Kryddplantagen, del 3

Jag är så glad att jag drog igång projektet med att så frön och odla egna kryddor i våras. När värmen väl kom på riktigt och krukorna flyttade ut på balkongen var det kul att pyssla om kryddorna. Inte minst har det varit väldigt lyxigt att kunna hämta in flera olika sorters kryddor till matlagningen. 

Så här såg det ut på balkongen i september. Överst en köpebasilika, sedan en stackars libbsticka som inte verkade klara av flytten från förorten hos Elin till innerstan (asfaltluften var inte snäll mot den), köpemynta, egenodlad baslika  och underst en kruka med egenodlad timjan och oregano.

Så här med facit i hand kan jag konstatera att basilika, timjan och oregano trivdes bäst av kryddorna jag sådde. Basilikan blev hyfsat frodig medan timjan och oregano var lite mer späd, men jag har använt alla tre kryddorna i maten och de har verkligen gett god smak.

Basilika överst och timjan och oregano tillsammans i den nedersta krukan.

I augusti sådde jag citronbasilikafrön som jag fick av Elin och ruccolafrön som svärmis varit snäll och skickat. Då var det varmt ute och jag hoppade över momentet med att så i miniväxthus inomhus. På bara några veckor kom båda sorterna upp och så här två månader senare kan vi fortfarande plocka citronbasilika och ruccola ur krukorna på balkongen.

God citronbasilika och ruccola ett antal veckor senare.

Gräslöken har däremot varit en sorglig historia. Det kom upp några strån och sedan hände inte så mycket mer. Den har smakat gott, men det har ju inte precis varit någon ståtlig Herr Gräslök som tittat på mig från krukan. Nä, nästa vår hoppar jag nog över att så egen och köper istället en fin gräslök från handelsträdgården som jag kan ha på balkongen.

Nu när temperaturen har krupit under 10 grader även dagtid är det nog dags att plocka in kryddorna och ha dem i köksfönstret istället. När våren kommer igen är jag taggad att fortsätta mitt kryddodlarprojekt. Tänk att det funkade så bra trots att solen aldrig hittar till vår balkong! Och att jag fick revansch efter det där misslyckade basilikaförsöket förra hösten känns förstås väldigt bra. 🙂

Läs de två tidigare inläggen om mina kryddor; del 1 och del 2.

6 kommentarer

 1. Jenx

  Är också sugen på egna kryddor, tack för inspirationen. Var hittar man den praktiska krukställningen?

 2. Helena

  Kul om jag kan inspirera dig, Jenx! Ställningen (trappan eller vad man nu ska kalla det) har jag köpt i en liten inredningsbutik här på Kungsholmen. Jag kan ta fram adressen om du bor i närheten.

 3. Lisa

  hej!

  Gillade verkligen trappan, tar gärna adressen på butiken då köpte den i.
  Tack för en inspirerande blogg.

 4. Jenx

  Å ja me! (Bor i stan och tänker definitivt ta mig till Kungsholmen.) Tack Helena.

 5. Helena

  Sorry tjejer, jag glömde bort att rapportera om butiken. Blomställningen har jag köpt i butiken Lifestyle på Fleminggatan 35. En webbutik finns här. Även om blomställningen inte verkar finnas i butiken är det en god idé att kolla med ägaren. Det finns nog chans att blomsterställningen ligger i någon gömma och väntar på våren. Lycka till!

 6. Balkongodling 2012, del 1 » Tre tjejer i köket

  […] förra årets lyckade balkongodling, är jag rejält taggad inför den här balkongsäsongen. Än så länge har jag sått två sorters […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.