Köttfärslimpa fylld med trattkantareller & Västerbottensost – höstens favorit

 

Under hösten har mina föräldrar varit mycket flitiga svampplockare nere i Karlskrona och när mamma kom på besök i september hade hon resväskan full med rensade trattkantareller. Det kan man kalla att bli bortskämd! Efter att svampen fått ligga på tidningspapper i några dygn torkade jag den på låg värme i ugnen med luckan lite öppen. Den fick sedan torka till ytterligare i köket innan jag lade den i glasburkar med lock.

Att ha torkade trattkantareller på lager är riktigt lyxigt. Det behövs ingen stor mängd svamp för att ge god smak åt en sås t ex. Under hösten har jag gjort köttfärslimpa med trattkantareller och Västerbottensost som fyllning; en vardagsfavorit som dykt upp på flera veckomatsedlar på sistone. Tipsa gärna om dina favoritrecept med trattkantareller. Längst ner i det här inlägget finns länkar till de trattisrecept som finns i vårt arkiv (Maria står för dem allihop – det är hon som är svamptjejen i gänget!).

Köttfärslimpa fylld med trattkantareller och Västerbottensost

Till fyra portioner behöver du:

5 hg blandfärs
2 schalottenlökar alt. 1 liten gul lök
1 1/2 msk ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
salt
svartpeppar från kvarn
1 1/2 dl torkade trattkantareller
0,75 dl riven Västerbottensost eller annan stark ost
margarin

Sås
ca 2 msk Maizenaredning
1/2 buljongtärning (kött)
2 msk kinesisk soja
ca 1 1/2 dl grädde (valfri fetthalt, jag föredrar dock vispgrädde)
ca 2 dl vatten
salt och svartpeppar

Gör så här:

Lägg trattkantarellerna i blöt så att de mjuknar. Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla i ca tio minuter. Finhacka löken och blanda med färsen och ströbrödsblandnigen. Tillsätt ägget och krydda med salt och svartpeppar. Mängden krydda är svår att ange, mitt tips är att provsteka en liten klick färs och smaka av. Nio gånger av tio får jag krydda mer, så det är helt klart så att färsen kräver en hel del kryddor. Forma färsen till en limpa, gör en ficka i mitten och lägg i osten och hälften av svampen (skär den ev. i mindre bitar). Lägg färslimpan i en ugnsform och klicka lite margarin över och baka i ugnen ca 25 minuter i 200 grader (en innertemperatur på 75 grader är lagom). Vispa ur ugnsformen med lite vatten och häll vätskan i en kastrull. Tillsätt trattkantarellerna och låt koka upp. Häll i redning, buljongtärning och soja och låt puttra i ett par minuter (tills mjölsmaken försvinner). Späd med grädde och  vatten tills såsen är lagom tjock och krydda ev med salt (men se upp; både buljongtärningen och sojan innehåller salt) och svartpeppar. Servera tillsammans med kokt potatis, lingonsylt och snabbinlagd gurka (recept på den goda gurkan finns en bit ner i det här inlägget).

Fler trattkantarellrecept ur vårt arkiv

6 kommentarer

 1. Maria

  He he, ja nog är jag svamptjejen alltid! När det vankas säsong för trattkantareller blir jag lätt manisk. :mrgreen:

 2. Matskafferiet

  Wow, det var ingen liten svampskörd det inte! 😉

 3. Kokboksgruppen

  Västerbottensost som är så GÔTT! 😉

 4. Freedomtravel

  Hjälp vad mycket svamp! Fantastiskt! Vi brukar bara “plocka” inne på Coop, men det är gott det också 😉

 5. Hanna

  Wow vilken köttfärslimpa, den ska jag absolut testa, med trattisarna min mamma torkat till mig. 🙂

 6. Pasta med gula kantareller » Tre tjejer i köket

  […] Köttfärslimpa med trattkantareller och västerbottensost […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.