Cupcakes med choklad, björnbär och dajm

Jag läser Leilas kakbok A Piece of Cake just nu när jag inte kan sova och det är omöjligt att inte inspireras av hennes fina cupcakes. Cupcakes är som muffins men med lite tyngre konsistens och är blingblingade med glasyr och pynt.

Det känns lite snurrigt med svengelskan, varför översätter man inte cupcakes? Det är som om vi skulle bjuda på cinnamon buns när vi menar kanelbullar. Borde de inte heta tårtmuffins istället? Och vad är skillnaden mellan frosting och glasyr egentligen?! Äsch, jag vill nog kalla dem tårtmuffins i stället!

Receptet till dessa små godingar är alltså inspirerat av Leilas fina kakbok. Tycker du att det är tråkigt att baka så ger kakboken en hel del inspiration och ideér. Som du ser har jag använt yoghurt med björnbärssmak i mitt recept nedan. Den gav en hel del bärsmak så välj en bäryoghurt som passar med choklad. Ett enkelt tips om man inte har några bär att hälla i smeten!

Dessutom har jag börjat använda Valrhonas kakaopulver i bakningen. Det är en lyxig kakao som verkligen uppgraderar enklare bakverk. Jag har inte sett den i någon affär (tipsa gärna om du vet var den finns i Stockholm) men beställde den från Chokladshopen. Nu till receptet! Jag har gjort en halv sats glasyr till dem här eftersom jag frös in hälften av kakorna till ett senare tillfälle.

Cupcakes med choklad, björnbär och dajm

12 st

 • 3 ägg
 • 2,5 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 50 gram smör
 • 1 dl yoghurt med bärsmak
 • 2 msk kallt starkt kaffe
 • 3,5 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 4 msk Valrhona kakao
 • 100 gram 70% choklad
 • en nypa salt

till glasyren (obs! det här är en halv sats som räcker till 6 muffins)

 • 2 msk smör
 • 2,5 dl florsocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 msk Valhrona kakao
 • 50 gram philadelphiaost
 • 1 tsk starkt kaffe
 • daimsmulor och färska bär till dekoration
 1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker.
 2. Smält smör och låt svalna. Blanda smör med yoghurt och kaffe och häll ner i äggsmeten.
 3. Blanda mjöl, kakao, bakpulver med en nypa salt separat och rör ner i smeten.
 4. Smält choklad och rör försiktigt ner  i smeten. Häll upp smeten i 12 små muffinsformar.
 5. Gräddas 15 minuter i 175 grader.
 6. Dags att göra glasyren! Blanda alla ingredienserna och bred glasyren på muffinsen när de har svalnat.
 7. Dekorera med bär och daimströssel.

15 kommentarer

 1. Charlotte

  Är inte skillnaden mellan frosting och glasyr att frosting innehåller smör och/eller philadelphiaost, medan glasyr oftast består av äggvita och florsocker?

 2. alice

  Läser regelbundet eran blogg, och tycker mycket om den…Tänkte höra om ni har tips på en superb restaurang i sthlms-trakten, ska bjuda kompisar på 50 årsfest. Och nu hade vi tänkt gå på Häringe slott, men själva slottet är under reparation. Mariefreds värdshus stänger 21:30 🙄 Långbro värdshus bor vi så nära så det är som hemma nästan 😛 Ni brukar alltid ha bra tips: men det är lite bråttom för det ska ske på fredag 😳

 3. Eva

  Valrhonas kakaopulver hittar du på NKs chokladavdelning. Jag har även provat chokladfabrikens kakaopulver med bra resultat.

 4. Catty

  hennes bok är grym 🙂 jag får alltid inspiration därifrån 🙂

 5. Anne

  Alla verkar definiera lite olika. Cupcakes brukar vara lättare snarare än tyngre och alltid dekorerade, medan muffins är tätare och ofta lite matigare. (Vanliga till frukost i USA, även söta, medan cupcakes alltid är dessert.) Så jag håller inte alls med om Leilas definition faktiskt.. Nåja 🙂

  Frosting känns bara som en översättning av glasyr, en glasyr kan ju innehålla vad som helst precis som en frosting.

 6. Elin

  Alice, Eftersom ni verkar spana in lite “värdshus” så kanske ni kan gå till Ulla Winbladh på djurgården eller kanske Villa Källhagen?! Om ni kan tänka er en övernattning så hade jag snabbt ringt DalaHusbyVärdshus som jag bloggat om tidigare. Lycka till!

  Eva, tack! känns som om det kommer köpas fler paket…

  Anne, ja jag har bara gjort efter leilas recept och de blir ju som hockeypuckar ungefär, goda dock. Läste någonstans att de klassiska recepteten kunde resultaten vara mer snygga än goda, att det var mest sockrigt, men har ingen aning om det stämmer, kanske måste åka över till USA för ett studiebesök 🙄

 7. alice

  Tack snälla för snabbt svar, det blev Mariefreds värdshus ändå. Köket håller öppet till 21:30 sen får man sitta kvar så länge man vill i stort sett…Dom hade ingen Ala carte, utan Buffé med Sörmländska specialiteter.

 8. Lisa

  Ohh, så gott det ser ut! Jag blev akut chokladsugen såhär innan lunch. Jag måste nog genast beställa lite produkter från Chokladshopen 🙂

 9. Helena

  Men vilken bra bild! 🙂 Tårtmuffinsen ser god ut… men bilden! Den nya kameran är ju grym… ja, eller fotografen då… 😉

 10. Anna

  jag har lagt in en beställning på adlibris på Leilas bok men funderar på att avbeställa den 🙁 Faktum; jag tycker inte om att baka, jag tycker inte om att äta kakor, muffins eller vad det nu kan vara ( för onyttigt) så varför ska jag då egentligen lägga pengar på en sådan här bok?

  jag tycker den verkar så “mysig” och framförallt, titeln är ju oslagbar, helt genial. Så jag kanske köper den ändå så får den väl pryda hyllan i köket :mrgreen:

 11. Susanna B.

  Hej! Frosting är inte detsamma som svensk glasyr. Frosting innehåller ofta massor med smör eller creamcheese. Det vanligaste är att man köper det på burk i affären! Men, det är min åsikt att frosting inte är lika god som en enkel glasyr (vatten och florsocker). Jag hade i helgen ett barnkalas for 6 åringar. En av aktiviteterna var att dekorera cupcakes. Jag hade bakat cupcakes och köpt två sorters frosting (choklad och vanilj) plus tre olika typer av strössel. Ungarna älskade det men visst blev det mycket att städa.

 12. Charlotte

  Susanna B: Tack för medhåll 😉 – jag anser inte heller att det är samma sak – säger man frosting i Sverige syftar man nog oftast på amerikansk sådan – och den skiljer sig från svensk. Den köpta versionen i USA tycker jag inte heller om – konstgjord supersöt smak prescis som allt annat förpackat här.. Men hemgjord / bageritillverkad är super! Man riskerar att äta bara frostingen dock och lämna kakan..
  Amerikanska cupcakes är torra tycker jag – bara fina att titta på! Visste ni att amerikaner ibland har cupcakes istället för bröllopstårta!?

 13. Bendel

  Kungsholmens choklad & caffé på Fleminggatan har Valhronas kakaopulver.

 14. Daniel

  Vad bra att ni andvänder Valrhona det är överlägset fina Cupcakes också må så gott mvh Daniel

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.