Matupplevelser i Rom 2012

Egentligen är jag lite grand emot att åka tillbaka till en stad som vi ganska nyligen har varit i, för det finns ju tusentals städer att besöka. Rom fick dock en särskild plats i mitt hjärta när vi var där 2007 och därför hade jag inga som helst problem med att starta årets vårsemester just där. Vi bodde två nätter på Hotel Emona Aquaeductus (Via Statilia, 23 – karta finns här) och var nöjda både med läget och servicen. De två nätterna blev ju egentligen bara en heldag och istället för att fara runt som skållade turisttroll strosade vi bara runt. Underbart att återse favoriterna från 2007, sitta i solen, traska längs Tibern och tanka Italien-atmosfär.

Ända sedan jag var på frukt-, grönsaks- och blomstermarknaden på Campo dei Fiori för fem år sedan (karta finns här) har jag längtat dit igen. Så många fantastiska grönsaks- och fruktstånd på ett och samma ställe kan ju inte vara annat än himmelskt. Jag hade med lätthet kunnat köpa mer än vad jag orkat bära om vi hade haft möjlighet att tillaga grönsakerna t ex. Bor man på hotell får man nöja sig med lite frukt. Många fler foton från marknaden finns i bildspelet allra längst ner i inlägget.

Alldeles i närheten av Pantheon ligger Il gelato di San Crispino (Piazza della Maddalena, 3 – karta finns här) som Maria skrev om redan 2010. Jag åt sorbet med smak av grönt äpple och päron och den här sorbeten är verkligen gjord på ren frukpuré och får en helt olik färg, smak och konsistens jämfört vad vi är vana vid hemma i Sverige. Mycket gott, men jag håller fortarande glassen och sorbeten på Alberto Pica (Via della Seggiola, 12 – karta finns här) som nummer 1 i Rom.

Ett av tipsen jag fick i inlägget jag postade inför resan var Ristorante alla Rampa (Piazza Mignanelli, 18 – karta finns här) och om jag inte hade vetat bättre hade jag tagit restaurangen för en riktig turistfälla. Med tanke på läget alldeles bredivd Spanska trappan och mängden turister som köade utanför restaurangen är det ju lätt att tro att maten inte är någon höjdare, men så var det inte. Jag åt friterade zucchiniblommor som var fyllda med tallegio till förrätt. Håhå, så goda! Och mäktiga. Risotton med hummercreme var inte heller fy skam. Jag är glad att vi följde Karins tips!

Efter de två nätterna i Rom fortsatte vi söderut mot kuststaden Terracina.

 

Bildspel

Klicka på bilderna för att öppna bildspelet.

6 kommentarer

 1. Maria

  Härliga bilder, nu blev jag också sugen på ett återbesök! 🙂

 2. Veronica

  Tack för resereportaget, det är alltid så himla kul att läsa era blogginlägg om resor runt om i världen 🙂

  1. Helena

   Vad roligt att du uppskattar våra reseberättelser! Jag har del 2 på vårens Italienresa kvar att berätta om. Vi fortsatte ju söderut till Terracina och där åt vi en hel del gott som jag vill berätta om. Håll utkik!

 3. bstark

  För en glassälskare så var inte känslan långt ifrån att man hade hamnat i himlen med alla glassbarer som fanns i var och vartannat gatuhörn.

  1. Helena

   Jag håller med dig! Glasshimlen it is! 🙂

 4. Johanna

  Har alltid fått så bra tips när jag vänt mig hit förut, så jag försöker med det igen… 😀
  Jag och min man är både osugna på att fira jul och sugna på att åka iväg och se något nytt. Går det att kombinera det genom att åka till Rom över/runt jul måntro eller kommer allt vara antingen stängt eller öppet men väldigt juligt… Någon som vet? 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.