Sparrisbroccoli

Vi beställer ekologiska grönsaker rutinmässigt varje vecka som landar varje torsdag på vår trapp. Man kan tycka för eller emot om att beställa färdigblandade lådor men vi gillar det. Vi kommer från slentrianshoppandet av samma grejer och får tänka lite i nya spår. Dessutom så är Årstiderna bra på att slänga med lite udda grönsaker som inte alltid syns till i mataffären i förorten.

Den här påsen höll dock på att glömmas bort. Jag trodde det var “nån slags kål eller liknande” och den låg bortglömd i kylen över helgen. Men så insåg jag att det var något helt annat. Blå blomkål på skaft? Nej inte riktigt. Jag la upp en bild den oklara primören på facebook och ganska snart fick jag svar från  Lisa, Pia och Annika: det är sparrisbroccoli. Eller kanske mer specifikt, purple sprouting broccoli. Uppenbarligen hade vi en eftertraktad delikatess i skafferiet utan att veta om det!

Så hur blir en fusion mellan sparris och broccoli? Årstiderna hade lämnat en hel del blast kvar på dem (därav av missförståndet med kålbladen ovan). Jag skalade av bladen med en potatisskalare samt det som kunde förväntas bli hård och segt, delade dem i jämnbreda stänger (för variationen i tjocklek var rätt stor av de som vi fått) för att sedan koka upp dem hastigt i lättsaltat vatten likt vanlig sparris.

Premiärkoket av sparrisbroccoli visade sig smaka väldigt mycket broccoli. Jag hade kanske hoppats på en lite mer nötighet i smaken likt sparrisen men så var det inte. Snygga onekligen på middagstallriken i sällskap av kalkonstek och parmesantossade gnocchis, men smakmässigt så hade jag kanske hoppats på lite mer. Kanske var det bara just min knippe som inte levde upp till smakförväntningarna?

Det kommer mer sparrisbroccoli i morgondagens låda så det blir ett till försök. Återkom gärna i kommentarsfältet om du har något  fint tips på hur sparrisbroccilin mest kommer till sin rätt!

7 kommentarer

 1. Jens Hansen

  Har själv funderat på lite olika sätt att få hem ekologiska grönsaker till dörren. Tackar ödmjukast för tipsen!

  /Jens

  1. Elin

   Helena har faktiskt jämfört Årstiderna med Ekolådan i ett tidigare inlägg, kika här; https://www.ragazze.se/2011/03/15/ekologiska-frukt-gronsakslador-hem-till-dorren/

 2. Marina

  Tack för en väldigt inpirerande blogg!
  /Marina

  1. Elin

   Tack Marina, det är alltid lika roligt när någon tar sin tid att kommentera i bloggen 🙂

 3. Jens Hansen

  Tack Elin, kollar in med det samma!

  /Jens

 4. Sandra

  Vilket sammanträffande – jag sitter med precis samma dilemma som du! Här finns en massa recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/search?page=1&keywords=purple+sprouting+broccoli&x=16&y=16

 5. Ann-Louise

  Spännande! Jag är alltid på jakt efter nya nyttigheter och sparrisbroccolin har jag inte stött på tidigare. Här hittar du ett recept på minipaj med broccoli och oliver som kanske kunde vara passande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.