Bakismat: gammon, egg & chips

Det här är rejäl engelsk husman och perfekt att inspireras av om man vill göra något “annat” med överbliven julskinka. Nu har jag typ googlat sönder internet för att hitta rätt översättning av gammon. Gav upp. Vi återanvände hur som helst en saftig och fin julskinka från Bodalsgris. Det här åt vi för övrigt i december vilket är ett tag sedan. Just där och då hade vi fullt upp att flytta in i vårt nya hus och med att planera resan till Nya Zeeland varför bloggandet fick stå tillbaka lite. Men nu ett par månader senare när jag städade upp lite bland gamla utkast insåg jag att det vore trist att inte få tipsa om denna matiga rätt!

Gammon, egg and chips

 • Istället för att skiva ugnsbakad julskinka i tunna skivor, skivas den istället i bifftjocka skivor.  Stek ett par minuter i  stekpannan. Tänk att den typ blir bräckt.
 • Servera med klyftpotatis (vi kör vår på max = dvs 280 grader) och ett par vändstekta ägg.
 • Grönsaker? Ja endast i nödfall, vi körde på gröna ärtor!
Det är för sådana här tillfällen jag tror vi behöver en ny tagg i matbloggen – bakismat!

4 kommentarer

 1. jack van houwelingen

  Hej kom på bloggen genom att jag googlade latinka namnet for tamarind träd . Har mina rotter i holland och är dåligt på att stava oavsett språk , så undrade vad som menades med bakismat kommer detfrån baka/steka el ler från återställare för baksmälla ? misstänker att du syftar på det förste men tro att det skulle passa utmärkt till alternativ 2 😉 . Eftersom jag knappast drickar akoholhaltiga drycker 😈 längre och om jag gjör det blir det mycket måtlig så kommer jag väll aldrigt att testa det själv .

  1. Elin

   Hej jack! Jag tänkte mer på de andra, att äta dagen efter intag av alkoholhaltiga drycker 🙂 Kul att du hittade hit 🙂

 2. Hanna

  Så gott!

  Jag blev tvungen att googla eftersom jag aldrig riktigt tagit reda på vad gammon är, har i mitt huvud jämställt det med kassler ungefär. Men tydligen är det den nedre delen av skinkan (ner mot bakbenet) http://www.bbc.co.uk/food/gammon

  Där ser man!

  1. Elin

   Hanna, nu har jag också lärt mig något nytt 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.