Matupplevelser i Terracina 2012

Efter det korta stoppet i Rom åkte vi vidare med tåg söderut till kuststaden Terracina. Att åka tåg i Italien är smidigt och billigt (precis som i Spanien) och eftersom vi hade fått en liten dos stadsliv kände vi inte något behov av att hyra bil och göra dagsutflykter. I Terracina skulle vi bara ligga på stranden, koppla av och äta god mat. Knapp styrfart, alltså.

Redan första dagen förstod vi att det är på någon av stadens “pescherior” (pescheria på italienska betyder ungefär fiskrestaurang) som man äter lunch (eller för all del middag). Snabbmatställen som vi är vana vid i Sverige finns ju inte, men de här enklare fiskrestaurangerna med skolmatsalsstuk är många nivåer bättre. Vi började med att prova Centro Ittico di Terracina (Via Fiume Pio VI – karta finns här) som ligger en kort promenad från “vårt” hotell. All fisk och skaldjur som serveras där fiskas från någon av de 19 båtarna som finns i kooperativets “flotta”.

Fisk och skaldjur såldes färska, men de allra flesta besökarna åt någon av alla rätter som serverades.

Vi tog var sin bricka, förklarade för tanterna bakom disken vad vi ville ha (så gott det gick på min nybörjaritalienska, men det funkade att peka också), fick maten upplagd på plasttallrikar, plockade upp en inplastad fralla och valde dryck.

Inget fancy ställe alltså, men väldigt god mat. Så gott att vi gick tillbaka någon dag senare. Rekommenderas verkligen!

På Lido Pesca S.R.L (Piazzale Lido – karta finns här) var det samma koncept som gällde. Var sin bricka, mat på plasttallrikar, inplastade frallor och plastmuggar. Här fanns det även färsk frukt att kalasa på. Värsta lyxen!

La Foccacia (Viale Vittoria 74 – karta finns här) åt vi goda pizzor på den enkla, men mysiga uteserveringen. När vi kom var vi som vanligt nästan ensamma på uteserveringen, men efter en stund hade även Terracina-folket blivit hungriga och det blev så där bullrigt och italienskt.

Pizzorna var knapriga och ingredienserna bra, inte konstigt att det smakade gott. När vi gick tillbaka till La Foccacia några dagar senare för att äta antipasti blev vi dock inte lika nöjda. På La Foccacia ska man alltså äta pizza.

Pasta med skaldjur är så klart ett måste när man är i en italiensk kuststad. På Piazza della Repubblica ligger flera restauranger och “Antica Pizzeria Ciro” är en av dem (Piazza della Repubblica 12 – karta finns här). Förutom den goda pastarätten med lokalfångade skaldjur, åt vi smarriga pizzor här.

Efter fyra, fem kvällar var det lite svårt att hitta nya restauranger som var öppna. Vår vana trogen vårsemestrar vi ju lite tidigt på säsongen (den här gången i mitten på maj, vilket ju ändå inte är supertidigt) och i Terracina hade flera restauranger inte öppnat för sommaren ännu. I gamla stan fanns det flera restauranger som jag läst fina recensioner om, men det var en rejäl promenad för att ta sig dit och orken räckte inte riktigt på kvällarna. I det här läget hade det ju varit bra med hyrbil, för några stadsbussar eller taxibilar finns inte (!).


Tant och farbror (okända) i Gamla stan

Den sista Terracina-kvällen åt vi på “La Lanterna” (Piazza della Repubblica 27 – karta finns här) som precis som många andra restauranger i Terracina specialiserat sig på fiskrätter. Angelo och Egle som driver restauranger bloggar ganska flitigt, så den som behärskar italienska (eller Google Translate…) kan hitta recept och dryckestips här. Jag åt en grillad tonfisk…

… och M en jättegod pastarätt med fänkål och sardeller.

Vi testade det lokalproducerade ölet QoH från Birrificio Hibu. Kul att dricka något som inte kommer från de stora producenterna. Jag är ingen ölkännare och dricker ytterst lite öl, men det här gillade vi båda två.

I Terracina odlas mängder med jordgubbar som sedan säljs i hela regionen. Jordgubbarna är ovanligt söta för att vara italienska och finns så klart på menyn på alla restauranger i stan. På La Lanterna åt jag dem med vispad grädde. Gott!

Vi handlade så gott som dagligen på Super BRIO´ (Via Sarti 21 – karta finns här). Vatten, cola, öl, chips, oliver och andra semesternödvändigheter. Utanför matbutiken såldes frukt och grönsaker från typiska italienska Piaggo-bilar och jag vet inte vad det är med farbröder som säljer aubergine, solmogna tomater och inlagda oliver, men jag älskar dem!

Kolla in hinken med oliver där på flaket!!!

En av dagarna åt vi lunch på balkongen efter att ha varit i matbutiken och köpt lite godsaker; salami, oliver, kronärtskockor, tomater, mozarella, bröd och jordgubbar.

Några droppar olja från de inlagda kronärtskockorna på det lite torra brödet var pricken över i:et!

Jag älskar sån här plockmat!

Så här ser det alltid ut i minibaren när vi är ute och reser. En öppnad olivburk, god juice (Santal har hur många goda varianter som helst), vatten och inte minst ostar att ta med hem.

Jag avslutar med en kvällsutiskt från balkongen. Sämre kan man definitivt ha det. Arrivederci, Terracina!

Om du vill läsa om resans första del, de två dagarna i Rom, hittar du den här.

 

Bildspel

Klicka på bilderna för att öppna bildspelet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.