inlägg!
  En vill ju bara kasta sig i ett plan till England på stört 🙂

  1. Elin

   Hehe, ja jag har ju ett personligt mission om att fler ska få upp ögonen för vilket fantastiskt matland England är 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.