Balkongodling 2012, del 3

Drygt två månader efter att jag publicerade den senaste rapporten om min balkongodling, är hela balkongen full med kryddor. När temperaturen hade kämpat sig upp till försommarvärme i juni, flyttade jag ut krukorna på balkongen. Ett litet tag höll jag på att flytta in dem på nätterna, men ganska snart fick de klara sig utomhus dygnet runt.

Kryddorna har över lag trivts bättre och blivit kraftigare än förra årets omgång. Jag tror att det beror på att jag sådde fröerna i torvbriketter och att de fick en bättre start. Håller den teorin, tror ni? Både den vanliga basilikan och citronbasilikan är frodiga, timjanplantan tät och kraftig och persiljan minst lika rejäl som en köpt planta. Det är ju superlyxigt att gå ut på balkongen och hämta kryddor till matlaningen!

20120811-214529.jpg

Strax efter att vi hade kommit hem från semesterturnén sådde jag ruccolafrön i krukor (egentligen avlånga förvaringslådor) som jag ställde på balkongen direkt. Efter bara två dagar kom det upp små gröna blad och efter ytterligare någon dag hade de gängliga stjälkarna blivit drygt 5 cm långa (se bilden längst upp till vänster här nedan). Ruccolan trivs bra på vår skuggiga balkong och växer fort (jag gjorde likadant i augusti förra året och ruccolan stod sedan långt in i oktober).

20120811-214601.jpg

Förutom kryddor har jag lite blommor på balkongen. Pelargoner, en ros, lavendel och några lite trista krysantemum. Den lite större pelargonen till vänster på bilden är “bebis” till en blomma som jag köpte i mataffären (!) sommaren 2010. Efter det har jag tagit sticklingar, låtit dem gro, planterat och beskurit hej vilt. Det är tydligen en tålig blomma eftersom de flesta pelargoner jag har på balkongen nu tillhör den “tredje generationen”. Roligt tycker jag som absolut inte har görna fingrar. Såg ni förresten att jag har lyckats hålla mitt olivträd vid liv (allra översta bilden till vänster)? Det är jag minsann stolt över även om oliverna har lyst med sin frånvaro.

20120811-214647.jpg

För min del har balkongodlingen varit lyckad i år. Jag satsade på säkra kort, fick kryddorna att trivas och tog inte precis ut svängarna. Hur har era odlingsprojekt gått den här sommaren? Något som ni har lärt er till nästa säsong och som ni vill dela med er av?

Läs mina tidigare inlägg om balkongodling

När jag publicerade motsvarande inlägg förra året fick jag en del frågor om krukorna, så nu föregår jag er lite och berättar att:

 • Blomsterstegen som står mot väggen kommer från butiken Lifestyle på Fleminggatan 35. På sistone har jag sett att de säljer den här stegen för 199 kr
 • Äppellådan och de flesta krukorna är köpta på Granit
 • “Kryddsaxen” kommer från danska HAY och är köpt i deras butik i Köpenhamn

5 kommentarer

 1. Katarina

  Roligt att de växer så fint!!

 2. victoria

  Gillar den “kruk-stegen” som kryddorna står i. Vart hittar jag den? Tack för en inspirerande blogg 🙂

  Victoria

 3. victoria

  Såg nu att ni redan skrivit att den fanns på Lifestyle, vet ni märket på den, saknar den butiken i lilla Borås.
  victoria

  1. Helena

   Jag har ingen aning om märket, tyvärr. Det är liksom bara två pinnar med ringar på. 😉 Krukorna får man köpa separat.

   Du kan säkert maila till butiken och fråga. Hemsidan finns här.

 4. Marja - Baka Sockerfritt

  Vilka fina och inspirerade bilder! Blir så fint med lite grönska på balkongen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.