Mellandagspizza

Det ständiga klyschan “det bästa med julmaten är resterna” stämmer väl in på oss. Efter en klassisk svensk julmiddag på julafton och en lika klassisk engelsk middag på juldagen så har mellandagarna bjudit på en mängd mackor med kalkon och waldorfsallad på segt surdegsbröd i soffan. Den överblivna laxen hamnade i pastasåsen tillsammans med citron och philadelphiaost. Familjens yngsta har ätit hemtrillade köttbullar till lunch och ätit minst fem clementiner om dagen. Inte minst har det ätits mince pies varenda dag och ingen sörjer längre att den goda pepparkakstryffeln numer är slut.

Häromdagen var det dags att tömma skinkfatet och i kylskåpet fanns bland annat prima exemplar av färska fikon (de var visst tänkta att dekorera skinkfatet men de försvann någonstans i jullogistiken) vilket fick bli huvudingredienser till en ypperlig pizza utan större arbetsinsats. Hur gott som helst. Jag ångrar bara att jag inte gjorde dubbel sats.

PIZZA MED SKINKA, FIKON, PÄRON, ROSMARIN OCH HONUNG

 • en valfri pizzadeg att baka ut
 • en sats tomatsås gärna den här
 • tunt skivad julskinka
 • 1–2 färska fikon i klyftor
 • 1-2 tunt skivad päron
 • färsk rosmarin
 • ett paket mozzarella

till servering: ringla honung ovanpå pizzan, hur gott som helst, så hoppa inte över den!

4 kommentarer

 1. Helena/Bildbloggerian

  Mmm, vad gott det där lät och vilket bra sätt att ta till vara på julskinkan!

 2. Rotfruktspizza med rosmarin » Tre tjejer i köket

  […] pizzarecept: Fullkornspizza Pizza med skinka, färska fikon och honung Pizza med kyckling, pesto och cannelonibönor Minipizza med fetaost och aubergine […]

 3. Pizzabak » Tre tjejer i köket

  […] pizzainlägg: – Mellandagspizza med skinka, fikon och honung – På tal om pizza – med recept på Elins tomatsås – Minipizza med fetaost och aubergine – […]

 4. Fest på rester – the neverending story » Tre tjejer i köket

  […] pizza! Jag gillar att ha överbliven ratatouille som topping. Prova rotfrukter som variation, varva skinka/fikon/honung, eller stärk upp med bönor om det är tomt i kylskåpet. Pizza funkar ju även som efterätt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.