Tomatketchup med stjärnanis och kanel

Det här är kan kanske bli en blivande klassiker här hemma. Egen tomatketchup! I Laga Lätts augustinummer fanns förslag på en mängd olika varianter och jag föll för den här med stjärnanis och kanel. Så god. Till typ allt.

Först tyckte jag resultatet fick lite väl tunn konsistens. Med dagen efter hade den fått stå till sig lite. Sedan dess har den serverats till det mesta här hemma.

Tomatketchup med stjärnanis och kanel

  • 350 gram tomater
  • 2 msk mörkt muscovadosocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • en nypa flingsalt
  • ett par drag med svartpepparkvarnen
  • 2 tsk kanel
  • 1 stjärnanis
  • en liten dutt cayennepeppar
  1. Skölj och dela tomaterna i klyftor.
  2. Koka alla ingredienser  i en kastrull på mellanvärme i ca 20 minuter. Plocka bort stjärnanisen när det är klart.
  3. Mixa till en slät ketchup med hjälp av stavmixern.

7 kommentarer

  1. MrArboc

    Hur länge håller den i kylskåp? Verkar vara lite för lite vinäger för att pH-värdet ska komma ner på en säker nivå.

  2. Elin

    Vi åt upp den på ca 5 dagar kanske. mest för att det är svårt att låta bli den. Nackdelen med mer vinäger är ju att det blir en tunnare ketchup. Så små mängder är nog smidigast att jobba med.

  3. Nina

    Hmm, det lät gott! Jag gillar inte vanlig köpt ketchup, men dottern älskar ju det… frågan är om hon skulle gilla den här. Äter dina barn den?

  4. Elin

    Dottern som var 3,5 år vägrade prova “eftersom det inte var i en flaska” och dottern som är 1,5 år åt med god aptit 🙂

  5. Nina

    Haha, “inte på flaska” – jag förstår precis. Ja, man får inte göra sig till alltför mycket. Har en stock-konservativ dotter (också 3,5 år) som stirrar med förfäran på allt nytt man serverar!

  6. Tre tjejer i köket » Gräsänkevecksfavorit

    […] ni tomatketchupen med stjärnanis och kanel? Måste bara påminna om hur god den var. Den är redan slut men jag gör nog en ny batch ganska […]

  7. Hej då 2009! » Tre tjejer i köket

    […] heltid.  Minnesvärda matsaker hemma i köket var den busenkla  bönröran med pesto, egen ketchup med stjärnanis och kanel,  lyxiga kakor, getbrie med pärnomarmelad, macarony&cheese och pizza med kräftor och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.